Szívderítő

a Magyar Kardiológusok Társaságának
szakmai felügyeletével

Címkefelhő: élettartam

Ez biztosan csökkenti a halálozási kockázatot

Bármennyit sportol, mozog valaki, mindenképpen csökken a halálozási kockázata azokhoz képest, akik egyáltalán nem fejtenek ki semmilyen fizikai aktivitást. Tehát nincs apelláta: érdemes akkor is sportolni, ha tudjuk, hogy csak rendszertelenül lesz rá alkalmunk.

Legalább a világnapon ne füstöljön!

Az olcsó illegális cigaretta könnyű elérhetősége növeli a fogyasztást és a dohányzással összefüggő halálesetek számát egyaránt. Ezért a tiltott kereskedelem visszaszorítása vagy felszámolása csökkentené a dohánytermékek fogyasztását és a korai halálozás mértékét - hívja fel a figyelmet a Dohányzásmentes Világnap alkalmából az Egészségügyi Világszervezet. Becslések szerint a világon mintegy 1 milliárdan (!) dohányoznak. Világnapi körképünk következik.

Európa egészsége romlik: hamarabb fogunk meghalni

Az elhízásban, az alkoholfogyasztásban és a dohányzásban még mindig világelsők az európai polgárok. Évente átlagosan 11 liter tiszta alkoholt iszunk meg fejenként, a lakosok majdnem hatvan százaléka túlsúlyos, harminc százalékuk dohányzik. A várható élettartam nő, ám ha ez a tendencia folytatódik, akkor ez a folyamat megfordulhat.

A házasok nagyobb eséllyel élik túl a szívműtétet

Egy új kutatás kimutatta, hogy az elvált, külön élő vagy özvegy betegek nagyobb valószínűséggel halnak meg vagy szenvednek el egy újabb funkcionális károsodást a szívműtét után a házasságban élőkhöz képest.

A szerelem és a házasság éltet!

Bár egy jól működő párkapcsolat vagy élettársi viszony is pozitívan befolyásolja az egészségünket, egy jó házasság egészségvédő hatásával egyik sem vetekedhet.

Miként tartja a testmozgás fiatalon a DNS-ünket?

Egy friss kutatásban kiderült, hogyan harcolhatunk az öregedés ellen a testmozgással. A túl sok osztódási ciklus aktiválhatja az öregedés folyamatát, és ez tart mindaddig, amíg egyszer csak a sejtek elfogynak és teljesen leáll az osztódási folyamat.

Örököljük a hosszú életet

A szülői örökségnek komoly szerepe van abban, milyen eséllyel marad valaki egészséges élete későbbi szakaszában, és milyen hosszú életet fog élni.

Van egy edzésmódszer, mely meghosszabbítja az életet

Bármilyen edzés jót tesz az egészségünknek. Ám egy friss kutatásból kiderült, hogy egy bizonyos edzésmódszer, a nagy intenzitású intervallum edzés javíthatja a sejtekben zajló életkor előrehaladtával romló folyamatokat.

Összesen 9

Tagok (447)

 • Ilike
 • peti0318
 • Varga István
 • Sun May
 • kopi
 • doktore
 • tom968
 • sikernet
 • Tamás
 • katalizator
 • misi
 • Hohmann Béla

Hírek

Fotó: Kéky Kira

Transzplantációs diagnosztikai eszközöket fejlesztenek

Az Omixon Biocomputing Kft. az NKFI pályázatán nyert finanszírozást a vesetranszplantáció eredményességének növelésére fordítja.

fotó: Pixabay

ELKÖLTÖZÜNK!

A Szívderítő, a Magyar Kardiológusok Társaságának betegek számára készült oldala eddig is az Origóval közösen készült, de mostantól a friss tartalmakat már csak közvetlenül az Origón érhetik el olvasóink: a http://www.origo.hu/egeszseg/szivderito oldalon, az Origo kardiológiai rovatában. 

Magyar Kardiológusok Társasága

Soha ennyi orvos nem akart kardiológiáról tanulni

Minden eddiginél nagyobb létszámban, több mint 2200-an érkeztek a határon túlról és a tengerentúlról is orvosok és szakdolgozók a jubileumi 60. balatonfüredi kardiológiai konferenciára, melyen számos nemzetközi újdonságot ismertettek a résztvevőkkel.

Fotó: pixabay.com

A koplalás a fogyás ellensége

Ha valaki úgy szeretne lefogyni, hogy éhezteti magát, azzal ideig-óráig elérheti ugyan a célját, de számolnia kell a koplalásnak a szervezetre gyakorolt káros hatásaival. Ráadásul rövid időn belül a keservesen leadott kilók is visszatérnek. Ez biztos!

Fotó: Bigstock

Fogyással csökkenthető a stroke kockázata is!

Sokat tehetünk annak érdekében, hogy csökkentsük a stroke bekövetkeztének esélyét. Még akkor is tehetünk valamit, ha már volt stroke-unk, és el akarjuk kerülni a következőt.