Szívderítő

a Magyar Kardiológusok Társaságának
szakmai felügyeletével

Címkefelhő: Magyar Kardiológusok Társasága

Intézkedések a stroke megelőzéséért

A stroke, az agyi érkatasztrófa megelőzhető, mert az életmód helyes megválasztásával, mozgással, és rendszeres szűréssel komoly eredményeket lehet elérni - mondta Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár szeptember 26-án Kecskeméten tartott sajtótájékoztatón.

Kezelés világszínvonalon, megelőzés gyerekcipőben

Büszkék lehetünk vagy szégyellhetjük magunkat, ha egy nemzetközi, kardiológiai témáról beszélgető társaságban szóba kerül Magyarország? Attól függ, miről van szó. Mert bár a megbetegedések száma nyomasztóan nagy, Prof. Dr. Kiss Róbert Gábor, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke szerint mégis vannak olyan területek, amelyek hallatán a nyugat-európaiakat is elfoghatja a sárga irigység!

A kardiológiai prevenció drága, de busásan megtérül!

Épp a modern eljárások elterjedése miatt leszünk egyre felelőtlenebbek? Ami régen csodaszámba ment, az ama már olyan hétköznapi eljárás, hogy a betegek "kis semmiségnek" tekintik, hogy az orvosok megmentették az életét - hívja fel a figyelmet a veszélyes pszichológiai jelenségre Prof. Dr. Kiss Róbert Gábor, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke.

Túl sok az ismeretlen tényező a szívelégtelenség körül

Szívelégtelenség Regisztert hoz létre a Magyar Kardiológusok Társasága. A szívelégtelenség már most is gyakori kórkép és az esetszám egyre emelkedik. Sajnos az egyre korszerűbb kezelési lehetőségek ellenére is gyakran válik halálossá. 

Elvonultak a kardiológusok, hogy még jobbak legyenek

12 külföldi szaktekintély, több mint kétezer hazai és határon túli kardiológus látogatott el Balatonfüredre, a Magyar Kardiológusok 2015. évi Tudományos Kongresszusára, Balatonfüredre, mely ma ér véget. A nagyon komoly szakmai előadások mellett néhány gyakorlati kihívás is várt a szívgyógyászokra.

Meghívó egészségnapra

Ingyenes szűrővizsgálattal, interaktív szakmai előadásokkal, orvosi tanácsadással, szórakoztató programokkal és nyereményjátékokkal várják az érdeklődőket szombaton.

"Élj szívvel!" - ebben segítettek a kardiológusok

Újraélesztési gyakorlat - melyen részt vett Rékasi Károly és a 13 éves fia Zsigmond - számos közérthető előadás, kvízjátékok, koncert és színes programok szórakoztatták és tanították a nagyérdeműt május 16-án, az ALLEE bevásárlóközpontban az "Élj szívvel" egészségnapon.

Kardiológiai betegségek megelőzése: másként

Dr. Tóth Kálmán, a Magyar Kardiológusok Társaságának következő elnöke arról beszélt, hogy a jelenlegi, egyre magasabb színvonalú ellátórendszer mellett még milyen tényezőkre van szükség ahhoz, hogy a jövőben egyre kevesebben szenvedjenek szív- és érrendszeri betegségektől.

Antithrombotikus kezelés szívinfarktusban

Ma már hosszú évtizedekes túlélést kaphatnak az infarktuson átesett betegek, és az életmentő módszerek, sebészeti beavatkozások elmúlt pár évtizedes, rendkívül izgalmas fejlődését mutatta be a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke a SZÍVSN (Segítünk Neked!) Országos Betegegyesület által szervezett programon.

Fáradékonyság, fulladás: egy súlyos betegség előjelei

Milyen tünetek esetén gyanakodjunk szívelégtelenségre? Mi okozhatja ezt a betegséget? Mennyire rontja a betegek életminőségét a kórkép? Erről beszél Dr. Nyolczas Noémi kardiológus, a Magyar Kardiológusok Társaságának alelnöke.

Egyre többen nem gyújtanak rá - ezt is ünnepeljük

A dohányzás öl. De előtte még megöregít és csúnyábbak is leszünk tőle. Holnap, május 31-én van a Nemdohányzók Világnapja, és örömteli a hír, hogy egyre többen szabadulnak meg a cigarettától, amelyben egyébként arzén, aceton, ammónia, formaldehid, sőt még radioaktív anyag is van.

Megüti a guta - minden hatodik magyart!

Hazánkban évente több mint 40 ezer új stroke esetet regisztrálnak, amely elsősorban azzal magyarázható, hogy a magyar lakosság egészségi állapota messze a nemzetközi átlag alatt van. Még mindig sokan nem ismerik a szélütés tüneteit, és nincsenek tisztában azzal sem, hogy ha valaki pitvarfibrillációban szenved, akkor ötször nagyobb az esélye, hogy megüsse a guta. Ezért a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Stroke Társaság 2015-öt a „Stroke Megelőzés Évének” tekinti.

Ebbe halnak bele a legtöbben hazánkban - értelmetlenül

A szívinfarktus okozta halálozás azért is olyan magas Magyarországon, mert a szívinfarktus jeleit észlelve a betegek nagy része nem hív azonnal mentőt - ennek a katasztrofális hibának az elkerüléséhez ad útmutatást a többi közt számos szakértő és neves előadóművész vasárnap a Szívünk Napja rendezvényen, Budapesten. 

Több ezren tettek sokat a szívük egészségéért

Mivel Magyarországon a vezető halálok a szív- és érrendszer megbetegedése, ugyanakkor 2 és fél miillió embernek magas a vérnyomása, 1 millióan cukorbetegek, emellett a lakosság fele túlsúlyos, ezért hazánkban különös jelentősége van annak, hogy minél többet tudomást szerezzenek a keringési betegségek megelőzéséről, a tünetekről és azok megjelenésénél a teendőkről.

Sokkoló eredmények születtek az idei Szívünk Napján

Magyarország a szív- és érrendszeri megbetegedéseket tekintve Európa nemzetei között dobogós helyet foglal el. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint azok az eredmények, amelyek az idei Szívünk Napja rendezvényen születtek. 

Kardiológusokat tüntettek ki március 15. alkalmából

Magyarország köztársasági elnöke nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából A Magyar Érdemrend középkeresztje (polgári tagozata) kitüntetést adományozta a Magyar Kardiológusok Társasága két korábbi elnökének, Dr. Lozsádi Károly és Dr. Merkely Béla professzor úrnak.

Új elnöksége van a Magyar Kardiológusok Társaságának

Prof. Dr. Tóth Kálmán követi az elnöki székben a 3 éves ciklus után leköszönő Prof. Dr. Kiss Róbert Gábort a Magyar Kardiológusok Társaságának élén. Az új elnökséget az MKT 2016. évi, szokásos, balatonfüredi kongresszusán választották meg. A főtitkári tisztséget továbbra is Dr. Becker Dávid tölti be.

Így köszönt el dr. Kiss Róbert Gábor

Nagyon büszke voltam arra, hogy annak idején megválasztottak Magyarország legnagyobb orvostársaságának élére - kezdte az elmúlt 3 év értékelését Dr. Kiss Róbert Gábor a Magyar Kardiológusok Társaságának leköszönő elnöke.

Összesen 27

Tagok (447)

 • misi
 • peti0318
 • Varga István
 • Ilike
 • sikernet
 • Sun May
 • kopi
 • Tamás
 • katalizator
 • tom968
 • doktore
 • Hohmann Béla

Hírek

Fotó: Kéky Kira

Transzplantációs diagnosztikai eszközöket fejlesztenek

Az Omixon Biocomputing Kft. az NKFI pályázatán nyert finanszírozást a vesetranszplantáció eredményességének növelésére fordítja.

fotó: Pixabay

ELKÖLTÖZÜNK!

A Szívderítő, a Magyar Kardiológusok Társaságának betegek számára készült oldala eddig is az Origóval közösen készült, de mostantól a friss tartalmakat már csak közvetlenül az Origón érhetik el olvasóink: a http://www.origo.hu/egeszseg/szivderito oldalon, az Origo kardiológiai rovatában. 

Magyar Kardiológusok Társasága

Soha ennyi orvos nem akart kardiológiáról tanulni

Minden eddiginél nagyobb létszámban, több mint 2200-an érkeztek a határon túlról és a tengerentúlról is orvosok és szakdolgozók a jubileumi 60. balatonfüredi kardiológiai konferenciára, melyen számos nemzetközi újdonságot ismertettek a résztvevőkkel.

Fotó: pixabay.com

A koplalás a fogyás ellensége

Ha valaki úgy szeretne lefogyni, hogy éhezteti magát, azzal ideig-óráig elérheti ugyan a célját, de számolnia kell a koplalásnak a szervezetre gyakorolt káros hatásaival. Ráadásul rövid időn belül a keservesen leadott kilók is visszatérnek. Ez biztos!

Fotó: Bigstock

Fogyással csökkenthető a stroke kockázata is!

Sokat tehetünk annak érdekében, hogy csökkentsük a stroke bekövetkeztének esélyét. Még akkor is tehetünk valamit, ha már volt stroke-unk, és el akarjuk kerülni a következőt.