Szívderítő

a Magyar Kardiológusok Társaságának
szakmai felügyeletével

Címkefelhő: defibrillátor

Egységes jelzés lesz a defibrillátoros épületeken

Ma már közel 40 automata defibrillátor található a budapesti irodaházakban, bevásárlóközpontokban. Az  Országos Mentőszolgálat, a Magyar Nemzeti Szívalapítvány, a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége és az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület  grafikai pályázatot írt ki egységes piktogramra, amely segítségével könnyen felismerhetővé válnak ezen épületek, ha szükség lenne az életmentő eszközre. 

Életmentő áruházi dolgozók kaptak elismerést

Magyarországon évente mintegy 20 ezer hirtelen szívmegállás történik közterületen, utcán, vagy akár bevásárló központban. Kutatások szerint a hirtelen szívmegállásos eseteknek mintegy 60-70 százalékát meg lehetne menteni, ha azonnal elkezdődne az újraélesztés és volna a környéken defibrillátor készülék.  Az újraélesztés technikája bárki számára könnyen elsajátítható, aki pedig tanácstalan, a 104-es segélyhívást fogadó mentő-szakember telefonos segítségére is számíthat.

Jelez a mobil, ha valakit a környéken újra kell éleszteni!

Egy mobilos alkalmazás riasztja az elsősegélynyújtásra kiképzett embereket az Egyesült Államokban, ha szív- és érrendszeri vészhelyzet van a környékükön, így az önkéntes, elsősegélynyújtásban képzett felhasználók azonnal oda tudnak rohanni, gyakran megelőzve a mentőket. Így a betegnek nagyobb esélye van az életben maradásra.

Csak keményen, határozottan - csináld Bala után!

Köztudott, hogy az újraélesztéshez az egyik legjobb zene a Bee Gees Stayin' Alive című száma, az Országos Mentőszolgálat is ezt a zenét használva készítette el az alábbi, szórakoztatóan tanító videót, melyből Ön bátorítást kaphat az életmentésre. Ossza meg ezt a cikket Ön is!

Hirtelen szívhalál

Összeesik az utcán és meghal. Csak a filmekből ismerős a jelenet? Pedig évente 25 ezer ember hal meg Magyarországon így vagy majdnem így, az úgynevezett hirtelen szívhalál következtében, sokszor előjelek, panaszok nélkül. Ezekben az esetekben az életmentésre csak akkor van lehetőség, ha négy percen belül megkezdik az újraélesztést.

Legfeljebb egy óra marad a haláláig

Az első tünetek jelentkezése és a halál között legfeljebb egy óra telik el: ez a hirtelen szívhalál, mely nem csak szívbetegeknél következhet be, hanem egészségesnek tűnő embereknél, akár minden előjel nélkül is előfordulhat.

Átverés, hogy a cayenne-i bors leállítja a szívrohamot!

Az interneten nemrég felröppent az a hír, amely szerint néhány teáskanálnyi cayenne-i bors vízben feloldva képes visszafordítani a szívrohamot. Megvan az új csodaszer, amit minden mentősnek, orvosnak, sőt, egyszerű járókelőnek magával kellene hordania? Vagy mindez nem más, mint egy új hoax?

Újraélesztés: alapok, amiket mindenkinek tudnia kell

Ha összeesik valaki az utcán, oda mer hozzá menni segíteni? Netán fél, hogy csak rosszat tesz? Nem egyszer hangzik el mentősök szájából, hogy az, akinek megáll a szíve, az halott, ha megpróbálunk segíteni, akkor sem lesz “halottabb”, de lehet, hogy a keringése fenntartásával vissza tudjuk őt hozni az életbe…

Életmentő áramütés

A szív leállása esetén néhány percig még jó eséllyel meg lehet menteni a beteget, ha rendelkezésre áll az ehhez szükséges életmentő defibrillátor. De vajon hogyan működik, és hogyan ment életet ez a készülék?

Kardiológiai vészhelyzetek - mentős szemmel

Újraélesztés a kihelyezett defibrillátor segítségével. Hogy tudom az EKG felvételt a transztelefonikus EKG segítségével elküldeni a kardiológiai központba? Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és pr igazgatója tartott előadást a SZÍVSN betegegyesület meghívásásra.

A Szigeten élesztettek újjá egy férfit

Sikeres újraélesztés történt szombat késő délután a Szigeten, ahol egy 42 éves férfi lett rosszul - tájékoztatott Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Összesen 26

Tagok (447)

 • Ilike
 • Tamás
 • katalizator
 • sikernet
 • doktore
 • Hohmann Béla
 • Sun May
 • tom968
 • kopi
 • Varga István
 • peti0318
 • misi

Hírek

Fotó: Kéky Kira

Transzplantációs diagnosztikai eszközöket fejlesztenek

Az Omixon Biocomputing Kft. az NKFI pályázatán nyert finanszírozást a vesetranszplantáció eredményességének növelésére fordítja.

fotó: Pixabay

ELKÖLTÖZÜNK!

A Szívderítő, a Magyar Kardiológusok Társaságának betegek számára készült oldala eddig is az Origóval közösen készült, de mostantól a friss tartalmakat már csak közvetlenül az Origón érhetik el olvasóink: a http://www.origo.hu/egeszseg/szivderito oldalon, az Origo kardiológiai rovatában. 

Magyar Kardiológusok Társasága

Soha ennyi orvos nem akart kardiológiáról tanulni

Minden eddiginél nagyobb létszámban, több mint 2200-an érkeztek a határon túlról és a tengerentúlról is orvosok és szakdolgozók a jubileumi 60. balatonfüredi kardiológiai konferenciára, melyen számos nemzetközi újdonságot ismertettek a résztvevőkkel.

Fotó: pixabay.com

A koplalás a fogyás ellensége

Ha valaki úgy szeretne lefogyni, hogy éhezteti magát, azzal ideig-óráig elérheti ugyan a célját, de számolnia kell a koplalásnak a szervezetre gyakorolt káros hatásaival. Ráadásul rövid időn belül a keservesen leadott kilók is visszatérnek. Ez biztos!

Fotó: Bigstock

Fogyással csökkenthető a stroke kockázata is!

Sokat tehetünk annak érdekében, hogy csökkentsük a stroke bekövetkeztének esélyét. Még akkor is tehetünk valamit, ha már volt stroke-unk, és el akarjuk kerülni a következőt.