Szívderítő

a Magyar Kardiológusok Társaságának
szakmai felügyeletével

Címkefelhő: dohányzás

Ne füstölje el!

A dohányzás a szervezet szinte minden részét károsítja, mégis sokan maradnak évekig a cigaretta rabjai. A leszokás nem könnyű, ám mindenképpen megéri, ráadásul segítséget is kaphat hozzá.

6 elképesztő változás a cigi elhagyása után

Elgondolkott már azon, milyen hatással van a dohányzás például a hajára, a bőrére, a fogaira? Ha leteszi a cigarettát, egyes elváltozások viszonylag hamar helyreállnak, eltűnnek. Íme, néhány meggyőző példa, amiért éri meg dohányzás nélkül élni.

Az erősebbik a gyengébbik nem?

Bár a férfiakat tekintjük az erősebbik nemnek, a születéskor várható élettartamuk mégis több mint 7 évvel kevesebb a nőknél. Országos Egészségfejlesztési Intézet egy-két jellemző adattal összehasonlította, hogy mennyire élnek egészségesen a nők, mennyire a férfiak.

E-cigaretta: káros a passzív dohányosra és a gyerekre is?

Az e-cigaretták káros hatásáról szóló jelentéseknek csaknem egyharmada a passzív dohányosokat érinti, derül ki az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalának (FDA) elemzéséből. Folyamatosan és egyre többen panaszkodnak légúti irritációra, nikotinexpozícióra és lehetséges nikotinmérgezésre - hívja fel a figyelmet a témára a Medscape Medical News. Egyébként ma van a "Ne gyújts rá!" világnap.

Dohányzás: elsöprő támogatás - érezhető eredmények

Egyik kormányzati intézkedésnek sem volt olyan nagy társadalmi támogatottsága, mint a nemdohányzók védelméről szóló törvény több mint két évvel ezelőtti szigorításának - mondta Beneda Attila, az egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár Budapesten, sajtótájékoztatón.

Nem dohányoznak a Fül-Orr-Gégészeti Klinika orvosai

Egy orvos sem dohányzik már a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikáján, mindezt tíz év alatt érték el. Volt, aki leszokott, az új kollégák közül pedig napi szinten senki nem dohányzik – mondja dr. Noszek László főorvos. Szerinte éppen ők, fül-orr-gégészek szembesülnek leginkább a ténnyel: a dohányzás fokozott kockázatot jelent a daganatok kialakulásában, így nemdohányzóként ezt hitelesen is tudják képviselni.

Lesújt a szigor a dohányzókra - Kínában is

Megtiltotta a dohányzást a főváros beltéri nyilvános helyein, a tömegközlekedési eszközökön és néhány külső közterületen is a pekingi törvényhozás - számolt be a kínai központi televízió pénteki híradásában. Óriási változások jönnek!

Rákkeltő anyagok az e-cigarettában - kutatás

Rákkeltő anyagokat mutatott ki az elektromos cigaretta gőzében egy japán kutatás. Az ártalmas anyagok mennyisége igen változatos, akár tízszerese is lehet a hagyományos cigarettában található koncentrációnak.

10 év múlva 10 millióan halnak meg majd évente cigi miatt

Évente körülbelül ötmillió, tehát egy fél Magyarországnyi Finnországnyi ember hal meg valamilyen dohányzás okozta megbetegedésben, ám az Egészségügyi Világszervezet előrejelzései szerint 2025-2050 között már előreláthatóan évi tíz millió ember hal majd meg dohányzás következtében. Ez vár ránk, ha ha nem sikerül drasztikusan visszaszorítani a dohányzást a felnőttek leszokásának fokozásával, illetve a fiatalok rászokásának megelőzésével - olvasható a Magyar Nemzeti Szívalapítvány oldalán. 

 

Hogyan sérül meg az érfal a magas vérnyomás miatt?

Miért hajlamosabb a dohányzó ember szervezete a vérrögképződésre? Hogyan árt az érfalnak és a szívnek a magas vérnyomás? Nézzék vissza az RTL adását! A Dr. Tóth vendége Dr. Kiss Róbert Gábor, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke.

Hat egészséges szokás, és nem kell félni a szívbetegségtől?

Egy hozzávetőlegesen 69 000 ember 20 éves követésén alapuló amerikai vizsgálat szerint a 20 éven felüli nők körében előforduló szívkoszorúér-betegségek 73 százalékát, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a magas vérzsírszint eseteinek pedig 46 százalékát meg lehetne előzni csupán azzal, ha a nők a magukévá tennének hat egyszerű életmódi ajánlást.

Megcáfolták a dohányzás-paradoxont

A szívkoszorúér-pótláson és egyéb szívműtéteken átesettek kilátásait jelentősen rontja, és különösen a miokardiális infarktus előfordulásának veszélyét növeli, ha a páciens dohányzik – ez derül ki egy nemrég közzétett amerikai kutatásból, amely megcáfolja az eddig „dohányzás-paradoxon” néven ismert elméletet.

Ha a szülője dohányzott, akkor Ön veszélyben van

A gyermekek körében folytatott dohányzás növelheti annak az esélyét, hogy később, felnőtt korukban nyaki ütőér meszesedés alakuljon ki náluk, ami agyvérzésre is hajlamosít - olvasható az American Heart Association Circulation című folyóiratában publikált tanulmányban.

Összesen 60

Tagok (447)

 • sikernet
 • doktore
 • peti0318
 • Hohmann Béla
 • Varga István
 • katalizator
 • misi
 • Ilike
 • Tamás
 • kopi
 • tom968
 • Sun May

Hírek

Fotó: Kéky Kira

Transzplantációs diagnosztikai eszközöket fejlesztenek

Az Omixon Biocomputing Kft. az NKFI pályázatán nyert finanszírozást a vesetranszplantáció eredményességének növelésére fordítja.

fotó: Pixabay

ELKÖLTÖZÜNK!

A Szívderítő, a Magyar Kardiológusok Társaságának betegek számára készült oldala eddig is az Origóval közösen készült, de mostantól a friss tartalmakat már csak közvetlenül az Origón érhetik el olvasóink: a http://www.origo.hu/egeszseg/szivderito oldalon, az Origo kardiológiai rovatában. 

Magyar Kardiológusok Társasága

Soha ennyi orvos nem akart kardiológiáról tanulni

Minden eddiginél nagyobb létszámban, több mint 2200-an érkeztek a határon túlról és a tengerentúlról is orvosok és szakdolgozók a jubileumi 60. balatonfüredi kardiológiai konferenciára, melyen számos nemzetközi újdonságot ismertettek a résztvevőkkel.

Fotó: pixabay.com

A koplalás a fogyás ellensége

Ha valaki úgy szeretne lefogyni, hogy éhezteti magát, azzal ideig-óráig elérheti ugyan a célját, de számolnia kell a koplalásnak a szervezetre gyakorolt káros hatásaival. Ráadásul rövid időn belül a keservesen leadott kilók is visszatérnek. Ez biztos!

Fotó: Bigstock

Fogyással csökkenthető a stroke kockázata is!

Sokat tehetünk annak érdekében, hogy csökkentsük a stroke bekövetkeztének esélyét. Még akkor is tehetünk valamit, ha már volt stroke-unk, és el akarjuk kerülni a következőt.