Szívderítő

a Magyar Kardiológusok Társaságának
szakmai felügyeletével

Címkefelhő: genetika

Egyedülálló ikerkutatás a szívbetegségek öröklődéséről

A szívbetegségek öröklődését vizsgáló egyedülálló kutatás első fázisa zárult le a budapesti Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján. A kutatásba 110 egy- és kétpetéjű ikerpárt vontak be - olvasható az egyetem honlapján. A vizsgálat már most életeket mentett.

Egy ritka szívbetegség: a Marfan szindróma

A Marfan szindróma (latinosan Marfan-syndroma) a kötőszövet genetikai rendellenessége. A betegség jelei és tünetei a test különböző tájékain jelennek meg. A Marfan szindróma tízezer ember közül egy esetében fordul elő, férfiak, nők és gyermekek között vegyesen. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon kb. 1000 Marfan szindrómás beteg él - olvasható a Magyar Nemzeti Szívalapítvány oldalán.

Örökölhető a szívbetegség?

Vannak családok, ahol a szívinfarktus vagy az agyvérzés halmozottan fordul el: abban halt meg a nagyapa, szívroham miatt fekszik kórházban az idősnek még nem mondható apa és a család szorong, hogy ez a sors várhat a gyerekekre is. A közhit ilyenkor az, hogy itt a szívbetegség öröklődik és ezen nem lehet változtatni.

Genetikai hajlam a kardiológiai betegségekben

Meglepő, de a gének nemcsak bizonyos tulajdonságokat örökítenek át generációról generációra, hanem például a szív- és érrendszeri betegségekre való hajlamot is. Ön vajon veszélyeztetett?

Öröklődő szívbetegségeink

Meglepő, de a gének nemcsak bizonyos tulajdonságokat örökítenek át generációról generációra, hanem például a szív- és érrendszeri betegségekre való hajlamot is.

Az infarktusos betegek testvérei is veszélyben vannak!

A viszonylag fiatal életkorban infarktust elszenvedő betegek testvéreit is érdemes megvizsgálni, mivel gyakran tünetmentes, ám veszélyes szív- és érrendszeri problémákkal küzdenek, amelyekről esetleg nem is tudnak – mutatta ki egy új, ausztrál vizsgálat.

Zsírégető gén segíthet a fogyásban

Sok módja van annak, hogy megszabaduljunk a fölösleges zsírtól, a legtöbbjük diétával és edzéssel jár. Ám a tudósok azonosítottak egy olyan gént, amelyik erőfeszítés nélkül oldja meg mindezt.

Szívbetegség és az alvás - ugyanaz a gén felelős értük?

A Stanford University School of Medicine kutatói azonosítottak egy olyan gént, amelyik ha jól működik, csökkenti a szívbetegség kialakulásának valószínűségét, elősegíti a kezelés eredményességét, és így kiemelt célpontja lehet az új gyógyszerek fejlesztésének.

Öröklődhet a magas anyai koleszterinszint?

Azok az anyák, akiknek a várandósság előtt magas az LDL-koleszterinszintje, átörökíthetik ezt a gyermekeikre, agy azoknál felnőtt koruban jelentkezik majd a magas LDL-koleszterinszint. Ez derül ki az amerikai Framingham Health Study elnevezésű tanulmány adataiból.

Hogyan gazdálkodjunk a szülői örökségünkkel?

Egészségünket életmódunk (43%-ban), környezetünk (19%-ban) és öröklött tulajdonságaink (27%-ban) határozzák meg - legalábbis a The U. S. Centers for Disease Control meghatározása szerint. Csupán a fennmaradó 11% az egészségügyi viszonyok függvénye. Hogyan gazdálkodjunk tehát jól a szülői örökségünkkel?

A dohányzás 30 évre nyomot hagy a DNS-en

A kutatók dohányosok, volt dohányosok és nemdohányzók közel 16 000 vérmintáját elemezve jutottak arra a következtetésre, hogy a dohányfüst hosszú távon is nyomot hagy az emberek DNS-én. Néhány ilyen változás még azoknál a résztvevőknél is észlelhető volt, akik 30 éve leszoktak a dohányzásról.

Összesen 17

Tagok (447)

 • misi
 • Tamás
 • peti0318
 • katalizator
 • doktore
 • tom968
 • Ilike
 • sikernet
 • kopi
 • Varga István
 • Sun May
 • Hohmann Béla

Hírek

Fotó: Kéky Kira

Transzplantációs diagnosztikai eszközöket fejlesztenek

Az Omixon Biocomputing Kft. az NKFI pályázatán nyert finanszírozást a vesetranszplantáció eredményességének növelésére fordítja.

fotó: Pixabay

ELKÖLTÖZÜNK!

A Szívderítő, a Magyar Kardiológusok Társaságának betegek számára készült oldala eddig is az Origóval közösen készült, de mostantól a friss tartalmakat már csak közvetlenül az Origón érhetik el olvasóink: a http://www.origo.hu/egeszseg/szivderito oldalon, az Origo kardiológiai rovatában. 

Magyar Kardiológusok Társasága

Soha ennyi orvos nem akart kardiológiáról tanulni

Minden eddiginél nagyobb létszámban, több mint 2200-an érkeztek a határon túlról és a tengerentúlról is orvosok és szakdolgozók a jubileumi 60. balatonfüredi kardiológiai konferenciára, melyen számos nemzetközi újdonságot ismertettek a résztvevőkkel.

Fotó: pixabay.com

A koplalás a fogyás ellensége

Ha valaki úgy szeretne lefogyni, hogy éhezteti magát, azzal ideig-óráig elérheti ugyan a célját, de számolnia kell a koplalásnak a szervezetre gyakorolt káros hatásaival. Ráadásul rövid időn belül a keservesen leadott kilók is visszatérnek. Ez biztos!

Fotó: Bigstock

Fogyással csökkenthető a stroke kockázata is!

Sokat tehetünk annak érdekében, hogy csökkentsük a stroke bekövetkeztének esélyét. Még akkor is tehetünk valamit, ha már volt stroke-unk, és el akarjuk kerülni a következőt.