Szívderítő

a Magyar Kardiológusok Társaságának
szakmai felügyeletével

Címkefelhő: halálozás

Miért halnak korábban a férfiak?

Bár négy százalékkal több fiú születik, a 60 évesek között már túlnyomó többségben vannak a nők. De míg a férfiak egészségesebbnek vallják magukat, és több nőnél diagnosztizálnak krónikus betegséget, mégis több férfi hal bele a krónikus megbetegedésekbe.

10 év múlva 10 millióan halnak meg majd évente cigi miatt

Évente körülbelül ötmillió, tehát egy fél Magyarországnyi Finnországnyi ember hal meg valamilyen dohányzás okozta megbetegedésben, ám az Egészségügyi Világszervezet előrejelzései szerint 2025-2050 között már előreláthatóan évi tíz millió ember hal majd meg dohányzás következtében. Ez vár ránk, ha ha nem sikerül drasztikusan visszaszorítani a dohányzást a felnőttek leszokásának fokozásával, illetve a fiatalok rászokásának megelőzésével - olvasható a Magyar Nemzeti Szívalapítvány oldalán. 

 

Kevesebb halnak majd meg ezután szívbetegségben

Legalábbis ezt remélik az ÁNTSZ szakemberei, mivel szerdától minden egyes, a hazai kiskereskedelmi forgalomban kapható élelmiszernek meg kell felelnie a transz-zsírsav tartalmat korlátozó rendelet előírásainak, lejár a türelmi idő. Az egy évvel ezelőtt életbe lépett rendelet pozitív hatása már érezhető: az ellenőrzések szerint csökkent az egészségügyi kockázatot jelentő élelmiszerek száma. 

Mégis meddig élünk?

Szomorú cikk következik a születéskor várható élettartamról és a kilátásainkról. 

Ez biztosan csökkenti a halálozási kockázatot

Bármennyit sportol, mozog valaki, mindenképpen csökken a halálozási kockázata azokhoz képest, akik egyáltalán nem fejtenek ki semmilyen fizikai aktivitást. Tehát nincs apelláta: érdemes akkor is sportolni, ha tudjuk, hogy csak rendszertelenül lesz rá alkalmunk.

Legalább a világnapon ne füstöljön!

Az olcsó illegális cigaretta könnyű elérhetősége növeli a fogyasztást és a dohányzással összefüggő halálesetek számát egyaránt. Ezért a tiltott kereskedelem visszaszorítása vagy felszámolása csökkentené a dohánytermékek fogyasztását és a korai halálozás mértékét - hívja fel a figyelmet a Dohányzásmentes Világnap alkalmából az Egészségügyi Világszervezet. Becslések szerint a világon mintegy 1 milliárdan (!) dohányoznak. Világnapi körképünk következik.

Cukorbetegség, szívroham és stroke – halálos kombináció

A cukorbetegség, a stroke és a szívinfarktus egyenként is megduplázzák az idő előtti elhalálozás kockázatát, ha pedig közülük több is jelen van valakinek a kórtörténetében, akkor hatványozott lesz a veszély – mutatja ki világosan egy új, brit kutatás.

Az inaktivitás halálosabb, mint az elhízás

Bizonyítékokat hozott egy nagy európai kutatás arra, hogy csak egy kis napi testmozgás, akár napi 20 perc séta is rendkívül hasznos – függetlenül attól, hogy az illető túlsúlyos, elhízott vagy sem - olvasható a Medscape Medical News oldalán.

15 évig védve van, akinek nincs kalciumlerakódása

Egy amerikai kutatás szerint akinek 0 a koszorúér kalciumlerakódásaira kapott pontszáma, annak legalább 15 évig nem kell aggódnia a szívkoszorúér-betegségek miatt. Ez a veszélyeztetett populáció szűrését is egyszerűbbé teheti.

A gyilkos vérrögök napja van

A trombózis - amikor a szervezetben vérrög alakul ki - egy észrevétlen rendellenesség. Mégis világszerte a vezető három szív- és érrendszeri gyilkos – a szívroham, a stroke (gutaütés) és a vénás tromboembólia – közös okozója. És ma, október 13-án van a világnapja. A cikk alján a figyelmeztető tünetekről is olvashat!

Gombóc Artúr diadala

Végre elérkezett az édességszeretők ideje? Kwok és munkacsoportja a csokoládéfogyasztás és a későbbi koszorúér-betegség, illetve stroke kapcsolatát vizsgálta egy 20 951 résztvevő adatait tartalmazó adatbázis felhasználásával - olvasható a Magyar Kardiológusok Társaságának honlapján. 

A magasabb pulzusszám magasabb halálozási arányhoz vezet?

Egy kínai vizsgálatból, amely számos korábbi tanulmány adatainak összevetésén alapult, kiderül, hogy minél magasabb valakinek a nyugalmi pulzusszáma, annál jobban fenyegeti a bármely okból, illetve szív- és érrendszeri betegségből kifolyólag bekövetkező halálozás – még akkor is, ha a szív- és érrendszeri betegség hagyományos kockázati tényezői nincsenek jelen.

Egészséges emberek halnak bele a fertőzésbe

Idén újra a rettegett H1N1 influenza söpör végig számos európai országon és Oroszországban, illetve a volt Szovjetúnió tagköztársaságain. Csak Szentpétervárott legalább 30-an haltak meg - köztük egészséges, erős fiatalok is. Az influenza elleni oltás viszont védelmet nyújt, és még a szívinfarktus esélyét is csökkenti!

Az influenza-vakcina megelőzi a pitvarfibrillációt?

Egy tajvani kutatás szerint azoknál az időseknél, akik nincsenek beoltva influenza ellen, és elkapják a betegséget, a következő évben jelentősen emelkedik a pitvarfibrilláció kockázata, míg azoknál, akik be vannak oltva, és emiatt nem esnek át az influenzán, ez a kockázat jelentősen csökken.

Tánccal a halál ellen

Az intenzív, önfeledt táncolás csaknem felére csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázatát a negyven év feletti korosztály körében - állapították meg kutatók a témával világon elsőként foglalkozó tanulmányukban.

Összesen 37

Tagok (447)

 • peti0318
 • doktore
 • tom968
 • Tamás
 • kopi
 • Sun May
 • sikernet
 • katalizator
 • misi
 • Varga István
 • Hohmann Béla
 • Ilike

Hírek

Fotó: Kéky Kira

Transzplantációs diagnosztikai eszközöket fejlesztenek

Az Omixon Biocomputing Kft. az NKFI pályázatán nyert finanszírozást a vesetranszplantáció eredményességének növelésére fordítja.

fotó: Pixabay

ELKÖLTÖZÜNK!

A Szívderítő, a Magyar Kardiológusok Társaságának betegek számára készült oldala eddig is az Origóval közösen készült, de mostantól a friss tartalmakat már csak közvetlenül az Origón érhetik el olvasóink: a http://www.origo.hu/egeszseg/szivderito oldalon, az Origo kardiológiai rovatában. 

Magyar Kardiológusok Társasága

Soha ennyi orvos nem akart kardiológiáról tanulni

Minden eddiginél nagyobb létszámban, több mint 2200-an érkeztek a határon túlról és a tengerentúlról is orvosok és szakdolgozók a jubileumi 60. balatonfüredi kardiológiai konferenciára, melyen számos nemzetközi újdonságot ismertettek a résztvevőkkel.

Fotó: pixabay.com

A koplalás a fogyás ellensége

Ha valaki úgy szeretne lefogyni, hogy éhezteti magát, azzal ideig-óráig elérheti ugyan a célját, de számolnia kell a koplalásnak a szervezetre gyakorolt káros hatásaival. Ráadásul rövid időn belül a keservesen leadott kilók is visszatérnek. Ez biztos!

Fotó: Bigstock

Fogyással csökkenthető a stroke kockázata is!

Sokat tehetünk annak érdekében, hogy csökkentsük a stroke bekövetkeztének esélyét. Még akkor is tehetünk valamit, ha már volt stroke-unk, és el akarjuk kerülni a következőt.