Szívderítő

a Magyar Kardiológusok Társaságának
szakmai felügyeletével

Címkefelhő: terápia

Ha túl jók a gyógyszerek, a beteg nem vigyáz magára

Miközben a gyógyszergyártók igyekeznek a betegek kényelmét szolgálni, az orvosok néha azzal szembesülnek, hogy az emiatt megritkult orvos-beteg találkozás, a "lazább póráz" a terápia hatékonyságát rontja. Ez veszély fennáll az egyre modernebb vérröggátló terápiáknál is - mondja Prof. Dr. Kiss Róbert Gábor, MH Honvédkórház Kardiológiai Osztályának osztályvezető főorvosa.

Így veszítheti el ön is a szívizmait visszafordíthatatlanul

Ha sokáig tétovázik mellkasi fájdalom esetén amiatt, hogy hívjon-e mentőt, akkor visszafordíthatatlanul elpusztulhat a szívizom egy része. A szívinfarktus azonnali ellátásának egységes rendszeréről és eredményeiről a Magyar Kardiológusok Társasága adott ki tájékoztatót - és egyben lakossági figyelmeztetést.

A véralvadásgátlás új terápiái

A 100 éves aszpirin, a 60 éves kumarin után új hatóanyagok állnak rendelkezésre a véralvadás gátlására. Erről beszélt a Szívderítőnek Dr. Kiss Róbert Gábor, Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke.

Szívinfarktus: miért élik túl egyre többen?

Pár évtizede még elsápadtak a rokonok, ha kiderült szerettükről, hogy infarktust kapott. Ma már - ha megfelelőképpen és időben reagálnak a rosszullétre - akkor szinte rutineljárással gyógyítható a betegség. És a következő katasztrófa kialakulása is megelőzhető.

Tovább van remény: később is megmenthető a stroke-os

A szélütés megelőzésének és ellátásának aktuális kérdéseit vitatták meg a téma szakértői a Nemzetközi Stroke Konferencián Debrecenben, a többi között azt is, hogy - bár a társadalombiztosításnak ezt költséges eljárás - de az elzáródást követő 8. óráig is elvégezhető a vérrög feloldása, mechanikusan, egy egyszerhasználatos eszközzel.

Újszülött kori értékre lesz csökkenthető a koleszterinszint

Több olyan gyógyszer engedélyezése is küszöbön áll az Egyesült Államokban, amelyek hatékonyan csökkenthetik a szervezetben a „rossz” LDL koleszterin szintjét. Ezek különösen az örökletesen magas koleszterinszinttel rendelkezőknek, illetve az eddigi kezelési módokat nem tolerálóknak jelenthetnek majd gyors és hatásos segítséget.

Familiáris magas koleszterinszint – 50 ezer magyart érint

Az egyik leggyakoribb, örökletességet mutató eltérés a genetikailag öröklődő magas koleszterinszint, és nemcsak Európában, de szerte a világon rengeteg halálos áldozatokat követel. A minél előbbi felismerés és kezelés jelentőségét szeptember 24-én, az FH (familiáris hypercholesterinaemia) felismerésének napján mi is hangsúlyozzuk!

Ezért lesz beteg: tízből csak ketten szedik be a gyógyszert

Bár a magas koleszterint nem fáj, ha az orvos gyógyszert ír fel annak csökkentésére és a szív- és érrendszeri katasztrófák megelőzésére, akkor azt bizony szedni kell. Ám rengetegen vannak, akik a gyógyszerszedést lassan elfelejtik... egészen a bekövetkező katasztrófáig.

Nem tudják megfizetni a kardiológiai gyógyszereket

A szív- és érrendszeri betegségek korai szakaszban való kezelését többféle készítmény szolgálja. Ezekhez viszont sajnos nem mindenki fér hozzá. Mi az oka a terápia elhagyásának? Ezt vizsgálta egy új, amerikai tanulmány.

Ezekre ügyeljen, ha véralvadásgátlót szed

A vénás és az artériás trombózis elkerülése érdekében sokak számára javasol az orvos véralvadásgátló terápiát, megakadályozva ezzel az életveszélyes vérrögök kialakulását. Egyes tényezők betartása kiemelt jelentőséggel bír az alkalmazott készítmény hatékonyságának elérése érdekében!

Összesen 15

Tagok (447)

 • doktore
 • Hohmann Béla
 • sikernet
 • Ilike
 • misi
 • tom968
 • Tamás
 • kopi
 • katalizator
 • peti0318
 • Sun May
 • Varga István

Hírek

Fotó: Kéky Kira

Transzplantációs diagnosztikai eszközöket fejlesztenek

Az Omixon Biocomputing Kft. az NKFI pályázatán nyert finanszírozást a vesetranszplantáció eredményességének növelésére fordítja.

fotó: Pixabay

ELKÖLTÖZÜNK!

A Szívderítő, a Magyar Kardiológusok Társaságának betegek számára készült oldala eddig is az Origóval közösen készült, de mostantól a friss tartalmakat már csak közvetlenül az Origón érhetik el olvasóink: a http://www.origo.hu/egeszseg/szivderito oldalon, az Origo kardiológiai rovatában. 

Magyar Kardiológusok Társasága

Soha ennyi orvos nem akart kardiológiáról tanulni

Minden eddiginél nagyobb létszámban, több mint 2200-an érkeztek a határon túlról és a tengerentúlról is orvosok és szakdolgozók a jubileumi 60. balatonfüredi kardiológiai konferenciára, melyen számos nemzetközi újdonságot ismertettek a résztvevőkkel.

Fotó: pixabay.com

A koplalás a fogyás ellensége

Ha valaki úgy szeretne lefogyni, hogy éhezteti magát, azzal ideig-óráig elérheti ugyan a célját, de számolnia kell a koplalásnak a szervezetre gyakorolt káros hatásaival. Ráadásul rövid időn belül a keservesen leadott kilók is visszatérnek. Ez biztos!

Fotó: Bigstock

Fogyással csökkenthető a stroke kockázata is!

Sokat tehetünk annak érdekében, hogy csökkentsük a stroke bekövetkeztének esélyét. Még akkor is tehetünk valamit, ha már volt stroke-unk, és el akarjuk kerülni a következőt.