Szívderítő

a Magyar Kardiológusok Társaságának
szakmai felügyeletével
2011-ben alakult szervezetünk eddig 800 különböző szívbetegséggel élő pácienst fog össze. Betegeink a diplomás szakdolgozókkal együtt irányítják kampányainkat. Gyere Te is közénk, mert könnyebb a gyógyulás ha értesz hozzá!

SZÍVSN (Segítünk Neked!) Országos betegegyesület

Létrehozva2014.10.06. 12:41
Láthatóságapublikus
Címkékszívbetegséggel élők civil közhasznú betegegyesülete,PM,ICD,infarktus,ritmuszavar,abláció,billentyűbetegések,műszív,szívtranszplantáció

Üzenőfal

bernathlukacszsuzsa

bernathlukacszsuzsa 2016.10.20. 11:25

Magyar Atherosclerosis Társaság XXI. Kongresszusa
Kongresszus időpontja: 2016-10-13 - 2016-10-15
Regisztrációs határidő: 2016-01-28 - 2016-10-10
Absztrakt beküldési határidő: 2016-02-29 - 2016-08-19
Programtervezet, tervezett főtémák

A Kongresszus programtervezete

2016. október 13. csütörtök
12.00 Ünnepélyes megnyitó
14.30 Tudományos főtémák szekciói
18.00 Magyar Atherosclerosis Társaság Közgyűlése I.
19.00 A Társaság Nyitó Fogadása

2016. október 14. péntek
09.00 Tudományos főtémák szekciói
18.30 Magyar Atherosclerosis Társaság Közgyűlése II.
20.00 Bankett

2016. október 15. szombat
09.00 Tudományos főtémák szekciói
14.45 Kongresszus zárása

A Kongresszus tervezett főtémái:

Érelmeszesedés és szívelégtelenség
Diabetes mellitus és érelmeszesedés
Perifériás érbetegség és az atherosclerosis
Stroke és érelmeszesedés
Az akut koronária szindróma komplex kezelése
A gyógyszeres kezelés klasszikus és új lehetőségei hyperlipidaemiában
Abdominális elhízás, elhízás és a zsírszövet, metabolikus szindróma
Az érelmeszesedés genetikája, familiáris hyperlipoproteinaemiák
A reziduális kockázat lipid és nem lipid elemei, globális kardiometabolikus kockázat
Atherosclerosis és gyulladás, endothel dísfunkció, oxidatív stressz, lipid peroxidáció és antioxidánsok
Az érelmeszesedés invazív és non-invazív vizsgálata
A lipidanyagcserében szerepet játszó receptorok, a zavarok új kezelési módjai
A diéta és életmód szerepe az atherosclerosis progressziójának csökkentésében
Epidemiológiai adatok a kardiovaszkuláris betegségekben
Kardiovaszkuláris kockázat és megelőzés lehetőségei gyermekorban, nőkben és időskorban
A VI. Magyar Kardiiovaszkuláris Konszenzus Konferencia új elemei
SZÍVSN-Mona Lisa előadás Bernáth-Lukács Zsuzsa
A Familiáris Hypercholesterinaemia csoport vezetőjének Dr.Gesztes Ákos előadása

bernathlukacszsuzsa

bernathlukacszsuzsa 2016.10.08. 21:30

2016.10.04-05 Milánó European Patient Innovation Summit- Heart Failure Disease Forum, már a SZÍVSN betegszervezettel! 8 európai betegszervezettel vettük fel a kapcsolatot. Közöttük egyesületünk az élen jár az edukációban. 2017-ben poszterrel és előadással indulunk.

bernathlukacszsuzsa

bernathlukacszsuzsa 2016.10.08. 21:29

2016.10.01. Persze, hogy SZÍVSN szűrés immár 17. alkalommal!

hegyvidekujsag.eu
Újabb prevenciós program kezdődött
A felvilágosító kampányok ellenére Magyarországon továbbra is keringési betegségekben halnak meg a legtöbben. A Hegyvidéki Önkormányzat a SZÍVSN Országos Betegegyesülettel és a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikával közösen prevenciós programot hirdetett. A kezdeményezés keretében 360 hegyvidéki lakost várnak a szervezők a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjában szervezett szűrésekre.

bernathlukacszsuzsa

bernathlukacszsuzsa 2016.10.08. 21:25

Find out more about Croí Heart & Stroke Charity's pioneering, national initiative for the prevention of, and recovery from #heartdisease in #Ireland.

bernathlukacszsuzsa

bernathlukacszsuzsa 2016.10.08. 21:21

BETA=BETegszervezetek Akadémiája 2016.09.29. Benczúr Hotel 10 óra A Nemzeti Beteg Fórum Szív és Ér tagozatát 3 szervezet: a SZÍVSN, Szív a szívért Alapítvány és a Williams szindrómával élők egyesülete képviselte. Remek előadások, profi szervezés, gratulálunk!

bernathlukacszsuzsa

bernathlukacszsuzsa 2016.10.08. 21:11

2016.09.23. II. Pécsi Kardiovaszkuláris Prevenciós és Rehabilitációs Kongresszus 09.23 péntek
Újra SZÍVSN és Mona Lisa Dr.Gesztes Ákossal. Ákos a 09.24-én létrejött hazai FH csoport vezetője, Gratulálunk!!!

bernathlukacszsuzsa

bernathlukacszsuzsa 2016.10.08. 21:00

Az állomásokon a SZÍVSN betegszervezet elnökségi tagjai, a tanácsadók és a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületének önkéntes fiataljai segítették a méréseket, magyarázták a SCORE táblázat használatát, gyakoroltattak újraélesztést, és vettek részt az OkostányérR alkalmazásával készült szendvicsek készítésében miközben játékosan mutatták be a donorhelyzet fontosságát.
A Szívünk Napján a SZÍVSN Országos Betegegyesület elnöke, Bernáth-Lukács Zsuzsa boldogan beszélt az 5 éves szervezetről és a különböző szívbetegséggel élő tanácsadókról.
Őket Dr. Gesztes Ákos a genetikailag magas koleszterinszinttel élők csoportjának vezetője, az új szívvel élő Lakatos András a szívtranszplantált csoport vezetője és Sipos Ágnes újraélesztő készülékkel élő hölgy képviselte. Ákos több infarktust megélt gyógyszerész, aki a megelőzés fontosságára hívta fel a figyelmet. Ha korábban komolyabban vette volna a magas koleszterinszintjét, és a gyógyszerszedést nem hagyja abba, talán nem így találkozik a résztvevőkkel. Az új szívvel élő, 29 éves Lakatos András boldog, aktív és sikeres fiatal, új lehetőséget kapott álmai megvalósításához. Sipos Ágnes az életveszélyes ritmuszavarok megszüntetésére kapta az ICD készüléket, rendszeresen jár kontroll vizsgálatra. Kiemelte a sport fontosságát, mióta részt vesz a betegszervezet átmozgató tornáin, sokat javult a szívkamra funkciója.

A fényképeket Barcza Zsolt fotós, SZÍVSN tanácsadó készítette.

bernathlukacszsuzsa

bernathlukacszsuzsa 2016.10.08. 20:51

A SZÍVSN Országos Betegegyesület az idei Szívünk Napján mutatta be először a védett Egészség-Labirintus programját, melynek teljesítésével a látogatók képet kaphattak aktuális egészségi állapotukról. A résztvevők többségénél valamelyik rizikófaktor értéke magasabb volt az egészségesnél.
Minden szeptember utolsó vasárnapján világszerte egyszerre rendezik meg a Szívünk Napját, ahol a szív- és érrendszeri megbetegedés gyakoriságán és megelőzésén van a hangsúly. A SZÍVSN Országos Betegegyesület célja az idei rendezvényen a magyar lakosság kardiovaszkuláris megbetegedésekkel kapcsolatos hiányos ismereteinek bővítése mellett, a szívtranszplantáltakra történő figyelemfelhívás volt. A szervezet a rendezvény helyszínéül szolgáló Millenáris parkban mutatta be először a 10 egymást követő állomásból álló Egészség-Labirintust, amelynek teljesítésével a résztvevők képet kaphattak aktuális egészségi állapotukról.
Az egyirányú Egészség-Labirintusban 178 fő – 125 nő és 53 férfi – teljesítette a többek között vérnyomás és testsúly/testzsír összetétel-mérésből, rizikófaktor állomásokból álló menetrendet. Tíz állomás teljesítése után a labirintus kijáratánál a látogatók egyenként felrakták saját menetlevelüket – egészséges zöld vagy magas rizikójú piros – az Életfára. A program végére 82 menetlevél leadásával 45 magas rizikójú (29 nő és 16 férfi) és 37 egészséges (24 nő és 13 férfi) ill. jól gyógyszerelt páciens eredményét kaptuk.
Az egészségmegőrzés minden korosztály számára fontos, ezért is örülünk, hogy az Egészség-Labirintusba látogató legfiatalabb vendég egy 4 éves kislány, a legidősebb pedig egy 78 éves hölgy volt. Valamennyien tornáztak Faragó Gabriellával, az egyesület gyógytornászával és az infarktussal kezelt páciensek örökifjú csapatával. A stressz kezelő jógaoktatás és a Családfa állomások mellett a program során a résztvevők gyakorolhatták a kardiovaszkuláris események 10 éves előre jelzésére alkalmas SCORE táblázat használatát is.

bernathlukacszsuzsa

bernathlukacszsuzsa 2016.10.08. 20:46

A SZÍVSN (Segítünk Neked!) országos betegegyesület célja, az örökletes magas koleszterinszint betegségre, és a genetikai öröklődés következményeire felhívni a figyelmet. Az örökletes magas koleszterinszint (latinul familiáris hypercholesterinaemia, rövidítve: FH) 20.000 embert érinthet Magyarországon.

Az érintetteknél a korai felismerés és megfelelő kezelés hiányában megnő a fiatalkori szívinfarktus, stroke, hirtelen szívhalál és a végtagi érszűkület lehetősége. 2016. szeptember 24-én a Nemzetközi Familiáris Hiperkoleszterinémia napján hazánkban is megalakul a betegszervezet FH csoportja. A hazai tapasztalatokról is szó lesz 2016.november elején az FH Europe - annual meeting of the European Patient Network találkozóján.

Az örökletes magas koleszterinszint a legújabb vizsgálatok alapján minden 200. felnőttben kimutatható, és minden 20. magas koleszterinszinttel élő beteg közül egyben előfordul. Becslések szerint alig 1% a felismert betegek aránya Magyarországon!Az örökletes esetekben a magas koleszterinszintre utalhatnak a Mona Lisa tünetek.

A SZÍVSN betegegyesületben rendszeresen végeznek "Mona Lisa" szűrőnapokat és előadásokat, előre meghirdetett szombati napokon.

www.szivsn.hu/csaladfa, facebook.com/szivsn

További sajtóinformáció:
Bernáth-Lukács Zsuzsa,
Astellas díjas diplomás ápoló, SZÍVSN országos betegegyesület elnöke, www.szivsn@gmail.com (link sends e-mail)