A cukorbetegség kockázatát is növeli a dohányzás!

vércukormérés
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy új, számos korábbi kutatás adatait összevető vizsgálat szerint mind az aktív, mind pedig a passzív dohányzás jelentősen növeli a 2. típusú cukorbetegség veszélyét. A leszokóknál a kockázat először átmenetileg magas marad, majd idővel komolyan csökken.

A Lancet Diabetes & Endocrinology című szaklap szeptember 18.-i számában publikált kutatás szerint a 2. típusú cukorbetegségeknek a nőknél 2,4 százaléka, a férfiaknál pedig 11,7 százaléka visszavezethető az aktív dohányzásra. Bár a dohányzás és a daganatos, valamint a légzőszervi betegségek összefüggéseit már korábban is feltárták egyre több szó esik az aktív és passzív dohányzás, valamint a cukorbetegség összefüggéseiről is, ami még inkább alátámasztja, hogy a „dohányzás-járvány” ellen hatékonyan fel kell venni a harcot.

Fotó: pixabay.com

A tanulmány egyik fő szerzője, Dr. An Pan, a kínai Vuhan-ban működő Tongji Orvosi Egyetem munkatársa szerint a dohányzás továbbra is az egyik legkomolyabb közegészségügyi veszélyforrás, amely évente hatmillió embert öl meg, és világszerte az egyébként elkerülhető betegségek kialakulásának egyik legfőbb oka. További kutatások utalnak arra is, hogy az 1. és 2. típusú cukorbetegséggel küzdő emberek esetében a dohányzás körülbelül 50 százalékkal növeli a halálozás, illetve a szív- és érrendszeri események kockázatát, míg a leszokás képes mérsékelni a veszélyt.

Fontos a füstmentes környezet

Dr. An Pan azt is hangsúlyozta, hogy a leszokás, és a passzív dohányzás elkerülése a cukorbetegség megelőzésének egyik fontos területe. Bár a cukorbetegség kialakulásának kockázata a nemrég leszokottak körében magas, idővel jelentősen csökken a rizikó.ű

Fotó: Bigstock

Az új elemzésben 88 korábbi tanulmány adatait vetették össze. A kutatásokban összesen körülbelül 6 millió ember vett részt, és a 2. típusú cukorbetegség körülbelül 300 000 esetéről vettek fel adatokat. A vizsgálatokat elsősorban Európában, az Egyesült Államokban és Japánban végezték, közülük ötben csak nők, 27-ben csak férfiak vettek részt.

Azokkal összehasonlítva, akik soha nem dohányoztak, a dohányosoknak a 2. típusú cukorbetegség 37 százalékkal nagyobb kockázatával kellett szembenézniük. Azoknál, akik leszoktak a dohányzásról, 14 százalékkal, akik pedig passzív dohányzásnak voltak kitéve, 22 százalékkal volt magasabb a cukorbetegség kialakulásának kockázata.  Nem véletlen, hogy a kutatók a passzív dohányzás kerülését, és mind a családban, mind pedig az irodában a füstmentes környezet megteremtésének fontosságát hangsúlyozzák.

Nem mindegy, mennyit szív a dohányos

A dohányzás intenzitása is számít. A nemdohányzók kockázatához képest a viszonylag keveset szívó, könnyű dohányosok cukorbetegség-rizikója 21 százalékkal, a mérsékelt dohányosoké 34 százalékkal, míg az erős dohányosoké 57 százalékkal magasabb.

Azok esetében, akik 5 éven belül szoktak le a dohányzásról, 54 százalékkal magasabb a 2. típusú cukorbetegség kockázata, mint a nemdohányzóké. Az utóbbi 5-9 évben leszokottaknál már csak 18 százalékkal, míg a legalább 10 éve leszokottaknál 11 százalékkal magasabb a cukorbetegség rizikója.

Nem kell félni tőle, de figyelni kell a hízásra

Dr. An Pan szerint sokan azért adják fel a leszokásra irányuló erőfeszítéseiket, mert változásokat tapasztalnak az anyagcseréjükben, például meghíznak. Ám a kutatók tapasztalatai szerint a leszokás hosszú távú haszna sokkal több, mint amennyi a rövid távú kára. Az orvosoknak viszont a testsúly és a vércukorszint rövid távú változásaira is ügyelniük kell.

Fotó: Bigstock

A kutatási eredményekhez megjegyzést fűző Dr. Naveed Sattar, a skóciai Glasgow-i Egyetem munkatársa szerint a dohányzás ugyan csökkenti a testtömegindexet, ám az esetlegesen felhalmozódó zsír a dohányzók testén hajlamos a hasi régiókban lerakódni, ami viszont növeli a cukorbetegség kockázatát. Épp ezért az orvosoknak fel kell hívniuk a figyelmet a betegség veszélyére, és arra is, hogy a leszokás, és annak hosszú távú megtartása képes idővel csökkenteni a cukorbetegség kialakulásának rizikóját.

Kérdése van? Tegye fel szakértőinknek!