A fiatalkorban kezdődő magas vérnyomás halálos is lehet

Fotó: Bigstock

Ha valakinél az élete közepén jelenik meg a magas vérnyomás, az erőteljesebben növeli a szív- és érrendszeri betegségben, különösen a szívkoszorúér-betegségben történő elhalálozás kockázatát, mint ha idős korban jelentkezne a betegség – állítják egy új amerikai vizsgálat szerzői.

A korábbi, Framingham Heart Study elnevezésű vizsgálat résztvevői közül Dr. Teemu Niiranen és kollégái 3614 olyan ember adatait tekintették át, akiknek a vérnyomását 1948 és 2005 között rendszeresen, kétévente mérték, mára pedig az illetők már elhunytak. Azok a résztvevők, akiknek a magas vérnyomását korán, legfeljebb 45 éves korukban fedezték fel, nagyobb valószínűséggel haláloztak el szív- és érrendszeri-, illetve szívkoszorúér-betegségben, mint más okból. A szív- és érrendszeri eredetű halálozás valószínűsége az ő körükben nagyobb volt, mint azok körében, akiknél 65 éves korban, vagy annál később fedezték fel a magas vérnyomást. Azonban fontos megjegyezni, hogy az időskori magas vérnyomás is emelte a szív- és érrendszeri betegségben, illetve szívkoszorúér-betegségben történő elhalálozás kockázatát.

Mikor lép fel a betegség?

A kutatók szerint meglepő, hogy a hosszú időn át fennálló magas vérnyomás és a szív- és érrendszeri eredetű halálozás kockázatának összefüggései eddig nem szerepeltek az alapos kutatásokban. A mostani vizsgálat üzenete azonban az, hogy az orvosoknak nem csak a magas vérnyomás tényére kell odafigyelniük, hanem arra is, milyen életkorban lép fel a betegség. Ez már csak azért is fontos, mert több tanulmány szerint a viszonylag fiatalon jelentkező magas vérnyomásban szenvedők sokszor nem részesülnek erőteljes vérnyomáscsökkentő kezelésben, pedig ez hasznosabb volna, mint a kiváró álláspont – véli Dr. Niiranen.

Fotó: Pixabay.com

A kutatásban részt nem vevő Dr. Kyong Park, a dél-koreai Yeungnam University munkatársa arról kérdezte Dr. Niiranent, hogy milyen életmódi, vagy egyéb vérnyomáscsökkentő terápiát javasolna a fiatalabb, magas kockázatú betegeknek. Dr. Niiranen kifejtette, hogy mindez nem volt vizsgálatának tárgya, de az eredmények világosan arra utalnak, hogy a betegeknek az ajánlásoknak megfelelő, életmódi és egyéb eszközökkel biztosított vérnyomáskontrollban kell részesülniük.

További vizsgálatokra van szükség annak érdekében, hogy kiderüljön: a magas vérnyomás diagnosztizálásának időpontja alapján lehet-e nagyobb pontossággal megbecsülni a szív- és érrendszeri kockázatot, illetve alakíthatja-e a betegség jelentkezésének életkora a terápiát.

Öt csoport

A magas vérnyomás, bármilyen életkorban lépjen is fel, a szív- és érrendszeri betegségek komoly kockázati tényezője. Azzal azonban kevés kutatás foglalkozott, hogy milyen hatással jár, ha valakinek 40 évesen, illetve 80 évesen lesz magas a vérnyomása.
A kutatócsoport az összesen 5209 résztvevővel dolgozó Framingham Heart Study adatait tekintette át. E vizsgálat résztvevői a kutatás kezdetén, 1948-ban 30-62 évesek voltak, és 6 évtizeden keresztül figyelték meg őket nagyon alaposan – szemben más vizsgálatokkal, ahol a magas vérnyomás adatait önbevallás alapján vették fel. Magasnak a 140/90 Hgmm, illetve afölötti vérnyomást tekintették, valamint azokat a résztvevőket is a magas vérnyomásúak közé sorolták, akik két vagy több egymást követő vizsgálatkor vérnyomáscsökkentőket szedtek.

Fotó: Bigstock

A kutatók a magas vérnyomás diagnosztizálásának életkora alapján öt csoportra osztották a betegeket. 45 év alattiakra, 45-54 évesekre, 55-64 évesekre és 65 év felettiekre, illetve azokra, akiknek nem volt magas a vérnyomása. A követés időszaka során 1151 beteg hunyt el szív- és érrendszeri betegségben, 77 éves átlagéletkorban. E résztvevőknek 26 százaléka viszonylag fiatalon jelentkező magas vérnyomásban szenvedett. A szív- és érrendszeri betegségben elhunyt betegek között volt 630 beteg, akik szívkoszorúér-betegségben hunytak el, átlagosan 74 éves korban, és 29 százalékuknál fedezték fel már korán a magas vérnyomást.
A többi 2463 beteg más okból hunyt el, átlagosan 81 éves korban, 16 százalékuk élt korán jelentkező magas vérnyomással.

A szülők egészségi állapota is számít

A szív- és érrendszeri betegség, illetve szívkoszorúér-betegség miatti halálozás esélye fordított arányban volt a magas vérnyomás diagnózisának életkorával, vagyis minél korábban jelent meg valakinél a magas vérnyomás, annál nagyobb esélye volt a szív- és érrendszeri betegség, illetve a szívkoszorúér-betegség miatti halálozásra. Az adatok elhalálozáskori életkor, nem, dohányzás, összkoleszterinszint és cukorbetegség szerinti korrigálása után, azokkal összehasonlítva, akiknek nem volt magas a vérnyomásuk, a fiatalon felfedezett magas vérnyomással élőknél 2.2-szeres volt a szív- és érrendszeri betegségben való elhalálozás kockázata, míg a szívkoszorúér-betegségben történő elhalálozásé 2.3-szoros. Az idős korban felfedezett magas vérnyomással élők esetében a szív- és érrendszeri betegségben való elhalálozás kockázata 1.5-szörös, a szívkoszorúér-betegségben való elhalálozás kockázata 1.4-szeres volt.

A kutatók azt is leírták, hogy azoknak, akiknek a szülei fiatalon fellépő magas vérnyomással éltek együtt, több esélyük volt arra, hogy magas legyen a vérnyomásuk. Ez arra utalhat, hogy öröklés szempontjából a fiatalon kezdődő magas vérnyomás eltér az idős korban kifejlődő magas vérnyomástól.