A tartós túlsúly rontja az időskori fizikai állapotot

Fotó: Bigstock

Azok, akik már fiatal korukban túlsúlyosak vagy elhízottak, és később is tovább híznak, idősebb korukban sokkal rosszabb fizikai állapotban vannak, mint azok a kortársaik, akiknek a testsúlya a normális tartományban mozog – állítja egy új, amerikai kutatás.

Magasabb testsúly – alacsonyabb pontszámok

Az eredményekből az derül ki, hogy akik már fiatalon is túlsúlyosak vagy elhízottak voltak, és az idő múlásával további kilókat szedtek fel, azoknak idősebb korukban erőtlenebb volt a markolásuk, valamint a 4 méteres séta sebességére, az ülésből állásba emelkedés időtartamára, valamint az álló helyzetben tapasztalt egyensúlyra kapott 0 és 12 közötti úgynevezett SPPB pontszámuk (a rövid távú fizikai teljesítmény pontszáma) is kisebb volt, mint normál testsúlyú társaiké.

A már fiatalon túlsúlyos vagy elhízott, és az idők során 5 kilónál kevesebbet fogyó, de legfeljebb 10 kilót hízó csoport tagjai a referenciacsoport tagjaival összehasonlítva szintén nagyobb valószínűséggel kaptak alacsonyabb SPPB pontszámot, és volt kisebb a markolásuk erőssége.

fotó: pixabay.com

A túlzott soványság viszont az időskori törékenységgel függött össze. Akik a legsoványabbak voltak a kutatás kezdetén, és több mint 10 kilót fogytak később, szintén alacsonyabb pontszámokat kaptak – ehhez a csoporthoz csak 50 résztvevő tartozott, és az esetük kivizsgálása a kutatók szerint is további kutatásokat igényel – esetükben az is felmerült, hogy volt-e köztük esetleg daganatos beteg, vagy ilyen betegség túlélője.

Miért baj?

Az elhízás a szív- és érrendszeri problémáknak is az egyik legfontosabb kockázati tényezője. Az elhízottak körében sajnos sokszorta nagyobb eséllyel alakulnak ki a szív- és érrendszeri betegségek, mint a normális testsúlyú, egészséges életet élő emberek között.

a 25 kg/m2 feletti testtömegindex egyenes összefüggésben áll a bármilyen okból bekövetkező halálozás jelentősen növekvő kockázatával. Minden hatodik idő előtti haláleset megelőzhető lenne, ha a túlsúlyos emberek leadnák a felesleget.
A tanulmány egyik szerzője, Sir Richard Peto, az oxfordi egyetem professzora szerint az elhízás a dohányzás után a második vezető halálozási ok Európában és Észak-Amerikában. A dohányzás az idő előtti halálesetek negyedéért felelős ezen a két kontinense, és a dohányzók a leszokással megfelezhetnék a kockázatukat. Az elhízás viszont Európában minden hetedik, Észak-Amerikában minden ötödik idő előtti haláleset okozója.

Fotó: Bigstock

A 25 kg/m2 fölötti testtömegindexű emberek esetében különösen gyakori volt a szívkoszorúér-betegségben, stroke-ban és légzőszervi betegségben való elhalálozás, de a rákos betegségek miatti halálozás is kapcsolatban állt a magasabb testtömegindexszel. A férfiaknál kifejezettebb volt ez a kapcsolat, mint a nőknél.

A kutatásról

A Dr. Thanh Huyen T Vu, a chicagói Northwestern University munkatársa vezette kutatócsoport a Chicago Healthy Aging Study résztvevőinek adatait elemezte. A kutatás kezdetén 1697 és 1973 között 39 565 résztvevő adatait vették fel, akik ekkor chicagói munkahelyeken dolgoztak, és 18 és 74 év közötti életkorúak voltak. A kutatóknak 1325 olyan személy adatai álltak rendelkezésre, akiket a kutatás kezdetekor, majd 2007 és 2010 között is megvizsgáltak. A kutatás résztvevői az első vizsgálatkor átlagosan 33 évesek voltak, míg az ellenőrzés idején átlagosan 71 évesek.

A résztvevőket a kutatók 6 kategóriára osztották. A 25 kg/m2 alatti testtömegindexűekre, akik legalább 5 kilót fogytak az évek során, a 25 kg/m2  alatti testtömegindexűekre, akik az eltelt években 5 kiló fogyás és 10 kiló hízás közötti súlyváltozást produkáltak, és a 25 kg/m2  alatti testtömegindexűekre, akik több, mint 10 kilót híztak, illetve a 25  kg/m2  vagy afölötti testtömegindexűekre, akik legalább 5 kilót fogytak az évek során, a 25 kg/m2 vagy afölötti testtömegindexűekre, akik az eltelt években 5 kiló fogyás és 10 kiló hízás közötti súlyváltozást produkáltak, és a 25 kg/m2  vagy afölötti testtömegindexűekre, akik több, mint 10 kilót híztak az eltelt évtizedekben.