Az idősebbeknek is segíthet az intenzív sztatin-terápia!

Fotó: pixabay.com
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy több mint félmillió, érelmeszesedésben szenvedő veterán megfigyelésén alapuló amerikai vizsgálat szerint az intenzív, magas dózisú sztatin-terápia csökkentheti a bármely okból bekövetkező halálozás kockázatát még azoknál az idősebb pácienseknél is, akiknek korábban nem javasolták a gyógyszer nagy adagját.

Az egy éven belüli halálozási arány a nagy dózisú sztatin-kezelésben részesülők esetében 4,0%, közepes dózisú kezelés esetén 4,8 %, alacsony dózisú kezelés esetén 5,7%, míg sztatin-terápia nélkül 6,6 százalék volt.

A kutatás megfigyelései szerint a 76-84 éves, idősebb betegeket a fiatalabb, 21 és 75 év közötti betegekhez hasonlóan kevésbé fenyegette a halálozás kockázata, ha intenzív, magas dózisú sztatin-kezelésben részesültek. Dr. Fatima Rodriguez, az amerikai Stanford Egyetem munkatársa, a kutatás egyik vezetője szerint könnyen lehet, hogy az idősebb korosztály számára a legjobb hatású a gyógyszer nagy adagjára épülő terápia, mivel ők vannak a legjobban kitéve egy esetleg visszatérő szív- és érrendszeri eseménynek.

Ezt a cikket olvasta? Eltúlozták a sztatinok mellékhatásait.

Érdemes nagyobb adagot felírni?

Az Amerikai Kardiológiai Kollégium és az American Heart Association 2013-as koleszterin-irányelvei az érelmeszesedésben szenvedők 75 évesnél fiatalabb páciensek esetében szekunder prevenció, azaz a korai stádiumban levő betegség megállítása céljából ajánlja az intenzív sztatin-terápiát, míg a 75 évesnél idősebbek esetében a közepes intenzitású kezelést javasolja, mivel nincs elégséges adat arra, hogy ebben a korcsoportban is jelentős előnnyel járna a magas dózisú terápia.

Fotó: pixabay.com

A kutatási eredményekről szóló tanulmány vezető szerzője, Dr. Paul Heidenreich, a Stanford Egyetem munkatársa szerint azoknak az orvosoknak, akik eddig is késztetést éreztek a kicsivel nagyobb adag gyógyszer felírására, talán adhat egy lökést a vizsgálat, ám ahhoz egyelőre nincs elegendő adat, hogy az általános irányelveket is megváltoztassák, és mindenkinek nagy adag gyógyszert írjanak fel. Egy másik irányelv például eleve azt javasolja, hogy a kezelést közepes adaggal kezdje az orvos, és ezután állítsa be a nagy adagot azoknál a betegeknél, akik a legnagyobb kockázatnak vannak kitéve.

Óvatosan az eredményekkel!

A kutatáshoz fűzött bírálatában Dr. Robert O. Bonow és Dr. Clyde Yancy, a chicagói Northwestern University Feinberg School of Medicine munkatársai óvatosságra intenek a megfigyelésen alapuló, nagy adatbázis esetében talált összefüggések közvetlen alkalmazásával kapcsolatban – különösen mivel ezek az összefüggések szembe mennek a jól megtervezett, randomizált kutatások eredményeivel. Ugyanakkor azt is megjegyzik, hogy a mostani kutatás könnyen lehet, hogy épp a résztvevők nagy száma, és az idősebb korcsoportnak a kutatásba való bevonása miatt talált fontos jelzéseket.

Fotó: Pixabay.com

A bírálók szerint a sztatin-terápia és annak intenzitása, a gyógyszer dózisa nagyon egyéni lehet, ám ezek az adatok, a fennálló irányelvek alkalmazása mellett hatékony stratégiákat kínálhatnak a halálozások és az életminőség romlása ellen.

Fontos az őszinte beszélgetés!

Dr. Rodriguez elmondta, hogy szándékosan választottak érelmeszesedésben szenvedő betegeket a kutatáshoz, ez ugyanis egy olyan csoport, amellyel kapcsolatban a teljes kardiológiai közösség egyetért a sztatinok alkalmazásának szükségességében – bár így is viszonylag kevéssé alkalmazzák ezeket a gyógyszereket.

Az eredmények azt sugallják, hogy az orvosoknak, különösen a kardiológusoknak beszélgetniük kell a szív- és érrendszeri eseményen átesett betegekkel, és javasolni az elviselhető legmagasabb dózisú sztatint. Elképzelhető persze, hogy egyes betegeknél a gyógyszer mellékhatásokat fog okozni, és ilyenkor változtatni kell az adagoláson vagy másik készítményt kell választani, de az őszinte beszélgetés ettől függetlenül nagyon fontos.

Ezt olvasta? Lottó vagy biztosítás? Így kellene beszélni a sztatinokról!