Az influenzaoltás megvédheti a cukorbetegeket a kórházba kerüléstől!

védőoltás
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy brit tanulmány következtetései szerint az influenza-oltást beadató, 2-es típusú cukorbetegséggel élők ritkábban kerültek kórházba influenzával, tüdőgyulladással és komolyabb szív- és érrendszeri betegségekkel a következő influenzaszezonban, mint nem oltott társaik. Ráadásul az ő körükben a halálesetek is ritkábbak voltak.

A Dr. Eszter P. Vamos, a londoni Imperial College munkatársa és kutatócsoportja hét influenzaszezon adatait elemezték, a 2003-2004-es szezontól a 2009-2010-es szezonig. Az adatok szerint azok a cukorbetegek, akik megkapták az influenza elleni védőoltást, a következő influenzaszezon idején 15-30 százalékkal ritkábban szembesültek a halálozás kockázatával, és a stroke, szívelégtelenség, a tüdőgyulladás vagy az influenza miatti kórházi kezeléssel.

A krónikus betegek sem mindig adatják be

Bár sok országban kifejezetten ajánlják az influenza elleni védőoltást az idősebb vagy krónikus betegségekkel, például cukorbetegséggel küzdő pácienseknek, az eddigi kisebb és kevésbé szigorú vizsgálatok korábban nem szolgáltattak minden kétséget kizáró bizonyítékot a kockázat csökkenésére. Ez az első olyan tanulmány, amely kifejezetten a cukorbetegek szív- és érrendszeri kockázatának alakulását vizsgálta az influenza elleni védőoltás tükrében.

A tapasztalatok szerint a krónikus betegek nem élnek megfelelő mértékben a védőoltások nyújtotta lehetőségekkel. Ez a kutatás most bebizonyította, hogy az oltás képes lényegesen csökkenteni az influenzaszezon idején a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a halálozás kockázatát, így igazolta, hogy a magas kockázatú népesség számára igenis fontos, hogy oltást kapjon – hangsúlyozza Dr. Vamos.

Dr. Jacob A. Udell, a kanadai University of Toronto munkatársa, aki nem vett részt a kutatócsoport munkájában, egyetért ezzel a megállapítással. Szerinte a vizsgálat megerősíti, miért kellene a veszélyeztetetteknek, különösen a 65 év alatti cukorbetegeknek beoltatniuk magukat. A kardiológusoknak, belgyógyászoknak és endokrinológusoknak meg kellene kérdezniük a betegektől, megkapták-e a védőoltást, és ha nem, azonnal fel kellene azt ajánlaniuk.

Tudja, kik kérhetnek ingyenes oltást? Kattintson ide, és olvashatja!

Minden cukorbetegnek fontos lenne

Dr. Vamos és kollégái vizsgálatuk során az influenza ellen beoltott, és be nem oltott, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők szív- és érrendszeri problémák miatti kórházba kerülésének és halálozásának kockázatát kívánták összehasonlítani. Az influenza és a tüdőgyulladás együttes előfordulását is vizsgálták, mivel az influenzát gyakran nem azonosítják a súlyosabb események kiváltó okaként, így sokszor rejtve marad.
A kutatók 300 brit háziorvosi praxis adatait vizsgálták, és összesen 124 503, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő pácienst azonosítottak a 2003-2004-es és a 2009-2010-es influenzaszezon közötti hétéves időszakban. A betegek beoltottsága a 2008-2009-es szezon 63 százalékos arányától a 2006-2007-es szezon 69 százalékos arányáig változott. A beoltott betegek általában idősebbek, rosszabb egészségi állapotúak voltak, és több gyógyszert szedtek az oltást fel nem vevőknél, de HbA1c szintjük és koleszterinszintjük alacsonyabb volt azokénál.
A tanulmány éveiben összesen 5142 ember került kórházba akut miokardiális infarktussal, 4515 kórházi felvétel történt stroke, 14 154 influenza vagy tüdőgyulladás, és 12 915 szívelégtelenség miatt. Összesen 21 070 ember hunyt el.

Fotó: Bigstock

Miután a kutatók kor, nem társbetegségek, dohányzás, és még számos más változó szerint kiigazították az adatokat, azt tapasztalták, hogy az influenza elleni oltást felvevő betegek lényegesen ritkábban kerültek kórházba, vagy haláloztak el az influenzaszezon során. Ez alól egyedül az akut miokardiális infarktus kockázata volt kivétel - bár egy korábbi tanulmányban az átlagos populációt vizsgálva arra a következtetésre jutottak, hogy  az oltottak között ritkább az infarktus.

Az eredmények akkor is hasonlóak maradtak, amikor a kutatók kivették az adatok között annak a két évnek az adatait, amikor a vakcina és az influenzaszezonban támadó vírus között kevés volt a hasonlóság.
Dr. Udell szerint a cukorbetegek immunrendszere meglehetősen alulműködik, így amikor megfertőződnek az influenzával, nem ad rá olyan jó választ, mint a tökéletesen működő védekező rendszer. A fiatalabb cukorbetegek esetében ez hasonló lehet az immunrendszer korral járó alulműködéséhez. Épp ezért minden cukorbeteg számára fontos, hogy megkapja a védőoltást.

Idén mely törzsek vannak az oltóanyagban?

A WHO és az EMA a 2016/2017. évi influenzaszezonra való ajánlása miatt a trivalens influenza elleni vakcina az északi féltekén 

– az A/California/7/2009 (H1N1)pdm09-szerű,

– az A/Hong Kong/4801/2014 (H3N2)-szerű,

– a B/Brisbane/60/2008-szerű

influenza vírustörzseket tartalmazza.

A tél érkezése előtt kérjük és adassuk be az influenza elleni védőoltást, mely az influenza kialakulásának és a szívinfarktusnak az esélyét egyaránt csökkenti. Az oltást követően 10-14 napra van szüksége a szervezetnek a védettség kialakításához. Az oltás már elérhető a házi- és üzemorvosi rendelőkben!