Így gyilkolhatnak némán a vérrögök

Fotó: pixabay.com

Akár az artériában, akár a vénában alakulnak ki vérrögök, mindkét esetben életveszélyes állapotról van szó, melynél nagy hangsúly van mind az akut ellátáson, mind pedig a prevención.
 

A vérrögök életveszélyesek is lehetnek

Az első és legfontosabb, hogy az emberek tisztában legyenek azzal, hogy a vérrögök bizony óriási veszélyt hordoznak magukban, és akár az illető életébe is kerülhet a kialakulásuk - pedig a probléma megfelelő óvintézkedésekkel megelőzhető lenne – hívja fel a figyelmet dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa.

Nem csak az idősebbeknél alakulhat ki

Sokan úgy gondolják, hogy a vérrögök egyedül az idősebb korosztály tagjait veszélyeztetik, és bár az igaz, hogy a kor előrehaladtával nő a kialakulásuk esélye, ám igen gyakori az is, amikor fiataloknál lép fel trombózis, például fogamzásgátlók szedése során. Az ösztrogén hormont tartalmazó fogamzásgátlók fokozzák a trombózis kialakulásának veszélyét, főleg akkor, ha az illetőnek öröklött trombofíliája is van, (amit a tabletta szedésének megkezdése előtt ki kellett volna vizsgálni).

Fotó: Bigstock

Természetesen a fiatal férfiak is veszélybe kerülhetnek például baleset, gipszrögzítés alkalmával, amennyiben nekik is van öröklött trombózis hajlamuk.

Nem jár mindig figyelemfelhívó tünetekkel

A trombózis legjellemzőbb tünetei a fájdalom, az adott végtag bedagadása és elszíneződése. Ennek ellenére nem ritka az sem, hogy igen elhanyagolható panaszok jelentkeznek, pl. izomlázszerű fájdalom. Ám az is meglehet, hogy semmi sem hívja fel a problémára a figyelmet - ezt nevezzük néma trombózisnak. Ennek az a veszélye, hogy az illető nem tud az állapotáról, és a keletkezett vérrög leszakad, majd a tüdőbe kerülve embóliát okoz.

A tüdőembólia tünetei: mellkasi fájdalom, köhögés, véres köpet (nem mindig), nehézlégzés, izzadás, szapora pulzus, kis fizikai terhelésre is fulladás.

Ezek a hajlamosító tényezők

A mélyvénás trombózisnak több hajlamosító tényezője is van. Magasabb rizikót jelentenek pl. az ortopéd műtétek, így ekkor a protokoll szerint mindenki részesül megelőző véralvadásgátló terápiában. Ezen kívül a rákos megbetegedésekkel kapcsolatos beavatkozások és kezelési módszerek (pl. kemoterápia) is növeli a kockázatot, csakúgy, mint bizonyos hormonális terápiák, vagy a várandósság és a gyermekágyi időszak.

trombózis

Végül érdemes tudni, hogy a családi halmozódás is hajlamosító tényezőnek számít, továbbá a 60 év feletti életkor, a dohányzás, a túlsúly, gipszrögzítés, valamint bizonyos betegségek, állapotok, mint például a súlyos visszeresség, diabetes, hipertónia, kiszáradás, mozgásszegény életmód.

Jó, ha mindenki tisztában van a fent felsoroltakkal, hiszen ekkor megnő a trombózis kialakulásának rizikója – pláne ha az illetőnek genetikai hajlama is van rá. Így szükség esetén konzultálhat szakemberrel az egyéni rizikóbecslésről és a megfelelő prevencióról - mondja dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa.

Van gyógyszer is

A vérrögök kialakulásának megelőzése érdekében igen fontos a megfelelő életmód, vagyis a túlsúly leadása, a rendszeres mozgás, az egészséges étrend, 2-3 liternyi folyadék fogyasztása naponta, valamint a dohányzásról való leszokás. Ezen kívül szükség lehet kompressziós harisnya viselésére is, főleg akkor, ha visszértágulatokkal küzd a páciens.
Érdemes tudni, hogy vannak olyan állapotok, amikor véralvadásgátló terápia is indokolt lehet! Hogy pontosan kinek is van rá szüksége, és mely trombózis rizikót fokozó szituációk kialakulásakor, azt szakember dönti el előzetes rizikóbecslés alapján.