Már néhány év alatt súlyosan roncsolja az ereket a dohányzás

Fotó: pixabay.com
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Már néhány évnyi dohányzás után is kimutatható a nyaki ütőér falának megvastagodása - mondta Csiba László, a Magyar Neurológiai Társaság elnöke szombaton az M1 aktuális csatorna műsorában.

Az elnök, akit a Szívvel a stroke ellen elnevezésű kampány kapcsán szólaltattak meg, elmondta azt is: azoknál, akik abbahagyják a dohányzást, már egy év után kimutatható a javulás.

Szólt arról is, hogy Magyarországon körülbelül szekszárdnyi ember szenved el stroke-ot, vagyis szélütést minden évben, ezek 10-15 százalékánál a problémát valamilyen szíveredetű betegség okozza.

A szívbetegségek okai között megemlítette a magas testsúlyt és a cukorbetegséget is.

A szélütés a modern társadalom egyik legsúlyosabb és leggyakoribb betegsége. Világszerte 5 millió áldozata van, Magyarországon 180-200 ezer ember szenved stroke-ban. Az elöregedő társadalom miatt jelentősen nő a betegek száma: 45-50 ezer új esetet regisztrálnak évente.

Fotó: pixabay.com

Korábban dr. Csiba László már beszélt arról, hogy azoknál a stroke-on már átesett betegeknél, akiknél nem derült ki a szélütés oka, ismételt EKG vizsgálatokkal, illetve akár a bőr alá helyezhető miniatűr detektorral megfigyelhetők az átmeneti ritmuszavarok, így el lehet kezdeni a gyógyszeres véralvadás-gátlást, ami megelőzheti az újabb stroke-ot.

Megsokszorozódó kockázat!

A cukorbetegség, a stroke és a szívinfarktus egyenként is megduplázzák az idő előtti elhalálozás kockázatát, ha pedig közülük több is jelen van valakinek a kórtörténetében, akkor hatványozott lesz a veszély – mutatta ki világosan nemrég egy brit kutatás.

Fotó: pixabay.com

A tanulmány írói szerint a háromból két problémával küzdő, 60 éves ember esetében átlagosan 12 évvel csökken a várható élettartam. Aki mindhárom problémával küzd, 14 évet veszíthet el az életéből a várható élettartamhoz képest.

Mik a stroke jelei?

Ha a száj félrehúzódik, a beszéd elakad, és ha az egyik oldali végtagok megbénulnak. Tehát ilyenkor arra kell kérni azt, aki rosszul van, hogy próbáljon beszélni vagy mosolyogni és emelje fel mindkét kezét. Ha ezekre nem képes, feltehetően stroke-ja van. Ilyenkor nem körzeti orvost vagy egy családtagot kell hívni, hanem azonnal a mentőket, hiszen minden perc számít. A mentő ugyanis speciális strokecentrumba viszi a beteget, ahol azonnal megtörténnek a szükséges beavatkozások. Az országban 37 ilyen trombolízis (vérrögoldás) központ van.

Kérdése van? Tegye fel szakértőinknek!