Meddig kell vérnyomáscsökkentő gyógyszert szednem?

Fotó: Bigstock
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Magas vérnyomás esetén a terápia több fázisból áll, ugyanis javulás leginkább megfelelő étkezéssel, rendszeres, személyre szabott testmozgással, valamint gyógyszeres kezeléssel érhető el. Felvetődhet azonban a kérdés, hogy ha az vérnyomás értékei 140/90 Hgmm alá szorultak, szükség van-e még gyógyszerek szedésére?

Mikor kell gyógyszert szedni?

Olykor mindenkivel előfordul, hogy megemelkedik a vérnyomása - ezt leggyakrabban stressz, valamint mozgás váltja ki, ám ha rövid időn belül visszaállnak a normál tartományba az értékek, úgy nincs különösebb teendő vele. Ellenben, ha valakinél sokszor ingadozik a vérnyomás, illetve ha gyakran mér140/90 Hgmm feletti értékeket, úgy szakemberhez kell fordulni, aki eldönti, milyen terápia szükséges. Amennyiben csupán minimálisan haladja meg az optimális tartományt, akkor általában elég az életmódváltás, ami diétát (DASH diéta), valamint olyan testmozgást foglal magában, mely nem emeli meg hirtelen nagymértékben a vérnyomást. Ha a beteg ezeket betartja, akkor a vérnyomás gyógyszerek nélkül is csökken – magyarázza dr. Kapocsi Judit, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistája.

Fotó: Pixabay.com

Viszont gyakran megesik, hogy az orvos tabletta szedését javasolja a paciensnek. Ekkor egy alapos állapotfelmérés után a szakember meghatározza az alkalmazandó dózist. Bizonyos időközönként kontroll szükséges, hogy kell-e változtatni az alkalmazott terápián, mivel meglehet, hogy több, vagy akár kevesebb gyógyszerre kell áttérni.

Elhagyható valamikor a gyógyszer?

A magasvérnyomás egy olyan állapot, mely rendszeres ellenőrzést és egészséges életvitelt igényel.  Viszont az minden esetben egyedi mérlegelés kérdése, hogy kell-e a betegnek élete végégig gyógyszert szednie. Ugyanis ha az illető életmódjával kordában tudja tartani a vérnyomását, akkor a tabletták – orvosi utasításra - elhagyhatóak.
A hipertónia kezdeti stádiumában életmódváltással olyannyira csökkennek az értékek (pl. fogyás, rendszeres mozgás, dohányzás elhagyása stb.), hogy az átmeneti vérnyomáscsökkentő kezelés után pár hónappal akár el is hagyható a gyógyszer. Ugyanez vonatkozik arra, amikor a terhesség, a szülés után, illetve menopauza kezdetekor lép fel hipertónia - mondja dr. Kapocsi Judit, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája, aki hozzátette, hogy a gyógyszer elhagyását kizárólag orvosi beleegyezéssel szabad megtenni.