Mitől szakadt meg Leia hercegnő édesanyjának, Debbie Reynoldsnak a szíve?

Debbie Reynolds
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2016-ban egy sor hazai híresség és világsztár halt meg túl korán. Ez a szomorú tendencia éppen karácsony körül csúcsosodott ki George Michael vagy éppen Carrie Fisher váratlan és korai halálával.

Mindkettőjük tragédiája megérne egy-egy külön misét, Leia hercegnő (Carrie Fisher) pl. egyáltalán nem biztos, hogy szívinfarktust kapott, a hosszú repülőúton elszenvedett hirtelen halál (a köznyelvben az infarktus mellett erre is alkalmazzuk a szívroham kifejezést) felveti a tüdőembólia alapos gyanúját is, mely nőkben eleve gyakoribb, hajlamosíthat rá a hosszú repülés alatti tartós immobilizáció, az idős kor.

Az újabb döbbenetet pedig az okozta, hogy a színésznő halálának másnapján édesanyja, a 84 éves színésznő, Debbie Reynolds is meghalt, és egyáltalán nem kizárható, hogy lánya váratlan halála okozta érzelmi sokk okozhatta halálát. Ezt a magyar nyelv nagyon érzékletesen képes kifejezni: „bánatában megszakadt a szíve”. Igaz lehet-e ez a teória, létezik-e valóban a „Broken Heart syndroma”?
Még 1990-ben írta le Japánban Sato és munkacsoportja az ún. Takotsubo cardiomyopathiát, mely egy átmeneti, de súlyos klinikai állapottal járó tünetcsoport. A tünetek (hirtelen, erős mellkasi fájdalom, típusos EKG-eltérések) mellsőfali infarktus képét utánozzák. A coronarographia azonban negatív, nem szokott koszorúér-elzáródást igazolni és a legjellemzőbb a balkamrai angiographia vagy a szívultrahang-vizsgálat lelete, a csúcsi aneurysma-képződés. Innen kapta a nevét is ez az elváltozás.

takotsubo

A „takotsubo” ugyanis nem egy XVII. századi híres szamuráj vagy uralkodó volt, hanem egy jellegzetes, szűk nyakú, kiöblösödő cserépkorsó japán neve („octopus pot”), melynek alakjára nagyon emlékeztet a kitáguló szívcsúcs ultrahangos képe.

Mi váltja ki a Takotsubo-cardiomyopathiát?

Jellegzetes megfigyelés, hogy hirtelen érzelmi megrázkódtatás, mély bánat (pl. egy közeli hozzátartozó elvesztésekor) gyakran a „Broken Heart syndroma” hátterében.
Ritkábban váratlan nagy öröm is idevezethet, magyarázatául a hirtelen nagy mennyiségben felszabaduló katekolaminoknak a szívizomsejtekre kifejtett hatása játszhat szerepet benne. A pontos mechanizmus még nem kellően tisztázott, de az orvosok több oki tényezőt is felelőssé tesznek érte. Nőkben gyakoribb az előfordulása és rendszerint pszichiátriai betegség is kideríthető az illető kórtörténetében.

Gyakoriságát tekintve az összes hirtelen kialakuló, kórházi ellátást igénylő szívbetegség 1.7-2.2%-a Takotsubo-syndroma, az esetek 90%-a pedig épp a menopausában lévő nőket érinti!

Prognózisa egészen kiváló lehet, az esetek túlnyomó többsége 4-8 héten belül maradéktalanul meggyógyul, mindössze 1-3.2%-os halálozással jár. A szövődmények az esetek 20%-ában azonban az az első napokban nagyon súlyosak is lehetnek.

Fotó: Bigstock

A szomorú tragédiák ráirányítják a figyelmet egyrészt a nők szívbetegségeinek még mindig nem kellően felismert jelentőségére (GoRed for Women), a rizikófaktorok kellő kontrolljára: szívbarát étrend, fogyás, rendszeres testmozgás, dohányzás elhagyása, a vércukor, a vérnyomás és a koleszterin csökkentésére.
Másrészt magunk kardiológusok az akut koronária-történés ellátásakor, mellsőfali infarktus képe esetén mindig gondoljunk a Takotsubo-cardiomyopathia lehetőségére is, mely a betegek anamnézisének részletes, célzott felvételével könnyebben felismerhetővé válik!

Ezt olvasta?

Tényleg bele lehet halni a szomorúságba!