Ne igyon annyit, hogy stroke-ot kapjon!

Fotó: Pixabay.com
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az alkohollal kapcsolatos betegség miatti kórházi felvétel kapcsolatban áll a stroke-kockázat jelentős növekedésével azoknál a betegeknél, akik alacsony kockázatú pitvarfibrillációval élnek – erre a következtetésre jutott egy svéd tanulmány, melynek megállapításai a húsvéti locsolkodások és iszogatások idején fontosak lehetnek.

Az alkoholfogyasztás és a stroke pontos kapcsolatának teljes feltárása további vizsgálatokat igényel, de az biztos, hogy az orvosoknak az alacsony kockázatú pitvarfibrillációval élő betegeket is ki kell kérdezniük az alkoholfogyasztási szokásaikról – hívta fel a figyelmet Dr. Faris Al-Khalili, a stockholmi Karolinska Institutet, Danderyd Hospital munkatársa.

A kórházi felvételhez vezető, súlyos alkoholproblémák ugyanis a jéghegy csúcsát jelenthetik, ha az ischémiás stroke által fenyegetett népességre gondolunk.

A gyógyszer csökkenti a kockázatot

A tanulmány szerzői azt is megjegyzik, hogy a véralvadásgátló gyógyszer szedése csökkenti a stroke kockázatát, és a stroke számos kockázati tényezője esetén ajánlják az alkalmazását. Az ischémiás stroke szempontjából alacsony kockázatúnak minősített betegek esetében azonban nem szokták ajánlani a gyógyszert.

Fotó: Pixabay.com

Az alacsony kockázatú minősítés ellenére azonban ebben a betegcsoportban is előfordulnak stroke-os esetek. A kutatók azt gyanították, hogy ezek kialakulásában az alkoholfogyasztásnak is lehet szerepe. Dr. Al-Khalili szerint orvosi gyakorlatában sokszor találkozott olyan pitvarfibrillációval élő betegekkel, akik 40-es éveikben, vagy 50-es éveik elején jártak, és szinte teljesen kockázatmentesek voltak, mégis stroke lépett fel náluk. Amikor az okokat kereste, gyakorta kiderült, hogy a beteg sok alkoholt fogyasztott, bár ezt előzetesen nem közölte az orvossal.

A kutatás célja éppen ezért az volt, hogy felmérje az alacsony kockázatú pitvarfibrillációval élő betegek csoportjában előforduló stroke-ok gyakoriságát és élőjeleit. A vizsgálat során 25 252 alacsony kockázatú pitvarfibrillációval élő, 18-64 éves beteg adatait elemezték visszamenőleg. Az adatokat a svéd betegnyilvántartásban 2006. január 1. és 2012. december 31. között szereplő összesen 345 123 pitvarfibrillációs beteg közül választották ki. Ez a betegnyilvántartás minden adatot tartalmaz a Svédország területén történt kórházi felvételekről és a kórházakkal kapcsolatban álló klinikákon tett látogatásokról.
A vizsgálatnál a kutatók azt a 16-féle alkohollal kapcsolatos diagnózist vették figyelembe, amelyeket a svéd hatóságok is figyelembe vesznek, amikor az alkohollal kapcsolatos halálozás nemzeti mutatóit elemzik. A diagnózisok egy része az alkalomszerűen történő, nagy mennyiségű alkoholfogyasztáshoz kapcsolódik – ezek a betegek egyébként nem szükségszerűen minősülnek a hagyományos értelemben vett alkoholistának. A vizsgálat során a betegek társadalmi és gazdasági hátteréről, és gyógyszerszedéséről is gyűjtöttek adatokat a kutatók.

Alábecsülik a probléma nagyságát

Az öt éves követési idő alatt az stroke évente és 1000 betegenként 3,4 alkalommal fordult elő. Az átlagos mortalitás évente és 1000 betegenként 7,5 volt azoknak a betegeknek a csoportjában, akik nem estek át stroke-on, és évente, 1000 betegenként 29,6 volt azoknak a csoportjában, akik a követési idő során stroke-on estek át. Dr. Al-Khalili szerint a stroke-nak két komolyabb jelzője volt: az előrehaladó kor, és az alkohollal kapcsolatos kórházi kezelés. A véralvadásgátló gyógyszerek szedése ezzel szemben csökkentette az ischémiás stroke kockázatát.

Fotó: pixabay.com

A kutató úgy véli, hogy számos korábbi vizsgálat igazolja az alkohol és a halálozás, valamint a tromboembólia közötti kifejezett kapcsolatot, ezen kívül pedig az alkoholfogyasztás és a pitvarfibrilláció közötti összefüggést. Ez viszont az első olyan vizsgálat, amelyben sikerül igazolni, hogy az alkoholfogyasztás az ischémiás stroke kockázati tényezőjének számít a pitvarfibrillációval élő betegek körében.

Ráadásul az a tény, hogy a vizsgálatban csak a kórházba kerülés adatait vették figyelembe, jó eséllyel a probléma alábecslése: ezek a betegek ugyanis annyit ittak, hogy ettől kórházba kerültek, ám az ennél kevesebb, de még mindig jelentős mennyiségű alkoholt fogyasztó páciensek kikerültek a kutatók látóköréből. A véralvadásgátlók  jó hatásainak felmérése egyelőre további vizsgálatokat igényel.

Dr. Gerhard Kindricks, a német Herzzentrum Leipzig Universitätsklinik munkatársa az eredményekhez hozzáfűzve elmondta, hogy nagyra értékeli a svéd kutatók munkáját, hiszen nagyon érdekes az alkoholfogyasztás és a stroke-kockázat közötti összefüggés feltárása. E kapcsolat okainak elemzésekor három magyarázat látszik valószínűnek.

  • Az egyik, hogy a betegek kezelése nem volt elégséges, mivel állapotukat alacsony kockázatúnak minősítették, és a betegség egyes elemei felett átsiklottak az orvosok.
  • A másik, hogy a nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztása rontja a bal kamrai funkciót, ezzel növelve a stroke kockázatát.
  • A harmadik feltételezés szerint az alkohol által kiváltott anyagcsere- vagy szerkezeti változások vezetnek a stroke megnövekedett kockázatához.