Oltás, megelőzés, védekezés - 60 éven felülieknek

Fotó: MTI
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az influenza az esetek többségében egy banális fertőzés, azonban az idősek, a krónikus betegségben szenvedők, a szív- és érrendszeri problémával küszködők szervezetének nagy megterhelést jelent a betegség. Az influenza elleni előkészületek azonban csak akkor hatásosak, ha a felkínált lehetőséggel élnek az arra jogosultak - mutatott rá Szentes Tamás országos tisztifőorvos.

A 60 év felettiek az idén is térítésmentesen jutnak hozzá a szezonális influenza elleni oltóanyaghoz. A szakember elmondta, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) megtette a szükséges előkészületeket a védekezésben.

Az előző évek gyakorlatához hasonlóan az idei szezonban a 60 éven felüliek és a rizikócsoportba tartozók védőoltásához 1,3 millió adag térítésmentes influenza elleni oltóanyag áll rendelkezésre. A vakcina már október vége óta elérhető a háziorvosoknál, a foglalkozás-egészségügyi orvosoknál.

No de hogyan tudják, hogy mi legyen a vakcinában?

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) szakemberei folyamatosan vizsgálják a betegekből nyert mintákat, azt elemezve, hogy mely vírustörzs volt a legaktívabb az influenzaszezonban, legéletképesebb; illetve a Föld déli féltekén a mi nyarunkon (amikor ott tél van) terjedő vírustörzseket nézik, és statisztikailag meghatározzák, hogy mely 3 lesz az idei szezon uralkodója az influenzavírusok közül.  Ezeket (ezek elölt, feldarabolt részeit) rakják be egy vakcinába.
Ez az egyik oka, hogy minden évben új oltást kell kérni, mert az influenza változékony, alkalmazkodik, több vírustörzse is van és gyakran másik lesz agresszívebb, mint tavaly.

Fotó: Pixabay.com

A másik ok: a szervezetünk körülbelül 7- 8 hónap alatt elfelejti az ellenük való védekezést, így még ha ugyanaz az influenza támadna is, akkor is védtelenek lennénk ellene az újabb szezonban.

Nagyon sokan gondolják azt, hogy ők minden évben influenzások, sőt minden évben többször is influenzások, akár nyáron is influenzások, mert hogy a magyar nyelv sokáig gyűjtőfogalomként használta az influenza kifejezést - úgy általában véve mindenféle köhögős-tüsszögős nyavalyákra.
Ám azt tudni kell, hogy a különböző megfázásokat, felső- és alsó légúti megbetegedésekért körülbelül 300 kórokozó felelős.
Szóval ne legyünk slendriánok és hagyjuk meg a diagnózist az orvosoknak.

Kiknek okozhat problémát az influenza?

Alapvetően akik azok vannak a legnagyobb veszélyben, akik alapvetően is betegek. Krónikus betegek. Légzőszervi betegségek, cukorbetegek, szívbetegek, immunhiányos állapotban szenvedők jobban megsínylik, hogyha egy vírusfertőzés bekövetkezik.

De ez a rétegen kívül ajánlott a védőoltást megkapniuk azoknak, akik elmúltak 60 évesek. Egyszerűen azért, mert az ő immunrendszerük már kevésbé működik jól, kevésbé reagál gyorsan egy fertőzésre, és számukra egy magas lázzal járó állapot sokkal előnytelenebb, sokkal jobban megviseli a keringésüket és ezáltal súlyosabb következményei lehetnek magának a vírusfertőzésnek is. És ők azok, akiknél gyakoribb a szövődmény, és az súlyosabb is.