A hideg idő segíthet a kalóriaégetésben

Fotó: Pixabay.com
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Utál dideregni? Minden alaposan felöltözik? Ha fogyni szeretne, vagy csupán tartaná a súlyát, akkor engedje meg néha magának, hogy fázzon!

Ez a tél egyik haszna

Az évnek ebben az időszakában nagy az esély a plusz kilók begyűjtésére. Gondoljunk csak a karácsonyi sütikre, italokra, a lazításra, amikor az egyetlen testmozgás a heverőtől a hűtőszekrényig terjedő úton zajlik. Ám ha hideg éghajlatú vidéken élünk, akkor legalább egy kalóriaégető fegyverünk lehet az arzenálunkban: az a sarkvidéki hideg, ami rögtön megcsap, amikor kilépünk az ajtón.

Fotó: Pixabay.com

No persze, a hideg serkenti a kalóriaégetést. Ezt már eddig is tudtuk, köszönhetően a barna zsírokról és a hormonháztartásról szóló kutatásoknak, mindezek szerepet játszanak az energia-háztartásban és az ösztönös izommozgásokban – így például a didergés során végzett remegés működtetésében.

Hogyan működik?

A zsírnak több fajtája van. A fehér zsír energiát tárol, ám egészségtelen, ha sok van belőle, mert ettől hízunk meg, ez látszik a pocakunkon. A barna zsír hőt termel, és kalóriát éget. A csecsemőknek barna zsírjuk van, és a reszketéskor is ezt használja a szervezetünk. Ezenkívül a testedzéskor az irisin nevű hormon termelődik, amely a fehér zsírt barna zsírrá változtatja. A testmozgás során emelkedik az irisin szintje. A hidegben növekedik szervezet barna zsírszövet-termelése. A didergés során az agyunk jelzésére növekedik az izmok hőtermelő hatása, éppúgy, mintha edzést végeznénk. Ha fázunk, akkor a fehér zsírszöveteink is úgy kezdenek el működni, mint a barna zsírszövetek. Azt azonban hangsúlyoznunk kell, hogy a fázás és a didergés hatása nem hasonlítható össze a testedzés jótékony hatásával.

Fotó: Pixabay.com

Tisztázzuk, hogy ha didergünk a síliften vagy amíg sorban állunk az utcán a mozira várva, akkor nem élvezhetjük ennek a fogyasztó hatásnak az előnyét, az izomtömeg-növelő edzés mellesleg szintén ösztönzi a barna zsírokat arra, hogy még több kalóriát égessenek el. Ám legalább legyen a tudatunkban, hogy a hideg - még ha oly kis mértékben is, de – segíthet a testsúlygyarapodás mérséklésében, érdemes tehát néha dideregni egy kicsit.

Forrás: time.com