A múltbeli túlsúly is növeli a halálozás kockázatát!

Fotó: Bigstock

Azok az emberek, akik a múltban túlsúlyosak vagy elhízottak voltak, a bármilyen okból, illetve a specifikus okból bekövetkező halálozás nagyobb kockázatával néznek szembe, mint azok, akik folyamatosan képesek voltak fenntartani az egészséges testsúlyt – állítja egy új amerikai tanulmány.

Dr. Andrew Stokes, a Boston University School of Public Health munkatársa és kutatócsoportja a résztvevők testsúlyának történetét is tanulmányozták, nem csak egy adott pillanatban készült “pillanatfelvételt” vettek figyelembe a testsúllyal kapcsolatban.

A különböző korábbi kutatások adatainak elemzése során 16 éven keresztül követték a résztvevők testtömegindexének alakulását. Arra jutottak, hogy a normál, 18.5 és 24.9 közötti testtömegindexszel rendelkezőkkel összehasonlítva azok, akiknek testtömegindexe a túlsúlyos (25.0 és 29.9 közötti), az elhízott (30.0 és 34.9 közötti), illetve a súlyosan elhízott (35.0 fölötti) kategóriákba esett, a bármilyen okból bekövetkező halálozás, a szív- és érrendszeri betegség miatt bekövetkező halálozás, illetve a daganatos vagy légzőszervi betegségek miatti halálozás nagyobb kockázatának voltak kitéve.

Fotó: pixabay.com

Az elemzésekből az derül ki, hogy azok esetében volt a halálozás kockázata a legalacsonyabb, akik hosszú távon is képesek voltak fenntartani a normális testtömegindexet – mégpedig tekintet nélkül a nemükre, vagy arra, hogy dohányoztak vagy sem.

Pillanatfelvétel helyett hosszabb követés

Dr. Stokes szerint a korábbi tanulmányokban csak egy adott időpillanatban vizsgálták ez pedig nem több, mint pillanatfelvétel. E tanulmányban viszont több mint 225 000 résztvevő adatait figyelték egy 16 éves perióduson keresztül, a kiindulópont az eredeti kutatások 12 éves megfigyelési periódusa előtt volt.
A korábbi vizsgálatok eredményét az is módosíthatta, ha az illető valamilyen súlyos betegség miatt fogyott le - 16 év alatt azonban korrigálni lehet ezeket a problémákat.
Az új tanulmány a dohányzókat sem zárta ki a vizsgált személyek köréből, mivel a kutatók tisztában voltak vele, hogy az ország népességének jelentős része dohányzik, vagy korábban dohányzott – nem akartak a minta nagysága terén kompromisszumot kötni, mivel az esetleg módosíthatta volna az eredményeket.

A kisebb túlsúly is számít

Dr. Stokes azt is hangsúlyozta, hogy a korábbi tanulmányok általában a komolyabb elhízást figyelték, ez a tanulmány azonban a viszonylag kisebb túlsúly hatására is felhívja a figyelmet, mivel ez is egészségügyi kockázatot jelent.

Fotó: Flickr

Vagyis nem csak az extrém mértékű elhízás érdemel figyelmet, hanem a túlsúlyosság is. Bár az tény, hogy a kisebb túlsúly nem emeli túlzott mértékben a rizikót, az is tény, hogy a túlsúlyosságban a népesség komoly része érintett, ez pedig a jövőben a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos betegségek nagyobb számában nyilvánulhat meg. A vizsgálat azt is sugallja, hogy az orvosoknak a beteg korábbi testsúlyát is figyelembe kellene venni, nemcsak a jelenlegi adatokat. Mivel a túlsúlyos és elhízott emberek száma növekszik, az elhízás komoly terhet ró a várható élettartamra – ám a pontos hatás ismeretéhez további kutatásokra van szükség.