Az álmatlanság komoly szívbetegségek okozója lehet

Fotó: Pixabay.com

A kutatási adatok és a biológiai valószínűség alapján is kapcsolatot valószínűsítenek az álmatlanság (insomnia) és a szív- és érrendszeri betegségek között, ám keveset tudunk arról, hogy az álmatlanság kezelése miként hat a szív- és érrendszeri betegségekre, továbbá nehéz ok okozati összefüggésekre következtetni a rendelkezésre álló kutatási adatokból – áll a CHEST című folyóiratban megjelent kutatási jelentésben. A kutatók véletlenszerű kontrollvizsgálatokat terveznek, hogy meghatározzák, hogy az álmatlanság valóban szív- és érrendszeri betegségekhez vezet, elősegíti a depressziót, illetve a szív- és érrendszeri betegségek más kockázati tényezőit.

Az álmatlanság a legelterjedtebb alvási rendellenesség az Egyesült Államokban, és ez a betegség igen gyakran társul különféle szív- és érrendszeri betegségekkel. Az elmúlt évtizedben egy sor megfigyelő típusú vizsgálat mutatta ki, hogy az álmatlanság igen elterjedt egy sor olyan páciens között, akiknek különböző szív- és érrendszeri betegsége, valamint szívelégtelensége van. A szakirodalomban előforduló néhány következetlenség ellenére – ami azért fordul elő, mert az insomniát különbözőképpen definiálják és mérik – az eddigi kutatási adatok szerint az álmatlanság, különösen, ha rövid alvásidőtartammal társul, a következő betegségek kockázatemelkedésével társul: magas vérnyomás, szívkoszorúér-betegség, visszatérő akut koronária szindróma és szívelégtelenség.

„A kutatási adatok között figyelemre méltó kapcsolat mutatható ki a zavart alvás (az álmatlanság és a rövid alvási időtartam) és a szívbetegségekhez vezető mechanizmusok között” – írják a szerzők. „Az álmatlanság szintén előfordul a depresszió egyre nagyobb előfordulása esetén, ami szintén elősegítheti a szív- és érrendszeri betegségeket.”

Fotó: Pixabay.com

Tudjuk, hogy mennyire gyakori az insomnia a szív- és érrendszeri betegek között, és hogy miként hat az életminőségükre, távlatilag igen értékes lehet, ha rendszeresen figyelemmel követjük az álmatlanságban szenvedő szívbetegeket, hisz így a jövőben képesek leszünk meghatározni az álmatlanság szerepét a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására, valamint azt is, hogy az insomnia kezelése hogyan hat a szívbetegségekre – áll a kutatásban.

„Szükség van arra, hogy a továbbiakban finomítsuk az álmatlanság típusairól való ismereteinket, hogy megmagyarázzuk a rövid alvási időszak szerepét az álmatlansággal összefüggő szív- és érrendszeri kockázatokban; valamint megtudhassuk azt is, hogy különböző életkilátásuk van-e azoknak a személyeknek, akiknek hosszú időn át felhalmozódott alváshiányuk van, azokhoz képest, akiknek az alvása rendben van, illetve akik túl korán ébrednek” – jegyzik meg a szerzők. „A mechanikus kutatások és a véletlenszerű kontrolvizsgálatok, valamint a jól kiválasztott, nagy mintán elvégzett vizsgálatok mind szükségesek ahhoz, hogy jobban megértsük, miként járul hozzá az álmatlanság a szív- és érrendszeri betegségekhez, valamint így azt is megtudhatjuk, hogy kiket lehet a leghatékonyabban megcélozni az alvási rendellenességek kezelésével.”