Az anya szíve és a gyermek egészsége - így függ össze!

Fotó: Pixabay.com

Az anya a szeretetén, törődésén kívül még sokféle módon befolyásolhatja gyermeke életét - mint ahogy a gyermek is hatással van az édesanyjára. Nézzük, mit érdemes tudni az anyai és gyermeki szívről!

Szívbetegség és anyai étrend

A várandós anya étrendje összefügghet azzal, mekkora lesz a baba veleszületett szívproblémáinak kockázata - derült ki egy nagy létszámú amerikai vizsgálatból.
A kutatók úgy vélik, hogy aki egészségesen táplálkozik a terhesség előtt és alatt, csökkentheti a gyermek szívbetegségeinek kockázatát. Az egészséges étrend alatt a sok friss halban, gyümölcsben, diófélében és zöldségben gazdag étkezést értették.

Fotó: pixabay.com

A terhes és a fogamzásra készülő nőknek étrend-kiegészítők szedését szokták tanácsolni: folsavat egyes születési rendellenességek, többek között a nyitott gerinc megelőzésére, az egészséges csontok és fogak fejlődéséért D-vitamint.

Örökölhető az anyai magas koleszterinszint

Azok az anyák, akiknek a várandósság előtt magas az LDL-koleszterinszintje, átörökíthetik ezt a gyermekeikre, agy azoknál felnőtt koruban jelentkezik majd a magas LDL-koleszterinszint. Ez derül ki az amerikai Framingham Health Study elnevezésű tanulmány adataiból.
Azoknál a felnőtteknél, akiknek az édesanyjánál a várandósság előtt magas LDL-koleszterinszintet állapítottak meg, 3,8-szor magasabb volt a magas LDL koleszterinszint kockázata, mint azoknál, akik édesanyja egészséges LDL-koleszterinszinttel élt. Ez derül ki abból a vizsgálatból, amelyben az adatokat az LDL-koleszterinszinttel összefüggő ismert kockázati tényezők és genetikai változók szerint korrigálták.

A cigaretta a megszülető gyermeknél rákot okozhat

A várandósan dohányzó anya születendő lánygyermekénél megnő a kockázata annak, hogy későbbi életében petefészekrák vagy mellrák alakuljon ki nála – erre az eredményre jutottak ausztrál kutatók.

Fotó: pixabay.com

A Human Reproduction című folyóiratban megjelent tanulmány azt is megállapította, hogy a terhességük alatt csaknem nap mint nap dohányzó anyák lányainak első menstruációja is korábban érkezett meg. Az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) kutatócsoportját vezető Alison Behie rámutatott: a korai menstruáció azzal jár, hogy a nőnek több peteérési ciklusa lesz életében, és nagyobb kockázattal alakulhat ki nála petefészek- vagy mellrák, feltehetően azért, mert nagyobb mértékben lesz kitéve olyan hormonoknak, mint az ösztrogén.

A szoptatás az anyára és a babára is kedvező hatással van

Az anyai cukorháztartás is profitál a szoptatásból: a szoptatás időtartama alatt az anya vércukorértékei alacsonyabbak – ezt számos kutatás igazolja. Ez a vércukorszint-csökkenés olyan mértékű is lehet, hogy az 1. típusú cukorbetegségben szenvedő anyák inzulinadagját ebben az időszakban csökkenteni lehet, persze csakis szigorú orvosi felügyelet mellett. A terhességi diabéteszben szenvedő anyukák vércukorszintje is könnyebben áll vissza a normál értékre, ha szoptatnak. Az egyébként egészséges anyukákat pedig egyszerűen kevésbé fenyegeti a vércukorszint-emelkedés és a cukorbetegség veszélye, mint nem szoptató társaikat.

Egy 2009-es amerikai kutatás során, amelyben 139 681 amerikai, menopauza után levő hölgyet vizsgáltak, kiderült, hogy azokat, akik gyermekeik csecsemőkorában 12 hónapnál hosszabb ideig szoptattak, jóval kisebb mértékben fenyegetik később a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a magas vérzsírszint és a magas vérnyomás. Dr. Eleanor Schwarz, a Pittsburgh-i Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője szerint például a szív- és érrendszeri problémák esélye akár 10 százalékkal is kevesebb lehet a hosszan szoptató nőknél. A hosszabban szoptató anyák vérnyomása hosszú távon is alacsonyabb marad, mint azoké a hölgyeké, akik nem szoptattak.

Fotó: Kéky Kira

Dr. Scwarz egy másik, 2010-es vizsgálata pedig arra a következtetésre jutott, hogy az érelmeszesedés, amely a stroke, a szívroham és más szív- és érrendszeri komplikációk egyik legfőbb kockázati tényezője, szintén ritkábban fordul elő később azoknál az anyáknál, akik legalább 3 hónapig szoptatták csecsemőjüket.

Persze anyának lenni... könnyű lenne beírni ide, hogy nehéz, de inkább más, mindenkinek kicsit más. Hogy mennyire? Íme egy videó róla!