Dohányzás: elsöprő támogatás - érezhető eredmények

Fotó: Kéky Kira
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egyik kormányzati intézkedésnek sem volt olyan nagy társadalmi támogatottsága, mint a nemdohányzók védelméről szóló törvény több mint két évvel ezelőtti szigorításának - mondta Beneda Attila, az egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár Budapesten, sajtótájékoztatón.

  A helyettes államtitkár jelezte, a népegészségügy területén eddig megtett intézkedések mellé újakat szeretnének bevezetni, és mindenképpen a megelőzésre helyezik a hangsúlyt.

 Kovács Gábor az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai intézet főigazgatója szólt arról, hogy száz tüdőgondozóban kérhetnek segítséget országszerte azok, akik abbahagynák a dohányzást, emellett telefonos leszoktatás-támogatás is lehetséges, ehhez a 06/80-44-20-44-es ingyenes zöld számot kell hívni, ahol szintén szakember ad segítséget.

    Demjén Tibor, az Országos Egészségfejlesztési Intézet Dohányzás Fókuszpont vezetője úgy vélte, jó intézkedésekkel és korlátozásokkal lehet eredményeket elérni a dohányzás visszaszorítása területén.
    A nemdohányzók védelméről szóló törvény értelmében 2012. január 1-jétől nem lehet dohányozni zárt helyeken, busz- és villamosmegállókban, aluljárókban, gyermekintézmények, kórházak és egyéb közforgalmú intézmények öt méteres körzetében.

    Demjén Tibor ismertetve a fókuszpont felmérését, elmondta: az intézkedések hatására jelentősen csökkent a magyarországi cigarettafogyasztás, a dohányzók aránya a felnőtt lakosság körében mintegy 8 százalékkal csökkent és összességében 4 milliárd szállal kevesebb cigaretta fogyott tavaly.

    Csökkent a 13-15 éves korosztályban az alkalmi dohányzók száma is, a naponta dohányzó fiatalok körében azonban kismértékű emelkedés tapasztalható.

Az alábbi grafikon a naponta dohányzók arányát mutatja a 17 évesnél idősebbek körében, nemek szerint, és 2012-ben erőteljes csökkenést láthatunk.

grafikon: OEFI

A felmérés 2013 szeptemberében zajlott, 1574 személy megkérdezésével - írja az MTI.

Milyen vegyszert tüdőz le a dohányos?

A cigarettagyártás során számos vegyi anyaggal „dúsítják” a dohánylevelet. Amikor a dohányos beleszippant egy cigarettába, szinte egy vegyszerraktárat hoz működésbe. Vegyük sorra az anyagokat:

formaldehid: remekül konzervál, például a biológia szertárakban ebben az anyagban tárolják preparátumokat,

cianid: a patkányméreg alkotóeleme,

nikotin: ez okozza a függőséget, és hatékony szer a rovarirtásban,

arzén: régi krimik jól ismert mérge, lassan, de biztosan öl,

aceton: a dohányosok ezzel némi körömlakklemosót is magukhoz vesznek,

ammónia: amitől csillogó és baktériummentes lesz a WC, régi hajfestékeket tett büdössé,

benzol: gyógyszerek, festékek, robbanóanyagok és növényvédőszerek előllításához is használt vegyipari alapanyag,

kadmium: fékekben súrlódó anyag, szabályozórúd atomreaktorokban, akkumlátorok és óelemek anyaga,

ólom: talán a legsúlyosabb fém, nemcsak tömegére, de ártalmasságára nézve is.

És ha még kutatunk egy kicsit a raktárban, találhatunk még valamit. A Curie házaspár által felfedezett polóniumot, ami radioaktív anyag. Erősen rákkeltő, nemcsak annak, aki letüdőzi, hanem mindenkinek, aki a cigarettafüsttel kapcsolatba kerül.