Durva a helyzet: az egészségeseket is megviselheti a szmog

Fotó: pixabay.com
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A szálló por a következő napokban több városban is komoly egészségügyi problémákat okozhat, növekedhet a szívinfartusok és sztoke-os esetek száma is. Ezért a lehető legkevesebb időt töltsük a szennyezett levegőn. Ha mégis sokat kell kinn lennünk, akkor használjunk porszűrő maszkot!

Szemkönnyezés, orrfolyás, torokkaparás, köhögés, tüsszentés – ezek azok a jelek, amelyekből arra következtethetünk, hogy szervezetünket zavarja a levegő rossz minősége - hívja fel a figyelmet az ÁNTSZ.

Ha tartósan magas a levegőben a szálló por mennyisége, akkor ezek a tünetek nem csak a krónikus betegeknél, időseknél jelentkezhetnek, hanem akár az egészséges embereknél is. Az Országos Közegészségügyi Központ szakemberei arra hívják fel a figyelmet, hogy kisebb egyéni óvintézkedésekkel is sokat tehetünk azért, hogy megóvjuk egészségünket az ilyen helyzetekben. 

Ne fusson!

A mozgás egészséges és segít karban tartani a keringést, tehát valamilyen formája mindenkinek ajánlott. Ám mégis van olyan eset, amikor az orvos azt tanácsolja: ne olyankor és ne ott sportoljunk. Például, ha szmog van. Sportolás közben nagyobb tüdőtartalékot kell mozgósítani, mélyebben lélegzünk, gyakrabban kell levegőt venni. Emiatt jobban lejutnak a levegőben levő szennyező anyagok a tüdőbe, így nagyobb károsodást tudnak kiváltani, mint ha valaki csak sétálgat.

Fotó: pixabay.com

A szállópor a levegőben eloszlatott finomszemcsés szilárd vagy folyékony halmazállapotú anyagok gyűjtőneve.  Akkor tudjuk megakadályozni, hogy a tüdőnkbe kerüljön a 10 mikron átmérőjű részecskék nagy része, ha az orrunkon keresztül lélegzünk. Viszonz a még ennél is kisebb, 2.5 mikron alatti részecskék az orron keresztül is remekül célba érnek és egyáltalán nem, vagy nehezen ürülnek ki a tüdőből.

Aztán van még más is. Nitrogén-dioxid, ózon, króm, és ezek mennyisége és aránya  is fontos, mert ezek a tüdőbe jutva kapcsolatba lépnek a tüdő sejtjeivel és különféle káros hatásokat, főleg gyulladást válthatnak ki.
Hatásukra a nyálkahártya duzzadtabb lesz, szűkebbek lesznek a hörgők, több lesz a váladék, sőt arra fogékony egyénekben még tüdőgyulladás is kialakulhat. Egy kutatás a közelmúltban egyértelműen kimutatta, hogy magas a szennyező anyag és szállópor tartalom esetén a sportolást követően a vérnyomás magasabb marad, mint a tiszta levegőn végzett testmozgáskor. A rendszeresen szmogban, vagy nagy forgalomban végzett sportolásnak tehát lehetnek káros következményei.

Veszélyes színek

Régóta köztudott, hogy környezetünk levegőminősége hatással van közérzetünkre és bizonyos légszennyezettség szint felett egészségünkre is. Az Országos Közegészségügyi Központ Levegőhigiénés és Aerobiológiai Osztálya kidolgozott egy értékelési rendszert, melynek célja, hogy bemutassák: milyen egészségi következményekkel kell számolni, ha szennyezett a levegő. Így tanácsokkal tudnak szolgálni a szív- és érrendszeri, valamint a légzőszervi betegségben szenvedők, az időskorúak, a gyermekek és azok számára, akik érzékenyebben reagálnak a levegőminőség romlására.

Budapest és az ország 28 településének levegő-egészségügyi helyzetét napi rendszerességgel értékelik a Levegőhigiénés Index (LHI) segítségével, térképi ábrázolással. Az egyes kategóriákat az alábbi színkódok jelölik:

szmog

Kismamák, figyelem!

  • Ha a levegőben lévő szállópor koncentrációja 100 mikrogramm fölé emelkedik köbméterenként, már mindenki számára tanácsos lehetőleg otthon, zárt térben maradni.
  • Szellőztetni csak rövid ideig, hajnalban és késő éjszaka érdemes.
  • Ha ki kell menni a levegőre (pl. egy édesanyának a kisgyermekét el kell vinnie az orvoshoz), akkor ne a fő közlekedési útvonalak mentén induljon el, hanem próbáljon meg a kevésbé forgalmas mellékutcákban maradni, a célt minél gyorsabban elérni.
  • Ugyanez vonatkozik az idősekre, illetve a krónikus betegségben szenvedőkre is.

Fotó: pixabay.com

A várandós kismamák számára különösen fontos, hogy a szmogos időszakban minél kevesebb időt töltsenek a szabadban, mivel a szennyezett levegő azt a kockázatot is magában hordozza, hogy az újszülött alacsony súlyú lesz, emellett a magzati tüdőszövet fejlődését is negatívan befolyásolhatja.

Ez utóbbi azt jelenti, hogy a megszületendő kisbaba nagyobb eséllyel lesz később asztmás, vagy szenvedhet valamilyen más légúti problémától.

Ha mégis muszáj...

A szennyezett levegőjű városokban a pormaszkok viselete is indokolt lehet, különösen azoknál, akik sokáig tartózkodnak a szabad levegőn vagy a téli hónapokban is kerékpárral közlekednek. Olyan maszkot kell választani, ami megszűri a 10 mikrométer átmérőnél kisebb porszemcséket is, tehát nem elég egy sálat vagy egy zsebkendőt az orrunk, szánk elé tartani.

Fotó: Pixabay.com

Akinek módja van rá, keresse fel a hegyeket, ugyanis a szmog jellemzője, hogy a szennyezett ködös-párás légtömegek a földfelszínhez közel megrekednek, így a magasabb területeken jellemzően tisztább a levegő.

A fenti óvintézkedések, a napi tevékenység jobb, előrelátóbb megtervezése segíthet mérsékelni a szmog egészségre gyakorolt negatív hatásait.

A keringési rendszer gyilkosa...

Az apróbb szemcseméretű szálló por a tüdőben bekerül a véráramba, elindítja a véralvadás folyamatát, így a szálló por koncentrációjának növekedése megemelheti a szív- és érrendszeri betegek körében az infarktus, embólia, stroke előfordulását - ezt 2010-ben az Amerikai Szívtársaság is megerősítette. A leginkább veszélyeztetettek az említett krónikus betegségben szenvedők, illetve az idősek és kisgyermekek.

A finom szemcseméretű égéstermékek (fosszilis tüzelőanyagok – szén, olaj, benzin) elégetése során keletkeznek, és ezek belélegése még az egyébként egészséges emberekben is növelik a szívroham, szélütés kockázatát. Egy új amerikai vizsgálat szerint a szokásos mértékű levegőszennyezettségnek való kitettség növelheti a szívkoszorúérben levő kalcium-lerakódás mértékét.
Másrészt az apró részecskék által kiváltott gyulladás közvetlenül is károsítja az egészséget: a szervezet válaszreakciói miatt növekszik a rögképződés, a trombózis valószínűsége, károsodnak az erek és a keringés, emelkedik a vérnyomás, romlik a szív teljesítménye.

Fotó: Bigstock

Hosszú távon a szennyezett levegő úgy fokozhatja a stroke kockázatát, hogy megvastagítja az agyi erek falát, ezzel a vér sűrűbb lesz, a vérnyomás emelkedik, növekszik a vérrögök kialakulásának esélye.

A 2,5 mikrométeres részecskenagyságú szálló pornak a tartós, akár 2 napig tartó belélegzése is növeli a szívmegállások és az ischémiás szívbetegségek gyakoriságát. (Ischaemiás szívbetegségnek nevezzük a koszorúér szűkületből származó szívizom vérátáramlási zavart.) A betegségek egyenlőtlenül érintik a 65 éves és annál idősebb nőket és férfiakat, a szívmegállás a férfiak, az ischémiás szívbetegség a nők körében gyakoribb ilyen esetben.