Európa egészsége romlik: hamarabb fogunk meghalni

Fotó: pixabay.com
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az elhízásban, az alkoholfogyasztásban és a dohányzásban még mindig világelsők az európai polgárok. Évente átlagosan 11 liter tiszta alkoholt iszunk meg fejenként, a lakosok majdnem hatvan százaléka túlsúlyos, harminc százalékuk dohányzik. A várható élettartam nő, ám ha ez a tendencia folytatódik, akkor ez a folyamat megfordulhat.

Az európaiak isznak és dohányoznak a legtöbbet a világon az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán közzétett jelentése szerint. A népesség 59 százaléka túlsúlyos, ami komoly egészségügyi kockázattal jár.

A WHO európai régióról szóló jelentése megjegyzi, hogy miközben sok országban csökkentek a korai halál kockázati faktorai, az elhízás, a dohányzás és az alkoholfogyasztás tekintetében még mindig riasztóan magasak az arányok.

Fotó: pixabay.com

Az európaiak többet isznak és dohányoznak, mint bárki más. Világbajnokok vagyunk - de ez nem jó rekord
- jelentette ki Claudia Stein. A WHO európai információs, kutatási és innovációs kérdésekben illetékes vezetője szerint ennek különösen a fiatalokra van komoly hatása, mivel ezek a kockázati tényezők megrövidíthetik az életüket.

A jelentés megállapította, hogy a várható élettartam Európa-szerte nő és 2020-ig várhatóan évente 1,5 százalékkal csökken a korai halálozás aránya. Az adatok azt mutatják, hogy a kardiovaszkuláris betegségek, a rák, a diabétesz és a krónikus légzőszervi betegségek okozta halálozás erősen csökken.

A 2012-ben kiadott legutóbbi jelentés óta jelentős javulás észlelhető a külső halálokok - közlekedési balesetek, öngyilkosságok - miatt bekövetkező halálozás tekintetében is.

Jakab Zsuzsanna, a WHO európai regionális igazgatója üdvözölte a kedvező egészségügyi változásokat, és a várható élettartam növekedését. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy ezek a javuló tendenciák megfordulhatnak, ha az alkoholfogyasztás és a dohányzás a jelenlegi arányban folytatódik.

Jakab Zsuzsanna szerint ez különösen a fiatalokra vonatkozik, akik emiatt talán nem élhetnek majd olyan hosszú ideig, mint a nagyszüleik.

Ön vigyázna az egészségére? Ma a Városligetben fedett sátorban ingyenes szűrésekkel, orvosi tanácsadással, életmódról szóló előadásokkal koncertekkel várja a Szívünk Napja! A programért kattintson ide!