Ha egy idősebb nő elveszíti a fogait, akkor nagyobb eséllyel hal meg a közeljövőben

Fotó: Pixabay

A fogínysorvadás és a fogvesztés magasabb halálozási kockázatot jelez menopauzán átesett nők körében - derült ki egy amerikai kutatásból.

A tanulmány vezető szerzője, Dr. Michael J. LaMonte (Buffalo Egyetem, New York) nyilatkozta a kutatási eredményekről, hogy ha azokat további klinikai vizsgálatok is igazolják, akkor különös közegészségügyi jelentősége lehet a középkorú nők körében végzett szájüregi vizsgálatoknak.

Ugyanolyan fontos lehet a szájüreg, a fogak egészségének megtartása az élettartam meghosszabbítása céljából, mint a koleszterinszint és a magas vérnyomás kezelésének.

Egy korábbi kutatásban már találtak kapcsolatot a fogak elvesztése és a nagy populáció körében előforduló halálozási kockázat növekedése közt. Ám amiért a nők vizsgálata különösen fontos, az az, hogy a menopauza negatívan hat a szájüreg egészségi állapotára. Ráadásul  2035-ig a 65 évnél idősebbek létszáma rendkívül meg fog növekedni, és ebben az életkori csoportban kétszer annyi nő lesz, mint férfi.

A kutatási adatokat 1993 és 1998 között az Egyesült Államok 40 különböző egészségügyi központjából gyűjtötték, 57 001 nő köréből, akik 50-79 évesek voltak. 

Fotó: Pixabay.com

A vizsgálati alanyok fel volt túlsúlyos vagy elhízott. A legtöbbjük nem spanyol származású, fehérbőrű, felsőfokú végzettségű volt. Az adatokat az Amerikai Szív Társaság lapjában (Journal of the American Heart Association) publikálták 2017. március 29-én.

A minta nagysága és a nyomon követés időtartama – amely 6,7 év volt – kiküszöbölte a kisebb vizsgálatok hibáit, mondta dr. LaMonte. A vizsgálat időtartama alatt 3589 szív- és érrendszeri betegség és összesen 3816 haláleset fordult elő.

„Ez a legnagyobb női kutatási minta, amely menopauzán már átesett és 55 évnél idősebb résztvevőkből állt. A nők dokumentálhatóan nem szenvedtek semmilyen szívbetegségben a vizsgálat megkezdése előtt” – mondta dr. LaMonte.

A jelenlegi kutatásban a fogak elvesztése a halálozás 17%-os növekedését okozta.

Úgy tűnik, hogy a fogak kihullásának nem csupán a szájhigiéné az oka; olyan egészségügyi tényezők is befolyásolják, mint az étrend, a dohányzás és más sok más.

„Úgy látjuk a megközelítő méréseinknek köszönhetően, hogy ezeknek az embereknek rosszabb az általános egészségi állapota, mint azoknak, akik megtartják a fogukat” – mondta a kutató.