Okostelefon segíti a szívbetegségek elleni küzdelmet

Fotó: Pixabay.com
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Úttörő jelentőségű kutatást végeztek 7 napon keresztül, amelynek során egy okostelefonos alkalmazás gyűjtött adatokat a résztvevők mozgásáról, és kérdőíves felmérésben adtak választ a jóllétükkel kapcsolatos kérdésekre, ez a kísérlet bebizonyította, hogy megvalósítható ilyen módszerrel gyorsan, nagy mennyiségű adathoz jutni.

Közel 50 ezer felhasználó töltötte le a MyHeart Counts alkalmazást az okostelefonjára és járult ezzel hozzá, hogy résztvevője legyen a MyHeart Counts Cardiovascular Health Study nevű felmérésnek. Az előzetes kutatási eredményeket 2016. december 14-én publikálták a JAMA Cardiology című folyóiratban.

„A kísérlet bebizonyította, hogy mobil eszközökkel is lehetséges nagy mennyiségű, valós adatot gyűjteni a jövőben tervezett egészségügyi felmérések számára a résztvevők fizikai aktivitásáról, fittségéről és alvási szokásairól” - nyilatkozta Dr. Michael V. McConnell (Stanford Egyetem).

Ez egy új módszer arra, hogy lakossági felméréseket végezzünk, és „ennek az eljárásnak a lehetőségeit még nem merítettük ki igazán” -  mondta a cikk szerzője, Dr. Euan A. Ashley (Stanford Egyetem). „Az az egyik leglényegesebb eredmény, hogy lehetséges ezzel a módszerrel is a nagy populáción végzett adatgyűjtés, és ez önmagában is nagy eredmény”.

A kutatás során kiderült, hogy a mobil eszközökkel gyorsan lehetséges nagy mennyiségű adatot gyűjteni a fizikai aktivitásról, és könnyen lehet valós idejű kérdőíves adatokat gyűjteni, amelyeket könnyen és biztonságosan meg lehet osztani a kutatókkal a személyiségi jogok teljes körű betartása mellett.

Fotó: Pixabay.com

Ez a vizsgálat rámutatott a kutatások során összesített és az aktuális fizikai aktivitás közötti eltérésekre és az ebből fakadó szív- és érrendszeri kockázatokra; „a legtöbb ember a nap nagyobbik részében nem aktív”, és ahogy már korában is megfigyelték, azt találták, hogy akik az inaktivitás és az aktivitás közötti gyakori átmenetekről számolnak be (pl. az ülő munkát gyakran megszakító séta), azok kevesebb betegségről számolnak be – tette hozzá Dr. Ashley.

A kutatási beszámolót értékelő Dr. Bonnie Spring (Northwestern Egyetem, Chicago) felhívta a figyelmet arra, hogy a résztvevők nem hordják állandóan a mobiltelefonjukat, gyakran leteszik az eszközt az asztalra, így a fizikai aktivitásról szóló adatok nem egészen pontosak, de ennek ellenére a jövőben egyre megbízhatóbbak lesznek a mobil eszközökkel gyűjtött adatok. Az értékelést végző kutató azt is megjegyezte, hogy szintén pontatlanságot eredményezhet az is, hogy sok résztvevő nem töltötte ki a vizsgálati időszak teljes időtartamát, holott ez mindössze 7 nap volt.

„Bár a felmérésben csupán az érintett alapsokaság 10%-a vett részt, így is ez az egyik legnagyobb elemszámú vizsgálat” - nyilatkozta Dr. Ashley.

Gyors adatgyűjtés és alacsony késleltetés jellemzi ezt a megalapozó tanulmányt

2015. március 9-án az Apple bejelentette, hogy ResearchKit néven kifejlesztett egy új szoftveres keretrendszert a klinikai vizsgálatok számára, és ennek az ingyenes alkalmazásnak a letöltésével a felhasználók a vizsgálatok öt csoportjába jelentkezhetnek (asztma, Parkinson-kór, mellrák, cukorbetegség és szív- és érrendszeri megbetegedések).

A MyHeart Counts alkalmazást 2015 márciusától októberéig 48 968 fő töltötte le, ezek 18 évesnél idősebbek voltak és az Egyesült Államok 50 államának lakói, az alkalmazást a Stanford Egyetem kutatói fejlesztették ki. A kutatásban részt vevő felhasználók életkorának középértéke 38 év volt, és 82%-uk volt férfi.

A résztvevőket arra kérték, hogy 7 napon keresztül minden nap töltsenek ki egy napi aktivitási szintről szóló kérdőívet, illetve válaszoljanak egy általános egészségi állapotról szóló kérdéssorra a vizsgálati időszak elején és végén, valamint a kutatás végén vegyenek részt egy 6 perces gyalogló teszten.

Fotó: Pixabay.com

Emellett arra is megkérték az alkalmazás letöltőit, hogy lehetőség szerint tartsák maguknál minél többet a mobiltelefonjukat, hogy az rögzíteni tudja a mozgásukat. A megtett távolság és az eltelt idő alapján az alkalmazás ki tudta számolni, hogy a felhasználó nem mozog, sétál, fut, kerékpározik vagy autót vezet, emellett a felhasználók manuálisan is hozzá tudták adni a mozgásukra vonatkozó adatokat, abban az esetben, ha valahova nem vitték magukkal a telefonjukat (például úszás közben) – magyarázta Dr. Ashley.

A kutatásban részt vevők 42%-a szolgáltatott mozgásra vonatkozó adatot legalább 2 hétvégén és 2 hétköznap, és ezek alapján 4 mozgásintenzitás szerinti csoportot tudtak elkülöníteni: inaktívak, autóvezetők, hétvégén mozgók és aktívak.

A hét végén mozgók és az aktívak ritkábban számoltak be mellkasi fájdalomról, kettes típusú cukorbetegségről, szívbetegségről és ízületi fájdalmakról, mint az inaktívak és az autóvezetők.

Az összes résztvevő közül 1334 személy töltötte ki a szív életkorára vonatkozó kérdőívet, ők 40 és 79 év közöttiek voltak. Az adatokból kiderült, hogy minden negyedik személy (38%) alulbecsülte és minden hatodik túlbecsülte a stroke-ra és a szívinfarktusra vonatkozó kockázatát.

Azok a korábbi kutatások, amelyek a fizikai aktivitás szív- és érrendszeri egészség szempontjából való fontosság kutatták, az időfelhasználás és a résztvevők önbevallásán alapultak – jegyezték meg a szerzők.

A kutatók jelenleg azon dolgoznak, hogy bevonják ebbe a vizsgálatba az eddig alulreprezentált populációt is, és hogy rendszeresebb adatközlésre és a kutatás teljes időtartamában való részvételre ösztönözzék a résztvevőket – tette hozzá Dr. Ashley.