Szennyezett levegőjű városokban alacsonyabb az emberek védőkoleszterin értéke

koleszterin

Az (általában autóforgalom miatt) erősen szennyezett levegőjű területen élő felnőtteknek alacsonyabb a HDL koleszterinszintjük és a HDL részecskeszámuk, mely a szervezet védőkoleszterinje. A HDL (high density lipoprotein – nagy sűrűségű lipoprotein) az érfalban a már lerakódott koleszterint visszaszállítja a májba, ahol lebomlik. Ezzel részt vesz az érfal védelmében.

A tanulmány amely arra keresett magyarázatot, hogy a levegőszennyezés miért növeli a szív- és érrendszeri kockázatot.

A levegőszennyezést több tanulmány hozza kapcsolatba a legkülönfélébb betegségek megemelkedett kockázatával, különösen a szív- és érrendszeri betegségekkel; az összefüggések különböző módjait már részletesen feltárták, ám a magyarázat eddig nem volt elég konkrét.

A Dr. Griffith Bell (Washingtoni Egyetem, Egészségügyi Kar, Seattle) és munkatársainak 2017. április 13-án, az Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology című lapban publikált tanulmánya szerint az összefüggés oka a szennyezés HDL-csökkentő szerepében kereshető, bár az összefüggés módját még nem világos.

A 6654 főből álló csoportban fehér- és fekete bőrű, kínai és spanyol, 45-84 éves felnőttek voltak, akik az Egyesült Államok hat nagyvárosi régiójában éltek, és a vizsgálat kezdetekor nem volt szív- és érrendszeri betegségük.

Fotó: pixabay.com

Megvizsgálták, hogy a résztvevők hol laktak a kutatás idején, megmérték, hogy a környezetükben milyen volt a levegőszennyezés mértéke; majd természetesen a vizsgálat kezdetekor megmérték a HDL koleszterinszintjüket és a HDL részecskeszámukat – amely több kutatás szerint is jobb előrejelzője a várható szív- és érrendszeri betegségeknek, mint önmagában a koleszterinszint.

A méréseket a kutatási időszak előtt 2 héttel, 3 hónappal és 12 hónappal összegezték.

A kutatók azt találták, hogy a HDL-szint változása már akkor is megfigyelhető, a rövid vagy közepesen hosszú ideig vagyunk kitéve a szennyezésnek. Az egyéves kutatási időszak után, akik magasabb szénkoncentrációnak voltak kitéve, azoknak érzékelhetően alacsonyabb volt a HDL-szintjük, mint akik alacsonyabb szénkoncentrációjú környezetben éltek.

A szerzők megjegyezték, hogy a HDL részecskeszám és az érelmeszesedés, valamint a szívkoszorúér-betegség között kapcsolatot találtak.

A szénkoncentráció növekedésének a HDL-csökkentő szerepe mindkét nemnél megfigyelhető volt, de a nők esetében hangsúlyosabb volt. A szerzők szerint ez az első nagyobb megfigyelő kutatás, amely összefüggést mutatott ki a HDL részecskeszint és a légszennyezés között.