Szombatig veszélyben vagyunk - most a leggyakoribb a szívhalál

fotó: pixabay.com
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A karácsonyi szívbetegség szindróma azt jelenti, hogy a szívbetegség miatti halálesetek száma megemelkedik az év végi ünnepek idején és az azt követő 2 hétben. Az északi féltekén vizsgálták ezt a jelenséget, és a hideg számlájára írták. Ám most váratlan helyzet állt elő, ugyanis ezt a szindrómát Új-Zélandon is megfigyelték - ahol viszont a karácsonyi időszak nyárra esik.

Az 1988 és 2013 között gyűjtött halálozási adatokban 4%-os emelkedést mutattak ki a kórházon kívüli szívbetegség miatti halálesetekben a karácsonyi időszakban, különösen a december 27-ét követő kéthetes periódusbanközölték egy kutatási jelentésben 2016. december 22-én a Journal of the American Heart Association című folyóiratban.

„A déli féltekének ezek az adatai, amelyek évszak szempontjából tökéletesen ellentétesek az északi féltekéről gyűjtött korábbi adatokkal, segítenek elismerni azt, hogy nincs ok-okozati összefüggés a karácsonyi hatás és az évszakra jellemző hőmérséklet között” – írta a tanulmány vezető szerzője, Josh Knight (Melbourne-i Egyetem, Victoria, Ausztrália).

A szerzők kiemelték, hogy ugyanazt az adatgyűjtési és elemzési módszertant használták, mint a korábbi megfigyelések során, kiemelten a több mint egy évtizeddel ezelőtti amerikai kutatásokban. Ez utóbbi kutatásban nehézségbe ütköztek a kutatók, amikor el akarták határolni a karácsonyi ünnepek során előforduló halált okozó hatásokat a téli időjárás halálos hatásaitól.

Fotó: pixabay.com

Az adatgyűjtés ideje alatt dokumentált 197 109 kardiológiai haláleset között az elvárásokhoz képest 4,2%-kal több fordult elő egészségügyi ellátó helyen kívül a karácsonyi időszakban és az azt követő hetekben (december 27. és január 7. között). Ezt az eredményt hosszú idősoron elvégzett adatgyűjtések támasztják alá. Az ebben az időszakban elhalálozott emberek átlagéletkora 76,8 év volt.

A karácsonyi időszakban előforduló kardiológiai halálokat a jelenlegi adatok ismerete nélkül, korábbak különböző okokkal magyarázták, például a téli időszakban gyakrabban előforduló légzőszervi megbetegedésekkel, vagy az intenzívebb fűtés miatt megemelkedő levegőszennyezéssel.

Bár a jelenlegi adatok nem cáfolják a korábban valószínűsített, karácsonyi időszakra jellemző kardiológiai halálokokat, de néhány újabb okkal bővítették a sort.

A jelenlegi kutatás szerint a halálokokban a korábbiakhoz képest elmozdulás tapasztalható abba az irányba, hogy az ünnepi időszak alatt inkább elhalasztják az emberek az orvoslátogatást, illetve nem igen fekszenek be a kórházba, és ez a késlekedés megnövelheti a halálos kimenetelű kardiológiai betegségek számát.

Ebben a friss kutatásban is elismerik az ünnepi időszak egyéb halálos kockázatait, amelyek az étrend változására, a megnövekedett alkoholfogyasztásra, illetve a megemelkedett érzelmi hatásokra vezethetők vissza.