Védhet a zöld hályog ellen a vérnyomáscsökkentő

Fotó: Pixabay.com
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy, a teljes dán lakosság adatainak elemzésével elvégzett vizsgálat szerint a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek segíthetnek megelőzni a zöld hályog kialakulását a 40 év felettieknél.

Dr. Anna Horwitz, a Koppenhágai Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője szerint a kardiológusoknak tudniuk kell, hogy a magas vérnyomással élőket jobban fenyegeti a glaukóma, azaz a zöld hályog, és hogy a magas vérnyomás kezelésére adott gyógyszerek segíthetnek annak megelőzésében. Egyes gyógyszertípusoknak ráadásul erőteljesebb a megelőző hatás, a kutatás szerint különösen az úgynevezett antiadrenerg szereknél figyelhető meg a védő hatás.

Dr. Anthony Khawaja, a londoni Moorfield Szemészeti Kórház munkatársa, egy a szemnyomásról és a szisztémás gyógyszerrendelésről írott 2014-es cikk szerzője, aki nem vett részt a kutatásban, ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a vizsgálat eredményét óvatosan kell kezelni, mivel a kutatás tervezésének számos korlátja van. A zöld hályog olyan állapotok heterogén csoportja, amelyek tünetei azonosak, de okai különbözőek lehetnek.

A teljes dán lakosságot vizsgálták

Dr. Horwitz és kollégái a teljes 40-95 éves dán populáció 1996 és 2012 közötti adatait elemezték, ezzel több mint 2,6 millió embert vizsgáltak. Az adatokat az egészségügyi cikkekről szóló hivatalos statisztikákból kérték ki.
A megállapításaik szerint, bár a magas vérnyomás növeli a zöld hályog kialakulásának veszélyét, a betegség tényleges kifejlődését hátráltathatja a vérnyomáscsökkentők szedése.

Fotó: Bigstock

A kutatás időtartama alatt 739 494 beteg szedett vérnyomáscsökkentő gyógyszert, ezek közül a 40-95 éves betegek közül 115 617 embernél alakult ki zöld hályog. A vérnyomáscsökkentőt szedők 5,8 százaléka kezdte el a kutatás időtartama alatt a glaukóma elleni gyógyszerek szedését is, míg a vérnyomáscsökkentőt nem szedők esetében ez az arány 1,3 százalék. A zöld hályoggal küzdők 32,1 százalékának írtak fel ugyanezen időszak alatt vérnyomáscsökkentőt is.
A kutatók ugyanakkor megállapították, hogy a betegség kialakulásának kockázata a korral nő, és hogy a vérnyomáscsökkentő kezelés körülbelül 43 százalékkal csökkenti a glaukóma kialakulásának esélyét. A kutatók a Hypertension című szaklap internetes oldalán, 2016. december 5-én hozták nyilvánosságra a vizsgálat eredményét.

Orvosi együttműködéssel megelőzhető?

Dr. Horwitz szerint, ha a kutatási eredményeket minden további nélkül átültetnénk a gyakorlatba, akkor a vérnyomáscsökkentőknek a zöld hályog kialakulását késleltető hatását figyelembe kellene venni a kezelés költség-haszon elemzése során. Ha a jelenlegi következtetéseket más, jövőbeni kutatások is igazolják, a kardiológusok már alacsonyabb vérnyomásértéknél is fontolóra vehetik a magas vérnyomás elleni gyógyszerek felírását azoknál, akiket jobban fenyeget a zöld hályog kialakulásának kockázata. A magas vérnyomással élő betegeket gyakrabban kellene szemészhez küldeni, különösen akkor, ha a zöld hályog egyéb kockázati tényezői, pl. a családban előfordult betegség is fennállnak.

Fotó: pixabay.com

A kutató szerint a kardiológusoknak és szemészeknek együtt kellene dolgozniuk bizonyos szembetegségek megelőzésén és kezelésén. Dr. Horwitz szerint a kutatás nemcsak a vérnyomáscsökkentő gyógyszer védő hatására utal, hanem arra is, hogy akiket különböző vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel kezelnek, azok még erőteljesebb védelemben részesülnek.
Az értágítók kivételével a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek minden típusa védő hatással bír.

Nem minden zöld hályog egyforma!

Dr. Khawaya szerint azonban a zöld hályogot gyakran a cukorbetegség szövődményeként kialakult retinopátiával, vagy a retina erének elzáródásával kapcsolatos érrendszeri folyamat okozza.
Logikus tehát, hogy a magas vérnyomás kezelése csökkenti ennek a betegségnek a kockázatát – de nem segít elsődleges, nyílt szögű zöld hályog esetén, így az alapos kivizsgálás mindig indokolt!