A gyermekkori elhízás elleni harc éve lesz 2016

Fotó: Pixabay.com
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az elhízás elleni harc évének hirdették meg 2016-ot az Összefogás a gyermekek egészségéért programban részt vevő szervezetek. A magyar diákok testi és lelki egészségének javítására, elhízásának megakadályozására a rendszeres testmozgás népszerűsítése, valamint az egészséges és tudatos táplálkozási szokások kialakítása a legfontosabb eszközök - véli a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) programvezetője.

Magyarországon minden ötödik gyermek túlsúlyosnak mondható, ezzel vezetjük az európai statisztikát - nyilatkozta az M1 aktuális csatornán Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke. 

Az Összefogás a gyermekek egészségéért kezdeményezésben a gyermekgyógyászat és betegségmegelőzés legismertebb szakmai szervezetei vesznek részt: a Magyar Gyermekorvosok Társasága, a Magyar Gyermek-gasztroenterológiai Társaság, a Házi Gyermekorvosok Egyesülete, a Magyar Védőnők Egyesülete, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet mellett a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, valamint a Nestlé Hungária.

Fotó: pixabay.com

Póta György kiemelte: a gyermekkori elhízás nyomán a szív- és érrendszeri betegségek, illetve az ízületi betegségek jóval előbb, már a harmincas éveikben járóknál is jelentkezhetnek.

A fogantatástól a második életév végéig tartó időszak jelentősége azért is fontos, mert ekkor alakul ki például a zsírsejtek száma, az anyagcsere-szabályozás, amelyek későbbi életkorban már nem befolyásolhatóak.

Hosszú távon a gyermekkori megelőzés lehet igazán eredményes. Céljuk, hogy a gyermekeket és a szülőket is egy sokkal egészségesebb táplálkozás felé tereljék - fejtette ki Póta György, külön kiemelve a szénhidrátok és az édességek visszaszorítását.

MDSZ: Több mozgás és egészségtudatosabb táplálkozás a megoldás az elhízás ellen

A rendszeres testmozgás népszerűsítése, valamint az egészséges és tudatos táplálkozási szokások kialakítása a legfontosabb eszközök a magyar diákok testi és lelki egészségének javítására, elhízásának megakadályozására Csányi Tamás, a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) programvezetője szerint.

Fotó: Pixabay.com

A Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt (NETFIT) eredményeiről beszámoló sajtóbeszélgetésen Csányi hangsúlyozta: különösen a diákok állóképességének romlása meglepő, emlékeztetve arra, hogy a NETFIT alapján a fiúknak csak 63,6, a lányoknak pedig mindössze 51,7 százaléka esik az egészségzónába.

Korábban már nyilvánosságra került, hogy a 2014/15-ös tanévben első alkalommal elvégzett NETFIT eredményei alapján a magyar diákok negyede túlsúlyos vagy elhízott, az állóképességi szintjük pedig lehangoló.

A programvezető a lehangoló eredmények okai között a digitális világ robbanásszerű fejlődése mellett egyrészt azt említette meg, hogy a magyar gyerekek, illetve családok nem elég egészségtudatosak a táplálkozás terén, másfelől a felnőttkorhoz közeledve a diákok közül egyre kevesebben mozognak rendszeresen, miközben a sportolási lehetőségek is beszűkülnek.

Csányi Tamás ugyanakkor pozitívumként emelte ki, hogy a hazaihoz hasonló külföldi felmérések alapján a magyar diákok összességében még így is átlagosan 3-8 százalékkal fittebbek, mint a portugál vagy az amerikai fiatalok.  

Az MDSZ szakértője szerint a magyar diákok testi-lelki egészségének javítását illetően nagy szerep jut az iskoláknak és a családoknak abban, hogy megtanítsák a gyerekeket a modern digitális eszközök - számítógépek és okostelefonok - egészséges korlátok közötti használatára. Hozzáfűzte: a mindennapos testnevelés mellett szükség van arra is, hogy az iskolák és a családok kialakítsák, illetve megerősítsék a tanulók rendszeres és megfelelő intenzitású testmozgás iránti motivációját.

Csányi Tamás úgy látja, hogy ezt élményközpontú testnevelésórákkal, a minden gyereknek szóló, rendszeres sportolási lehetőségek megteremtésével, valamint az életünk végéig űzhető sportok - például futás, úszás, kerékpározás, gyaloglás - elterjesztésével lehet elérni.

A programvezető úgy látja, hogy a mindennapos testnevelés bevezetésének pozitív hatásai középtávon, vagyis körülbelül öt év múlva jelentkezhetnek a magyar fiatalok állóképességi szintjében, s utalt arra, hogy Szlovéniában 2010-ben indítottak el egy hasonló programot, azóta pedig 30 százalékkal kevesebben betegedtek meg az ottani fiatalok közül.

Ahogy azt régebben írtuk: a sportolás megváltoztatja a génjeink alakját és működését, ami befolyásolja egészségi állapotunkat és fittségünket. A tudósok tudják, hogy a sportolás eredményeképpen bizonyos gének aktívak vagy inaktívak lesznek. Azt azonban még nem értik, hogy ezek a bizonyos gének honnan tudják, hogy miként kell reagálniuk a sporttevékenységre. A témáról bővebben itt olvashatnak!

Kérdése van? Tegye fel szakértőinknek!