Ha a szülője dohányzott, akkor Ön veszélyben van

Fotó: pixabay.com
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A gyermekek körében folytatott dohányzás növelheti annak az esélyét, hogy később, felnőtt korukban nyaki ütőér meszesedés alakuljon ki náluk, ami agyvérzésre is hajlamosít - olvasható az American Heart Association Circulation című folyóiratában publikált tanulmányban.

Maradandó károkat is okozhat

A tanulmány számára a kutatók finn gyermekek körében gyűjtöttek adatokat 1980 és 1983 között, így képesek voltak azonosítani, hogy mely gyermekek nőttek fel dohányzó háztartásban, akiknek megmérték a vérük kotinin tartalmát. (A dohányzásnak való kitettség növeli a vér kotinin tartalmát.)

Ezeket az adatokat ugyanazokon a személyeken összevetették 2001 és 2007 között a nyaki ütőér (karotisz artéria, amely az agyhoz szállítja a vért) vizsgálatakor kapott eredményekkel.

Fotó: pixabay.com

Azt a következtetés vonták le mindebből, hogy azok a vizsgálati alanyok, amelyeknek a családjában egy vagy két dohányos élt, csaknem kétszer (pontosan 1,7-szer) nagyobb esélye volt arra, hogy felnőtt korukra nyaki ütőér meszesedés alakuljon ki azokhoz képest, akiknek a családjában nem volt dohányos szülő, tekintet nélkül a többi változóra.

A meszesedés a nyaki ütőér szűküléséhez vezethet, ez pedig növeli például a stroke kockázatát is. A meszesedés következtében súlyos agyi keringési zavar alakulhat ki, akár hirtelen jelentkező féloldali bénulással is. Ha az agyhoz vezető verőér elzáródik, vagy valamelyik elmeszesedett kis agyi ér megreped, akkor alakul ki az agyvérzés.

A kutatás adatai hozzájárulnak ahhoz a nagyszámú bizonyítékhoz, amelyek egyértelművé teszik, hogy a szülők dohányzásának kitett gyermeknek maradandó egészségkárosodása alakulhat ki felnőtt korára - számol be a Science Daily.

Kérdése van? Tegye fel szakértőinknek!