Hat egészséges szokás, és nem kell félni a szívbetegségtől?

Fotó: pixabay.com
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy hozzávetőlegesen 69 000 ember 20 éves követésén alapuló amerikai vizsgálat szerint a 20 éven felüli nők körében előforduló szívkoszorúér-betegségek 73 százalékát, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a magas vérzsírszint eseteinek pedig 46 százalékát meg lehetne előzni csupán azzal, ha a nők a magukévá tennének hat egyszerű életmódi ajánlást.

A Nurses’ Health Study elnevezésű tanulmány szerint, amelynek során 20 évig követték a résztvevők egészségi állapotának alakulását, az egészséges életmód hat egyszerű előírásának betartásával jelentősen csökkenthető volna a nők körében a szív- és érrendszeri betegségek előfordulása - olvasható a Medscape.com-on. És hogy melyek a betartandó ajánlások?

Önnek mennyit sikerül megfogadnia?

Fotó: Bigstock

A Journal of the American Cardiology című szaklap 2015. január 6-13-i számában publikált tanulmány kezdeti 88 940 résztvevője 27-44 éves korában kezdték 1991-ben a vizsgálat kérdőíveinek kitöltését, és ezt 20 éven keresztül, rendszeres időközönként megismételték.

A résztvevőknek sem szív- és érrendszeri betegségük, sem cukorbetegségük nem volt, 69 347 résztvevőnél pedig magas vérnyomás vagy magas koleszterinszint sem volt észlelhető.

Elkerülhető problémák

A 20 éves megfigyelés során 456 nőnél fordult elő miokardiális infarktus, 2749 nőnél pedig cukorbetegséget diagnosztizáltak. További 16 978 nőnél magas vérnyomás, 2971 nőnél pedig magas koleszterinszint alakult ki. A résztvevő hölgyeknél átlagosan 46,8 éves korukban állapították meg a szív- és érrendszeri betegségek valamelyik kockázati tényezőjét, és 50,3 éves korukban a szívkoszorúér-betegséget.

A tanulmányt jegyző kutatócsoport vezetője, Dr. Andrea K. Chomistek, a bloomingtoni Indiana University munkatársa szerint, ha ugyanebben a populációban minden nő betartotta volna a felsorolt hat életmódi ajánlást, a cukorbetegségek 92,9 százaléka, a magas vérnyomásos esetek 57 százaléka és a magas koleszterinszinttel kapcsolatos esetek 40 százaléka megelőzhető lett volna.

A szív- és érrendszeri betegségek legalább egy rizikófaktorával együtt élő résztvevők körében a tanulmány szerzői szerint legalább négy egészséges életmódi ajánlás betartása jelentősen csökkenti a szívkoszorúér-betegség kockázatát, az egyetlen ajánlást sem betartó csoport kockázatához képest.

Annak eldöntéséhez azonban további vizsgálatokra van szükség, hogyan lehet a leghatékonyabban rávenni a betegeket az egészséges életmódra.

Fotó: Bigstock

A kutatók megjegyzik: bár a szívkoszorúér-betegséggel kapcsolatos halálozás az Egyesült Államokban az utóbbi 40 év során jelentősen csökkent, a 35-45 éves korosztály halálozása a korábbi szinten maradt, míg a 35-45 éves korosztályba tartozó nők szívkoszorúér eredetű halálozása egyenesen emelkedett az 1997 és 2002 közti időszakban.

A tudósok szerint, bár a dohányzók, illetve a magas vérnyomással és magas koleszterinszinttel küzdők száma csökkent, a túlsúlyosak és a cukorbetegek száma növekedett, ez okozza a kedvezőtlen trendet.

Nem új, de fontos

Dr. Donna K. Arnett, a birminghami University of Alabama munkatársa a kutatás összefoglalójához írt szerkesztőségi megjegyzésben kifejti: az egészségügyben, a megelőzés területén dolgozók számára nem különösebben meglepőek a vizsgálat eredményei – a fizikai aktivitás, a rendszeres mozgás, a normális testsúly fenntartása, valamint a dohányzás és az alkoholfogyasztás mérséklése már régóta az életmóddal kapcsolatos ajánlások fontos kérdései közé tartoznak, ha a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséről van szó.

Ám ha a szívkoszorúér-betegség előfordulási arányának emelkedése valóban hosszú távú folyamat a női populációban, és nem csak egy ideiglenes megugrás, erre a kutatásra nagy szükség volt, eredményei pedig biztatóak, hiszen ezek szerint ismerjük a folyamat visszafordításának módszerét – jegyzi meg Dr. Arnett.

Már csak arra van szükség, hogy sikerüljön meggyőzni a fiatal felnőtteket: ne dohányozzanak, sportoljanak többet, és mértékkel egyenek, igyanak. Olyan világot kellene teremtenünk, ahol ezeknek az ajánlásoknak a betartása alapvetőnek számít – teszi hozzá a kutató.