A felnőttkori halálozást is csökkenti az iskolai étkezés reformja

Fotó: pixabay.com

Ha az általános és középiskolákban a diákoknak több friss zöldséget, gyümölcsöt adnának, és korlátoznák a cukrozott üdítőitalok hozzáférhetőségét, az sok év múlva csökkentené a szívkoszorúér megbetegedése, a stroke és a cukorbetegség miatti halálozás számát a teljes lakosság körében – áll egy friss amerikai tanulmányban.

„A zöldség- és gyümölcsellátás beépítése az amerikai iskolai étkeztetési programba, valamint a cukrozott üdítőitalok mellőzése javítaná a gyermekek étkezését és BMI értékét is, és csökkentené a keringési és anyagcsere betegségek miatti halálozást” – vélik a kutatók.

A tanulmány szerint „a diákok a napi ételadagjuk egyharmadát az iskolában fogyasztják el, tehát ez egy nagyszerű beavatkozási lehetőség, mert ha bevezetünk egy étkezési programot, az rögtön jelentkezik a diákok étrendjében” – közölte Katherine L Rosettie (Tufts Egyetem, Boston) a Medscape-pel miután bemutatta a kutatását az EPI|LIFESTYLE 2017 tudományos ülésszakon.

„Ahelyett, hogy a későbbi életkorokban foglalkoznánk a diétával és az elhízással, sokkal nagyobb előrehaladást érhetünk el, ha már az iskolásokat célozzuk meg” – mondta a kutató.

Fotó: Pixabay

Ezzel egyetértett Dr. Lawrence J Appel (Johns Hopkins Egyetem, Baltimore) is, aki az ülésszak levezető elnöke volt. „Az orvosok gyakran az egyedülálló betegre fókuszálnak, és a kardiológusoknál, meg a belgyógyászoknál jellemzően felnőttek jelentkeznek, ám azok a betegségek, amelyeket megpróbálunk kezelni, gyakran gyermekkori káros szokásokra vezethetők vissza” – jegyezte meg Dr. Appel. Ebben a kutatásban kimutatták, hogy „azok a programok, amelyek javítják a gyermekek étrendjét, nemcsak közvetlenül a gyermekkorra van előnyös hatással, hanem a pozitív hatás kitart egészen felnőtt korig is.”

Íme a részletek az érdeklődőknek!

A kutatók kifejlesztettek egy összehasonlító kockázatelemző modellt, amely előrejelzi, hogy az iskolai étkeztetési programba a zöldségek és gyümölcsök bevezetése, valamint a cukrozott üdítők mellőzése miként befolyásolja azt, hogy a gyermekek mennyit fogyasztanak naponta ezekből az ételekből, és miként ha mindez a BMI értékükre, valamint a keringési és anyagcsere betegségek miatti halálozásra való fogékonyságukra.

A kutatók 4165 olyan 5 és 18 év közötti gyermek és kamasz adatait vizsgálták, akik részt vettek a 2009/2010-es és 2011/2012. tanév Nemzeti Egészségi és Táplálkozási Felmérésben, ahonnan a zöldség- és gyümölcsfogyasztásra, valamint a cukrozott üdítőital fogyasztására vonatkozó adatokat nyertek ki.

A kutatás indulásakor a gyermekek az alsó tagozatban 1.6, a felső tagozatban 1.2, a középiskolában pedig átlagosan 1.1 adag gyümölcsöt ettek meg naponta, a zöldségfogyasztás általános iskola alsó tagozatán 1.1 adag, felső tagozatban 1.3 adag, középiskolában pedig 1.5 adag volt naponta. Rosettie megjegyezte, hogy a zöldségekbe nem értették bele a burgonya bármilyen formáját, a sült krumplit sem.

Fotó: pixabay.com

A javasolt változtatások után az alsó és felső tagozatos, valamint a középiskolai diákok napi gyümölcsfogyasztása 14, 19 és 21 százalékkal fog nőni, míg a zöldségfogyasztásuk aránya nem változik.

Az alsó tagozatosok 1 adag, felső tagozatosok 1.4 adag, a középiskolai tanulók naponta átlagosan 1,9 adag cukrozott üdítőitalt ittak meg, és az az arány 11; 8 és 6 százalékkal csökken, ha az iskolákban visszafogják a cukrozott üdítőitalokat.

A kutatók szerint a cukrozott italok korlátozása az iskolában az általános és középiskolás diákok testtömeg indexét körülbelül 0,2 kg/m2-rel csökkenti!

A további vizsgálatok során azt is kimutatták, hogy ha ezek a gyermekek fenőnek, akkor a 35 százalékuk fogja megtartani felnőtt korában is ezt az étrendet.

Halálozások

Az USA-ban 2012-ben 702 308 keringési és anyagcsere betegségre visszavezethető halálozás történt, és a modellvizsgálat kimutatta, hogy 4703 halál/év elkerülhető lenne, ha a felnőttek is alkalmaznák azt az étkezési programot, amely növeli a zöldség- és gyümölcsfogyasztást, és csökkenti a cukrozott italok fogyasztását.

Fotó: Pixabay.com

A modellvizsgálat azt is kimutatta, hogy a cukrozott italok iskolában való korlátozásával évente 2418 keringési és anyagcsere betegség miatti halálozást (azaz az éves halálozás 0,34 százalékát) lehet elkerülni, és a gyümölcs biztosításával is hasonló mennyiségű (és 2121 vagy 0,3 százalék) halálozást lehet megelőzni.

Az iskolákban az egészséges ételek és italok biztosítása „csak a kirakós egyik eleme”, hogy visszafogjuk a gyermekkori elhízást és az ennek következtében kialakuló keringési és anyagcsere halálozást, mert a gyerekek és a kamaszok otthon is és a gyorséttermekben is isznak cukrozott üdítőt – teszi hozzá Rosettie.

Mindezek ellenére a modellvizsgálat bebizonyította, hogy az iskolai étkeztetési programnak különös jelentősége van a felnőttkori keringési és anyagcsere rendszer egészsége szempontjából.