A rossz étrend nagyon sok halálesetért felelős!

Fotó: Pixabay

A szívbetegség, stroke és cukorbetegség miatt bekövetkező halálesetek jó részének oka a nem megfelelő étrend – derül ki egy friss amerikai tanulmányból.

A szív- és érrendszeri eredetű halálozások nagy része kapcsolatban van a helytelen étrenddel. A magas sóbevitellel, az elégtelen olajosmag-fogyasztással, a túl sok feldolgozott húsfélével, a tengeri eredetű ételekből származó omega-3 zsírsavak alacsony bevitelével, a kevés zöldséggel és gyümölccsel, valamint a cukros üdítők túlzott fogyasztásával.

Kevés olajos mag, sok só

Az Egyesült Államokban 2012-ben előfordult 702 308 kardiometabolikus okokra (elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség, magas vérzsírszint, olykor magas húgysavszint) visszavezethető haláleset 45.4 százaléka, összesen 318 656 eset állt kapcsolatban 10 nyomon követkető étrendi tényezővel: a gyümölcs, a zöldség, az olajos és egyéb magvak, a teljes kiőrlésű gabonák, a feldolgozatlan vörös húsok, a feldolgozott húskészítmények, a cukros üdítők, a többszörösen telítetlen zsírsavak, a tengeri ételekből származó omega-3 zsírsavak, valamint a nátrium fogyasztásával.

A legtöbb haláleset (9.5%) a túlzott sófogyasztással függött össze ezt követte az olajos és egyéb magvak alacsony fogyasztása (8.5%), a feldolgozott húsfélék magas bevitele (8.2%), a tengeri ételekből származó omega-3 zsírsavak hiánya (7.8%), a kevés zöldség (7.6%), a kevés gyümölcs (7.5%), a túl sok cukros üdítő (7.4%), a kevés teljes kiőrlésű gabona (5.9%), a túl kevés többszörösen telítetlen zsírsav (2.3%), végül pedig a feldolgozatlan vörös húsok túlzott fogyasztása (0.4%).

Fotó: pixabay.com

A helytelen étrend miatti halálozások jellemzőbbek voltak a férfiak, mint a nők körében, a feketék és latin-amerikaiak körében, mint a fehér bőrű népességben, és az alacsonyan képzett népességben, mint a magasan képzetteknél.
A kutatók összehasonlító kockázatbecslési modelleket használtak, az adatokat számos forrásból merítették, többek közt országosan reprezentatív, a népességre, a demográfiára, az étkezési szokásokra, valamint a halálozásra vonatkozó adatokat is használtak.

Van, ami javult

A kutatók azt is megállapították, hogy 2002 és 2012 között több területen javulás következett be a nem megfelelő étrenddel összefüggő kardiometabolikus halálesetek csoportjában.
Tíz év alatt 21 százalékkal csökkent a többszörösen telítetlen zsírsavak elégtelen fogyasztásával összefüggő, 18 százalékkal az olajos és egyéb magvak elégtelen fogyasztásából eredő, és 14.5 százalékkal a cukros üdítők túlzott fogyasztásával kapcsolatba hozható halálesetek száma!

Fotó: pixabay.com

A teljes kiőrlésű gabonák, a gyümölcsök, a zöldségek, a tengeri ételekből származó omega-3 zsírsavak, valamint a feldolgozott húsok fogyasztásával kapcsolatba hozható halálesetek száma nem változott, míg a túlzott sófogyaszással összefüggő halálozás 5.8 százalékkal, a feldolgozatlan vörös húsok fogyasztásával kapcsolatos halálesetek száma pedig 14 százalékkal növekedett.

Táplálkozási válság

A kutatók szerint az eredmények arra utalnak, hogy a szívbetegség, stroke és cukorbetegség miatt bekövetkező halálesetek közel fele az elégtelen táplálkozással hozható összefüggésbe: nemcsak azzal, hogy az emberek túl sok “rossz” ételt fogyasztanak, hanem azzal is, hogy az egészséges élelmiszerekből túl kevés kerül az asztalukra.
Mindez bátran tekinthető táplálkozási válságnak, hiszen kevés más tényező okoz több halálesetetet, életminőség-romlást, és megelőzhető egészségügyi kiadást.

A kutatás eredményeit a szerzők a JAMA című szaklap március 7-i számában, valamint az Amerikai Kardiológiai Társaság az életmód és a kardiometabolikus egészség összefüggéseivel foglalkozó 2017-es tudományos kongresszusán hozták nyilvánosságra.