Az édes italok megduplázhatják a cukorbetegség kockázatát

Fotó: pixabay.com
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Napi 4 deci üdítőital is elég ahhoz, hogy a cukorbetegség kialakulásának rizikója a duplájára nőjön. Tekintve, hogy egy dobozos üdítő valamivel több, mint 3 dl-t tartalmaz, ebből másfél is elég a kockázat növekedéséhez – a fél literes, palackos üdítőből pedig egynél is kevesebbet kell ehhez meginni.

Josefin Edwall Löfvenborg, a svéd Karolinska Institute munkatársa szerint egyre világosabban látható, hogy az üdítő italok fogyasztásának hatására mindenképp nagyobb lesz a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának rizikója.

És mi van a nagy adagokkal?

A kutatók azt is vizsgálták, mi történik, ha valaki ennél az adagnál is több üdítő italt iszik. Az eredmények szerint napi ötször 2 deciliteres adag (vagyis összesen egy liter) üdítő elfogyasztása esetén a 2-es típusú cukorbetegség rizikója a tízszeresére emelkedik az üdítőt egyáltalán nem fogyasztók kockázatához képest. Mivel azonban ilyen mennyiségű üdítőt csak kevesen isznak meg, ezért az eredmények kevésbé megbízhatóak – teszi hozzá Josefin Edwall Löfvenborg.

Fotó: Pixabay.com

A kutató arra is rámutatott, hogy mivel a mesterséges édesítőszert tartalmazó üdítő italokról kevesebb adat áll rendelkezésre, ezeknek a cukorbetegség kockázatára gyakorolt hatásával kapcsolatban további bizonyítékra van szükség.

Egy kevésbé ismert változat

A 2800 ember adatait elemző kutatás során a tudósok azt vették szemügyre, mennyi üdítő elfogyasztásáról számolnak be a cukorbetegség 2-es típusában, illetve a látens felnőttkori autoimmun cukorbetegségben (LADA) szenvedők, összehasonlítva a nem cukorbeteg kontrollcsoporttal.
A LADA a cukorbetegség egy kevésbé rohamos gyorsasággal kialakuló változata, amely a felnőtteknél fordul elő, de az 1-es típusú cukorbetegséghez hasonlít, mivel a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeinek pusztulásával jár. Egyes szakértők az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség keverékének tartják. Az 1-es típusú cukorbetegség gyermekkorban alakul ki: autoimmun betegség, amelyben a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei elpusztulnak. A 2-es típusú diabétesz ezzel szemben az életmóddal függ össze szorosabban, és azon alapul, hogy a test sejtjei rezisztensekké válnak az inzulinra. Így a hasnyálmirigy egyre több inzulint termel, és egy idő után kimerülhet. A LADA típus valahol a kettő között helyezkedik el. Mivel azonban az autoimmun eredet feltárása külön vizsgálatokat igényelne, ezért általában nem derül rá fény, így nehéz felbecsülni a gyakoriságát. A becslések szerint azonban az Európában diagnosztizált 2-es típusú cukorbetegségek körülbelül 9 százalékánál lenne pozitív az autoimmun eredetet kimutató vizsgálat.

Fotó: pixabay.com

A vizsgálat eredményei szerint a cukros és édesítőszert tartalmazó üdítők fogyasztása a betegség mindkét változatának kockázatát növeli.

Az elhízás a bűnös?

Az üdítő italok és a cukorbetegség kockázatának kapcsolatát még nem sikerült teljesen megérteni, de Josefin Edwall Löfvenborg szerint már vannak rá elméletek. A cukros italok például növelik az elhízás kockázatát, ami pedig a cukorbetegség egyik rizikófaktora.
Az autoimmun LADA cukorbetegség kockázatának növekedése is magyarázható azzal, hogy a cukros üdítők hirtelen emelkedést okoznak a vércukorszintben, ami az inzulinszint hirtelen emelkedésével is együtt jár. Ez pedig, ha gyakran ismétlődik, kimerítheti az inzulintermelő sejteket.
A másik feltételezés szerint az ilyen hirtelen vércukorszint-emelkedések egy idő után csökkentik a sejtek inzulin-érzékenységét. A legvalószínűbb azonban az, hogy egynél több mechanizmus is szerepet játszik a betegség kialakulásában.