Elképesztően csökkent a koleszterinszint a transzzsírsavak elhagyásával

Fotó: pixabay.com
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az amerikai felnőtteknél az ezredforduló óta tapasztalható az összkoleszterin-, a triglicerid- és a „rossz” LDL koleszterinszint csökkenése. Ez a tendencia az utóbbi években is folytatódott. Ami viszont érdekes: azoknál is csökkent a vérzsírszint, akik kiszorították az étrendjükből a transzzsírokat – állapította meg egy új kutatás.

Szigorodó szabályok

Az Egyesült Államokban 2006 óta kötelező volt az élelmiszereken feltüntetni a transzzsírsav-tartalomra vonatkozó információt, de ezeknek az élelmiszereknek a forgalmazását csak 2013-ban tiltotta meg teljesen az Élelmiszer és Gyógyszerhatóság (Food and Drug Administration, FDA). 2015-ben ugyanez a hatóság 3 évet adott az élelmiszergyártóknak arra, hogy a feldolgozott élelmiszerekből elhagyják a részben hidrogénezett növényi zsiradékokat, amely az egyik legfontosabb transzzsírsav-forrás.

Ezek az erőfeszítések meghozták a kellő eredményt: az amerikai fogyasztók transzzsírsav-bevitele 2003 és 2012 között a becslések szerint 78 százalékkal csökkent.

Magyarországon 2014-től tilos olyan élelmiszert forgalomba hozni, amelynek 100 grammjában 2 grammnál több transzzsírsav található.

Miért épp a transzzsír kitiltása okozott változást?

Mert a traszzsír kedvezőtlenül befolyásolja a koleszterin-egyensúlyt, emeli az érelmeszesedést fokozó LDL-koleszterint és csökkenti a védő HDL-t.

Fotó: Berdó Attila

Emeli továbbá a triglicerid szintet. A koleszterin káros befolyásolásán túl emeli az érelmeszesedést szintén fokozó gyulladásos fehérjék szintjét (TNF, CRP, interleukin-6).

Destabilizálja a szívizomsejtek membránját, ezáltal ritmuszavarokat, hirtelen szívhalált okoz.

Végső soron elősegíti a szívinfarktust, agyérgörcsöt, korai halált.

Az eddig elvégzett vizsgálatok összesített eredményét feldolgozó meta-analízis alapján a transzzsírsav fogyasztás 2 százalékos emelkedése a szív és érrendszeri betegségek kockázatát 23 százalékkal emeli - olvasható a Magyar Nemzeti Szívalapítvány összefoglalójában.

Két éves szakaszok

Az új tanulmány, amelynek eredményeit a JAMA Cardiology című szaklap internetes oldalán hozták nyilvánosságra, a National Health and Nutrition Examination Survey elnevezésű vizsgálat 1999-2000 és 2013-2014 közötti 8 kétéves szakasz adatait elemezte, hogy kiderítse, hogyan alakult 39 049 húsz évnél idősebb felnőtt összkoleszterin-, 27 486 felnőtt triglicerid- és 17 096 felnőtt „rossz” LDL-koleszterinszintje.

A kor szerint kiigazított adatok azt mutatják, hogy az átlagos összkoleszterinszint az 1999-2000-es időszak és a 2013-2014-es időszak között 204-mg/dL-ről 189 mg/ dL-re csökkent.

A vérzsírszint-csökkentő gyógyszereket szedőknél ez az adat 209 mg/ dL-ről 191 mg/ dL-re esett vissza ugyanebben az időszakban, míg az ilyen gyógyszereket nem szedők esetében az 1999-2000-es 205 mg/ dL-ről 2013-2014-re 193 mg/ dL-re csökkent az összkoleszterin szintje. 

Természetesen ez a tanulmány nem azt sugallja, hogy a koleszterinszint-csökkentők nem elég hatékonyak, hiszen a gyógyszert szedők esetében is drámai csökkenés volt megfigyelhető, csupán arra hívják fel a figyelmet, hogy az egész lakosság egészségi állapotát és koleszterinszintjét kedvezően befolyásolta a transzzsírok kiszorítása, így a szív- és érrendszeri betegségek rizikója az egész populációban csökkenhet. 

Meglepő mértékű csökkenés

A visszaesés mértéke, különösen a triglicerid esetében még a kutatókat is meglepte.
- 1999 és 2010 között összesen 13 mg/dL visszaesést tapasztaltunk, azután pedig a 2011-2012-es és a 2013-2014-es időszak között, vagyis az utolsó, vizsgált 4 év során újabb 13 mg/dL-t esett vissza az átlagos trigliceridszint, azaz a korábbi csökkenés gyakorlatilag megduplázódott – írja Dr. Rosinger, aki a megfigyelt trend okaként ismét megemlítette a transzzsíroknak az étrendből való kikerülését. Az pedig, hogy az átlagos triglicerid-, összkoleszterin- és LDL koleszterinszint folyamatos csökkenést mutat, hozzájárulhat a szívkoszorúér-betegség miatt bekövetkezett halálozások számának csökkenéséhez, amely 1999 óta szintén megfigyelhető.

Fotó: pixabay.com

A kutatócsoport vezetője szerint a vizsgálat egyik erőssége, hogy egy reprezentatív minta 16 évnyi adatait tekinti át, korlátja viszont, hogy az egyes évekre vonatkozó adatokat figyelték, nem egyéni résztvevőket követtek az adott időszakon belül, ráadásul az ok-okozati viszonyt sem tanulmányozták- olvasható a Medscape összefoglalójában.