Ha fogyni akar, ne járjon étterembe!

Fotó: Pixabay

Az éttermek a legjobb helyek arra, hogy elszabotáljuk a diétánkat, állítják egy új kutatásban, ami egyébként senkit nem lep meg, aki valaha is úgy akart már fogyókúrázni, hogy közben étterembe járt.

Az Amerikai Szív Társaság rendezvényén ismertetett egy éves hosszúságú kutatás (http://professional.heart.org/professional/EducationMeetings/MeetingsLiveCME/EPILifestyle/UCM_316904_EPI-Lifestyle-Scientific-Sessions.jsp) bepillantást engedett a csábító ételek világába és abba, ahogy ezek befolyásolják a viselkedésünket. A kutatók egy okostelefonos alkalmazással 150 olyan túlsúlyos személyt követtek, akik próbálták a hétköznapjaink során tartani a fogyókúrás tervüket. A kutatásban részt vevő személyek, akik javarészt nők voltak, az alkalmazásba naponta legalább ötször bejelentkeztek, és közölték, hogy éppen hol vannak, kivel vannak és hogy eltértek-e a diétás programjuktól (vagy éppen megtartották azt).

A fogyókúrázókat arra is megkérték, hogy minden alkalommal jelentkezzenek be, amikor olyan ételt vagy ételadagot esznek (vagy erre készülnek), amelyik eltér a diétás programjukban előírttól.

Fotó: Pixabay

Kirajzolódott néhány világos összefüggés az összegyűjtött adatfolyamból. A személyek a legtöbb csábításról akkor számoltak be, amikor étteremben vagy bárban voltak, vagy amikor más, éppen étkező személyek társaságában voltak. Sokkal ritkábban éreztek késztetést a túlevésre otthon vagy a munkahelyükön, és még ritkábban akkor, amikor autóban ültek vagy más emberek otthonában voltak.

A kutatásban részt vevők 60 százalékkal nagyobb eséllyel engedtek a csábításnak, ha étteremben vagy más, étkező személyek társaságában voltak. Az elgyengülés esélye a munkahelyen vagy az autóban alacsonyabb volt, 40 és 30 százalék.

„Azt gondolhatnánk, hogy mindenki tudja, hogy nagyobb a kockázat, ha étterembe megyünk, de az emberek mégis eljárnak ezekre a „veszélyes” helyekre, és elfelejtkeznek magukról” – mondja dr. Lora Burke, a tanulmány vezető szerzője és a Pittsburgh-i Egyetem professzora.

Az emberek úgy tekintenek az étterembe járásra, mint a diéta felfüggesztésére való kifogásra – teszi hozzá. „Arra szoktuk emlékeztetni az embereket, hogy a diéta nem olyan, mit föl lehet függeszteni, majd újra lehet kezdeni, hanem ez egy életforma” – mondja. „Az rendben van, ha péntek este el szeretne menni, hogy egyen egy jót, de akkor vissza kell fognia magát csütörtökön és szombaton.”

Fotó: Pixabay

Az otthoni evés biztonságosabb, de nem teljesen biztonságos. A vizsgálati alanyok kevesebb csábításról számoltak be otthon és a barátaik otthonában, mint amikor étteremben voltak. Ám ha a csábítás mégis megjelent, akkor az emberek 65 százaléka engedett neki. Még ha egyedül voltak, akkor is az esetek felében engedtek az ételek csábításának.

Dr. Burke szerint még nincs a nagyközönség számára a kereskedelemben hozzáférhető olyan okostelefonos alkalmazás, amelyik ilyen típusú adatokat gyűjtene és elemezne. Ám egy ilyen eszköz hasznos lenne abban, hogy az emberek megismerjék a fogyókúrájukat veszélyeztető csábításokat és így alkalmazkodni is tudjanak hozzájuk – tette hozzá.

„Ennek segítségével el tudnánk jutni az emberekhez, és megüzenhetnénk nekik, hogy ezek azok az igen kockázatos helyzetek, amelyek veszélyeztetik őket, tehát fel kell vértezni magukat és ki kell alakítani a védekező stratégiákat, amelyek segítenek megtartani a fogyókúrás tervet” – mondja. „Még figyelmeztető üzenettel be is tudnánk avatkozni, amikor épen szükséges, és emlékeztethetnénk őket, hogy ne felejtsék el, miért küzdenek ilyen keményen.”