Megszerettetik a vizet a gyerekekkel

Fotó: pixabay.com

Idén is megszervezik a vízfogyasztást népszerűsítő kampányt, és ebben az évben először óvodák is jelentkezhetnek az úgynevezett Happy-hétre.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a május 8. és 12. között az előzetesen regisztrált iskolák és óvodák önállóan szervezik meg a Happy-hetet, maguk döntik el, hogy milyen foglalkozásokkal, játékokkal hívják fel a gyerekek figyelmét a vízfogyasztás fontosságára, illetve a cukros üdítők káros hatásaira.

Tudta Ön, hogy egy pohár (3 dl) kóla 11 db kockacukornak megfelelő mennyiségű cukrot tartalmaz? - kérdezik a programleírásban.

A cukros, szénsavas italok azonban nem csak úgynevezett „üres kalóriák” (hiszen alig tartalmaznak hasznos tápanyagot, kalóriatartalmuk azonban magas), de savas kémhatásuknál fogva a fogzománcot is károsítják és egyes termékek magas foszfáttartalma a csontrendszerre is ártalmas.

fotó: pixabay.com

Felmérésekből jól ismert, hogy már az általánosiskolás-korú gyerekek nagy százaléka is naponta többször fogyaszt cukros, szénsavas üdítőt. 2008-ban végzett felmérésünk alapján, az általános iskolai tanulók átlagos napi fogyasztása 3 dl, amely 15 éves korra a napi fél litert is eléri! Az általános iskolások folyadékbeviteli szokásainak megváltoztatása ezért alapvetően fontos a felnövő új generáció egészsége szempontjából.

    A program megvalósításához a saját ötletek kivitelezése mellett az OGYÉI olyan oktatási anyagokkal segít, amelyekkel nagyobb tudásra tehetnek szert a gyerekek a vízfogyasztással kapcsolatosan.
    Az óvodások és az iskolások által készített és 2017. június 2-ig beküldött pályaműveket szakmai zsűri bírálja el, amely után a legjobb munkánkat díjazzák.
    Az OGYÉI emlékeztetett, tavaly több mint ötvenezer gyerek aktív közreműködésével zajlott a Happy-hét, akik az ország 196 intézményéből küldték be az általuk elkészített pályamunkákat a vízfogyasztással kapcsolatos játékos felhívásra.
    A vízfogyasztást népszerűsítő kampány indulásakor még csak hat iskola vett részt a programban, az elmúlt években már több száz intézmény csatlakozott az OGYÉI által elindított kezdeményezéshez, amellyel több ezer gyereket sikerült elérniük.

Ahogy az OGYEI beszámolójából kitűnik, egyértelműen nőtt a gyermekek tudása, szignifikánsan csökkent az üdítőfogyasztás, ezzel párhuzamosan jelentősen nőtt a vízfogyasztás mértéke, minden vizsgált korosztályban.

A program hatására, a gyerekeknek csaknem kétharmada kevesebb cukros üdítőt ivott, mint korábban.

Mennyi az annyi?

Átlagos hőmérsékleti körülmények között az egészséges, átlagos fizikai aktivitású felnőttek számára napi 1,5-2 liter folyadékfogyasztás elégséges, de van, aki ennél kevesebbel is "elvan", tréfásan szárazságtűrő növényként aposztrofálva magát, más meg simán megiszik naponta egy 2 literes ásványvizet és akkor még ehhez jön a többi folyadék.