Szex, zsír és bor - a diétában is segíthet

Fotó: Pixabay.com
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem kell feladni a vidámságunkat és úgy élni, mint egy szerzetes, hogy megszabaduljunk néhány kilótól. Igazából ha becsúszik egy-egy kisebb (és a hangsúly a kisebben van!) kihágás a nagy önmegtartóztatás során, az akár még fel is gyorsíthatja a fogyást. Kiemelünk néhány élvezetes tanácsot a time.com cikkéből!

1. Töltsünk egy kis bort

Egy pohár száraz bor segítheti a fogyást – ha heti egyszer-kétszer iszunk csak. Ez az előnyös hatást a szőlő héjában lévő vegyi anyag okozza. Az egyik összetevőjéről kimutatták, hogy felgyorsítja az anyagcserét és lassítja a meglévő és újonnan bekerülő zsírsejtek növekedését. A kutatások a bor újabb egészséges összetevőjét is kimutatták – a resveratrolt -, amely segíti ellensúlyozni a testmozgás hiányának néhány negatív hatását, mint például az izomtömeg-veszteséget vagy a vércukorra való érzékenységet.

fotó: Pixabay

Bár a vörösbornak erős antioxidáns hatása van, de fehérbor testsúlycsökkentő hatása mellett erősebb bizonyítékok szólnak.

2. Alkalmazzunk egy kis szex-terápiát

A kutatók szerint a szex stimulálja az oxytocin kibocsájtását, ennek a hormonnak a szintje emelkedik meg az ölelkezés során, és csökkenti a stresszt és elnyomja az étvágyat. Egy friss tanulmány szerint „szerelem-hormon” napi adagolása csökkenti a pocak méretét és a testsúlyt.

Fotó: Bigstock

Amíg csináljuk, kalóriát is égetünk. Egy nemrégiben megjelent kutatás szerint a mérsékelt intenzitású szex egy egészséges férfinál 4,2 kalóriát éget el percenként, míg 3,1 kalóriát a hölgyeknél – hatásosabb, mint a séta, ám nem olyan jó, mint a kocogás, de mindkettőnél messze élvezetesebb.

3. Jó kis zsír

A vajtól és a zsíros tejtermékektől nem kell félni. Valójában az igazi vaj elsőrangú forrása a fogyást elősegítő zsírsavaknak. Az egyik ilyen sav, a butyrate (maga a kifejezés is a butter ’vaj’ szóból származik), azzal segíti a fogyókúrázókat, hogy javítja a mitokondriumok – a sejtek energiaforrásai – funkcióját. Egy másik zsírsav, a konjugált linolsav a kereskedelemben zsírégető táplálkozás-kiegészítőként kapható.

Fotó: Pixabay.com

Kerüljük az alacsony zsírtartalmú margarint és a transz zsírsavakkal előállított vajat, mert ezek közvetlen kapcsolatban vannak a hízással.

4. Csalj!

Nem, nem a kapcsolatokra vagy az adóra gondolunk. De a diétánkban való csalás lehet a kulcsa a fogyókúra folyamatában beálló stagnálás megszakításának. Egy kutatásban azt találták, hogy azok a túlsúlyos fogyókúrázók, akik bőséges, akár a kedvenc ételüket tartalmazó reggelit fogyasztottak, majd a nap többi részében tartották magukat a diéta előírásaihoz, fogytak a 16 hét alatt. Míg azok, akik szűkösen reggeliztek, akár híztak is ugyanennyi idő alatt.

Fotó: pixabay.com

Több élvezethez szeretnénk jutni egy tiltásokból álló diéta során? Főzzünk magunknak! Azok, akik maguknak főzik a diétás ételeiket, ízesebbnek és finomabbnak tartják azokat.