Teázzon, mert ez lassítja az érelmeszesedést!

Fotó: pixabay.com
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A mértékletes, ám rendszeres teafogyasztás egy új, amerikai kutatás szerint lassíthatja a koszorúérben történő kalcium-lerakódás folyamatát, és ezzel csökkentheti a szív- és érrendszeri események előfordulásának valószínűségét.

Dr. P. Elliott Miller, az amerikai National Institutes of Health munkatársa, a kutatócsoport vezetője elmondta, hogy a rendszeres teaivók körében ritkább volt a szívkoszorúérben a kalcium-lerakódás, ráadásul a folyamat előrehaladása is lassabb volt, sőt a szív- és érrendszeri események is ritkábban fordultak elő. Ezzel szemben a kávé a vizsgálat szerint semleges hatású volt e téren. A kutatás így támogatja a teafogyasztást a szívbarát étkezés keretein belül.

Fontos jelzés

A kutatók szerint az eddigi tanulmányok leginkább azt vizsgálták, előfordul-e tea- vagy kávéfogyasztás mellett a szívkoszorúérben kalcium-lerakódás, esetleg csak a folyamat előrehaladását, vagy kizárólag a kimenetelét tanulmányozták. Ez a tanulmány viszont mindhármat szemügyre vette, mégpedig ugyanazt a csoportot vizsgálva. Másik erőssége pedig az etnikailag színes résztvevői bázis – tette hozzá a kutató.

Fotó: pixabay.com

Dr. Miller és kollégái ugyanis több mint 6500 embert vizsgáltak, egy több etnikai csoportra is kiterjedő, érelmeszesedéssel kapcsolatos kutatás keretein belül, amely a klinikai szintet el nem érő szív- és érrendszeri betegségek előfordulását, kockázati tényezőit és előrehaladását tanulmányozta. A 44 és 84 év közötti életkorú résztvevők, akiknek 52,9 százaléka volt nő, hat egyetemi egészségügyi központban töltöttek ki bizonyos ételek és italok fogyasztási gyakoriságával kapcsolatos kérdőíveket, amelyeken többek között a kávé és a fekete vagy zöld tea fogyasztásának gyakoriságáról is beszámoltak.

57,6 százalékuk azt jelölte meg, hogy soha nem fogyaszt teát, 29,5 százalékuk kevesebb, mint napi 1 csészével iszik, 12,9 százalékuk pedig egy vagy több csészével fogyaszt naponta. A résztvevők körülbelül fele, 50,9 százaléka napi egy vagy több csésze kávét iszik, 25 százalékuk semennyit, 24 százalékuk pedig kevesebb, mint napi egy csészével fogyaszt.

A kutatók ezután az átlagosan 11,1 éves követési időszak folyamán 9-12 havonta telefonos interjúban gyűjtöttek adatokat az esetleges szív- és érrendszeri eseményekről. A különböző változók szerint korrigált modellek mind azt mutatták, hogy azoknál, akik naponta legalább egy csésze teát elfogyasztottak, a szívkoszorúér kalcium-lerakódásaira adott magas pontszám (100 vagy afölötti) ritkábban fordult elő, mint a teát nem ivók körében, és a kalcium-lerakódások előrehaladása is lassabb volt.

Fotó: pixabay.com

A kutatók szerint ezek a kalcium-lerakódások jól jelzik a szubklinikai stádiumban levő betegséget: ha kevés van belőlük, annak kockázata is alacsony, hogy a betegnél a közeljövőben szív- és érrendszeri esemény forduljon elő. Ha magas, akkor viszont felhívja a problémára a figyelmet. Az is sok mindent elmond, hogyan halad előre a betegség.

Biztonságosak a koffeintartalmú italok?

A kockázat csökkenése csak a teára volt jellemző, a kutatók szerint elsősorban azért, mert ez az ital rengeteg antioxidáns hatású vegyületet, többek közt flavonoidokat tartalmaz.

A koffein és a kávé viszont nem hat komolyabban a szív- és érrendszeri események előfordulására (bár a kevesebb, mint napi egy kávét fogyasztóknál valamivel magasabb volt a szív- és érrendszeri események előfordulása, mint az egyáltalán nem kávézók körében), de Dr. Miller szerint lehet, hogy csak nem vizsgáltak meg elég nagy résztvevői csoportot.
A betegek gyakran teszik fel a kérdést orvosuknak: biztonságos-e koffeintartalmú italokat fogyasztani. Ez a dilemma különösen a szívkoszorúér-betegségben szenvedőknél merül fel sokszor. Az eredmények most azt mutatják, hogy ezen italok fogyasztását biztonságosnak lehet tekinteni.