Még jobb ellátás a stroke betegeknek a Bács-Kiskun Megyei Kórházban

Bács-Kiskun Megyei Kórház
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Április közepén teljesítette a Duna Aszfalt a Bács-Kiskun Megyei Kórház kérését, melyben egy  ultrahang-diagnosztikai eszköz vásárlásához járult hozzá nagymértékben a Neurológiai és Stroke Osztálya számára. A hordozható eszköz várhatóan évente legalább 4.000 beteg vizsgálatát teszi majd lehetővé, fontos szerepe lesz a stroke betegség korai felismerésében, a betegek monitorozásában, illetve a prevencióban is.

A betegség diagnosztizálása a készülékkel biztosabbá és gyorsabbá válik.  A vállalat adománya egy jól átgondolt és célzott támogatási terv része, amely a jövőben is sokak számára biztosíthat reményt és lehetőséget.

A Bács-Kiskun Megyei Kórház Neurológiai és Stroke Osztálya igen komoly szerepet lát el Kecskemét és az agglomeráció egészségügyi ellátásában. Csak a Neurológiai és Stroke Osztályon évente mintegy 2.000 beteg, járóbetegként több mint 12.000 beteg ellátására kerül sor. A most átadott, legkorszerűbb ultrahang- diagnosztikai készülék hiánypótló szerepet tölt be az osztályra érkező betegek diagnózisának felállításában.

A stroke, a szívbetegségek és rosszindulatú daganatok után a harmadik leggyakoribb halálok, és a legjelentősebb rokkantságot okozó betegség hazánkban. Az új eszköz lehetővé teszi a betegség korai felismerését és a pontos diagnózis mellett a kezelés megtervezéséhez is nagy segítséget nyújt. A készülék segítségével megállapítható az erek esetleges szűkülete, az erekben áramló vér sebessége és iránya. Ebből következtetni tudunk egy esetleges vagy újabb stroke kialakulásának a lehetőségére, és meg tudjuk határozni a beteg számára szükséges terápiát. Ez az új készülék már alkalmas a TCCD (Transzkraniális Color Doppler) vizsgálat elvégzésére is, mellyel az agyi erek állapotáról is képet kaphatunk, és segítségével monitorozhatjuk a stroke-ot elszenvedett betegeinket - mondta Dr. Bihari Katalin, a Neurológiai és Stroke osztály főorvosa.

A kórházunk irányába támasztott magas szintű elvárásokat csak igazán korszerű diagnosztikai eszközök használatával és munkatársaink legmagasabb szakmai felkészültsége mellett tudjuk biztosítani. A most kapott ultrahang-diagnosztikai eszköz javítja diagnosztikai kapacitásunkat, segítségével gyorsabban kaphatunk biztosabb képet betegeink állapotáról. A 15 millió forint értékű készülék sokak életét mentheti meg – tette hozzá Dr. Svébis Mihály, a kórház főigazgatója.