Öt új kardiológiai irányelvet ismertettek

Debreceni Kardiológiai Napok

Gyakorlati-klinikai jellegű előadások, angol nyelvű kisérletes-elméleti szekció, neves külföldi előadók részvétele tette informatívvá az immár huszonkettedik alkalommal megrendezett Debreceni Kardiológiai Napok továbbképző konferenciát, melyet 1995-ben Édes István és Czuriga István professzorok a Debreceni Egyetem Kardiológiai Klinikája és a Debreceni Járóbeteg Kardiológiai Intézet közös szakmai szervezésében indítottak el.

Büszkeség

Az úgynevezett TAVI-t, vagyis a transzkatéteres aortabillentyű beültetést három éve alkalmazzák Magyarországon. 2016 nyarától, első vidéki intézményként a Debreceni Egyetemen, már OEP-finanszírozással is végeznek ilyen speciális műtétet.

- Nem kell megnyitni a mellkast és egy nagyon kockázatos szívműtétet végezve átcserélni a szűkbillentyűt a műbillentyűre, hanem ezt katéteres úton meg lehet csinálni mellkasmegnyitás nélkül is. Ezt a technikát Debrecenben alkalmazzuk és jó eredménnyel, főleg idős betegeknél, akiknél már nagyon nehéz egy mellkasműtétet elvégezni – nyilatkozta a dehir.hu-nak prof. dr. Czuriga István kardiológus.

Sok kardiológusnak sok újdonság

A gyorsan népszerűvé váló Debreceni Kardiológiai Napok hamar túlnőtte a regionális kereteket, és mára az egyik legrangosabb hazai posztgraduális kardiológiai fórummá vált.

Debreceni Kardiológiai Napok

A résztvevők (kardiológusok, belgyógyászok, háziorvosok, rezidensek és Ph.D. hallgatók) amellett, hogy a szakma legkiválóbb képviselőitől hallanak összefoglaló előadásokat a kardiológia legfontosabb aktualitásairól, írott formában is megkapják a kongresszus teljes anyagát, és részvételükkel a legmagasabb továbbképzési kredit pontot teljesítik. 

A továbbképző konferencia elsősorban gyakorlati-klinikai jellegű, azonban rendszeresen szerveznek angol nyelvű kisérletes-elméleti szekciót is, neves külföldi előadók részvételével, amelyen a kardiológiai alapkutatás legérdekesebb kérdéseit vitatják meg.

Fő témák

Idén a szívgyógyászat aktualitásaival foglalkoztak kiemelten, rendkívül hasznos volt az "Ischaemiás szívbetegség aktualitásai" című nyitó-szekció. Ezen belül ismertették a kardiovaszkuláris betegségek újabb hazai és nemzetközi epidemiológiai adatait és a megelőzés lehetőségeit, a stabil koszorúér-betegség kezelését, az akut koszorúérbeteg ellátás aktualitásait, a szívinfarktus regiszter legújabb adatait és a koszorúér-betegek rehabilitációjának hazai helyzetét, valamint a jövő terveit. Ezek a témák azért is jelentősek, mert hazánkban az európai átlagot meghaladóan gyakori koszorúérbetegedések vezető halálokként szerepelnek, és ezáltal fontos népegészségügyi jelentőséggel bírnak.

A korábbi kongresszusokhoz hasonlóan nagy érdeklődésre tartott számot az „Egy év a kardiológiában” című szekció, amelyben a hallgatóság értesülhetett minden olyan fontos újdonságról, ami az elmúlt év legfontosabb nagy európai és világkongresszusain elhangzott.
A konferencia évek óta visszatérő és a résztvevők között nagyon népszerű témája azoknak az új kardiológiai irányelveknek és ajánlásoknak az ismertetése, amelyek alapján a gyakorló orvosok a napi munkájukat végzik. Az idén 5 ilyen irányelv ismertetésére került sor: a szívelégtelenség, pitvarremegés, zsíranyagcsere-zavarok, onko-kardiológia, és szív- és érrendszeri betegségek megelőzése.

Új tematika

Külön szekció foglalkozott idén a kardiológiai és onkológiai szakma egyre szorosabb kapcsolatával, melyet a Magyar Kardiológusok Társasága újonnan megalakult Kardio-Onkológiai munkacsoportja szervezett.

- Az onkológiai beteg kezelése olyan sokat javult az utóbbi években, hogy egyszerűen túlélnek, meggyógyulnak. Ilyen késői kardiovaszkuláris komplikációk megelőzésére hoztuk létre a munkacsoportot – mondta a dehir.hu-nak prof. dr. Édes István, a Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika igazgatója.

kórterem

Ismert, hogy a daganatos betegségek elleni kezelések az elmúlt 20 évben hatékonyabbá váltak: új gyógyszerek, terápiás lehetőségek jelentek meg, mint az őssejt beültetés, csontvelő transzplantáció, stb. A kezelések eredményeképpen javul a betegek állapota, élettartama és életminősége. Kigyógyulnak daganatos betegségükből, és megélik azt az időpontot, amikor a kezelések esetleges mellékhatásaként megjelenhetnek a kardivaszkuláris betegségek: szívelégtelenség, koszorúér betegség, szívritmus zavarok. A kardiológus szakma felismerte, a túlélés további javításához meg kell előzni a szív-és érrendszeri betegségek kialakulását. Mára rengeteg tudás birtokába jutottunk a kemoterápiás kezelésekkel kapcsolatban. Tudjuk például, hogy melyik kezelés mennyire befolyásolja a szívizom működését, melyik lehet esetleg nagy dózisban kardiotoxikus. Ezt a területet tekinti át az onko-kardiológia. Szoros szakmai együttműködés alakult ki az onkológusok és a kardiológus szakorvosok között. A Magyar Onkológiai és a Magyar Kardiológiai Társaság sok esetben szakmailag együtt dolgozza ki az alkalmazható terápiát a kardiológiai komplikációk megelőzése céljából. 2016-ban jelent meg az Európai Kardiológus Társaság ajánlása (position paper), mely az onko-kardiológusok részéről alapvető terápiás iránymutatásnak tekinthető. Tehát van lehetőség arra, hogy megelőzzük az onkológiai betegekben a tumor ellenes kezelést követően esetlegesen fellépő kardiovaszkuláris szövődményeket - olvasható a Debreceni Egyetem, Orvos- és Egészségtudományi Centrum, Kardiológiai Intézetének honlapján.

Fotó: Kéky Kira

Érdekes információk hangzottak el az akut és idült szívelégtelenségben szenvedő betegek vashiányát pótló kezeléséről szóló előadáson, mely figyelemreméltó terápiás eljárást mutatott be, de elhangzottak újdonságok az akut szívelégtelenségről és annak intenzív kezeléséről, a véralvadásgátló terápia aktualitásairól, vagy a szív-ritmuszavarokkal, a magasvérnyomással és a perifériás érbetegséggel kapcsolatos témákban. Magyarországon egyébként aggasztóan magas az alsó végtagi amputációk száma (rossz életmódi szokások, dohányzás, elhízás, cukorbetegség következményeként ). 

Gyakorlat is volt

A konferencia keretén belül megrendezték azt a népszerű gyakorlati jellegű kardiológiai szemináriumot, amelynek keretében tapasztalt klinikus orvosok interaktív módon ismertettek érdekes és tanulságos beteg-eseteket a hallgatóság számára. 

A kongresszus két napján a kardiológiai gyógyszerek gyártásában élenjáró gyógyszergyárak tartottak hazai szakemberek részvételével szimpóziumokat, különböző aktuális gyakorlati kardiológiai témákról.

A kongresszust megelőző napon tartották meg azt a továbbképző, Interaktív echocardiographiás fórumot, ahol olyan szív-ultrahangos vizsgálatokat és méréseket ismertettek az előadók gyakorlati bemutatókkal egybekötve, melyet elméletben már sokan ismernek, de a gyakorlati kivitelezésben még nehézségek adódhatnak.

Fotók: www.unideb.hu