A férfiaknak is lehet testképzavara - az izomdiszmorfia

Fotó: Pixabay.com
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az izomdiszmorfia új típusú testképzavar, mely főleg a férfiakat sújtja. A betegséget eleinte inverz anorexia néven is emlegették, mivel az érintettek a már ismert anorexiával éppen ellentétes tüneteket mutatnak.

Stresszelt pasik az edzőteremben

Az érintett túl sokat foglalkozik azzal, hogy a teste nem eléggé szikár és izmos. Ehhez társul az órákig tartó súlyemelés és az étrendre fordított túlzott figyelem.
A test miatti aggodalmaskodás jelentős mértékű stresszt okoz az érintett életében. A felsoroltak közül legalább két állítás jellemzi az izomdiszmorfiában szenvedőt:
Felad az életében fontosnak tartott dolgokat, hogy kényszeresen betarthassa edzési és étkezési menetrendjét.
Kerüli az olyan helyzeteket, amelyekben testét mások is láthatják. Ha ilyen mégis előfordul, akkor az jelentős stresszt vagy szorongást okoz számára.
A testi kinézete és az izomzata felett érzett aggodalmaskodás olyan méreteket ölt, hogy az jelentős stresszt okoz élete fontos területein.
Annak ellenére folytatja a túlzásba vitt edzést, a speciális étkezést vagy a teljesítménynövelő szereket használatát, hogy tisztában van azok káros hatásával.
Túl kicsinek vagy elégtelen izomzattal rendelkezőnek látja magát.

Kényszerpályán

Az izomdiszmorfiában szenvedő férfiak az atlétikus, izmos, „Schwarzenegger-típusú” testalkatot hajszolják kényszeresen. Igen izmosak, megszállottan edzenek, általában súlytöbbletük van, de ennek ellenére félnek a soványságtól és hízni szeretnének. Gyakran rejtőzködnek, bő ruhákban járnak, mivel félnek, hogy soványságuk miatt kinevetik őket. Ezek a férfiak általában sokat esznek, de mindezt csak izomtömeg-növelés céljából teszik, más evészavaroktól eltérően nem áll a háttérben manipulációs igény vagy kontrollvesztés.

Fotó: Pixabay.com

Az izomdiszformiában szenvedőkre a legnagyobb veszélyt az anabolikus szteroidok túlzott fogyasztása jelenti, ami a különféle testi szövődmények (májkárosodás, megváltozott nemi jellegek, elektrolit-háztartási zavar) mellett pszichés tüneteket is okoz (érzelmi zavarok, pszichotikus tünetek).

Az izomdiszmorfia kialakulásában valószínűleg nagy szerepet játszik a média által közvetített férfi atlétaideál, a nemi vagy testi identitásbeli problémák és a nem megfelelő anyakapcsolat. Az érintettek családjában az apa általában periférikus helyzetben van, és kevésbé vonódik be a család érzelmi életébe.

Az izomdiszmorfiában szenvedők gyakran önértékelési zavarokkal küzdenek, és a testedzést, a test módszeres fejlesztését használják tudatosan és tudattalanul az önbizalmuk növelésére. Nehezebben alakítanak ki baráti- és partnerkapcsolatokat, ezért életterük beszűkül. Emiatt egyedül a kényszeresen űzött testedzés válik örömforrássá, ez tölti ki életüket. Mindemellett az érintettekre jellemző a másokkal szembeni bizalmatlanság, a tehetetlenségérzés, a perfekcionizmus és a felnőtté válástól való félelem.

Ha a fenti leírásban magára ismer, mindenképpen forduljon szakemberhez.