Az okostelefonok és azok hiánya is stresszelheti az embereket

Fotó: Pixabay.com

Minden eddiginél egyszerűbb egész nap, folyamatosan elérhetőnek lenni bármilyen platformon, de a hét minden napján való folyamatos elérhetőség stresszeli az amerikaiakat. Egy magyar kutatás ugyanakkor azt derítette ki, hogy ha valakitől elveszik a mobilját egy időre, akkor szívritmusuk olyan mintázatot mutatott, ami a stresszre jellemző.

Ötből négy amerikai felnőtt nyilatkozik úgy, hogy folyamatosan ellenőrzi az emailjeit, a szöveges üzeneteit, a közösségi média fiókját, olvasható az Amerikai Pszichológiai Társaság friss jelentésében.

A Társaság 3500 felnőttől vett fel online kérdőívet 2016 augusztusában, és azt találták, hogy azok az emberek, akik folyamatosan ellenőrzik az okoseszközeiket – őket nevezték „folyamatos ellenőrzőknek” -, magasabb stressz szintről számoltak be, mint azok, akik ritkábban lépnek interakcióba az eszközeikkel.
A digitális függőséget a családok is megfizetik. A szülőknek csaknem a fele számolt be arról, hogy amióta a technológia jelen van az életükben, kevésbé érzik szorosnak a családtagjaikkal a kapcsolatot, és még akkor is így van ez, amikor egymás társaságában vannak. Közel 60 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy aggódnak a közösségi médiának a gyermekeik mentális és fizikai egészségére gyakorolt hatása miatt.

De miért rossz ez a szívünknek?

Több okból is. Egyrészt a magasabb stressz-szinttel élő embereknek több gyulladás van az artériáiban, ami nagyobb kockázatot jelent a szívbetegségekre. stressz aktivitás az agy amygdalának nevezett területén – amely az érzelmekért felelős – összekapcsolódik azzal, hogy az illetőnek mennyi gyulladás alakul ki az artériáiban. Az artéria gyulladása fontos okozója az érelmeszesedésnek, ami a szívroham és a stroke fő kiváltója.

Fotó: pixabay.com

Másrészt stresszhelyzetben fokozott szöveti keringés alakul ki. Ez az állapot rövidtávon nagyobb mértékű energiafelhasználást tesz lehetővé (gyors testi reagálást vészhelyzetben). Tartós fennállása (pszichés jellegű krónikus stressz) szív- és érrendszeri veszélyeztető tényező. Azonos szívfrekvencia-fokozódás mellett nagyobb mértékű lesz az artériás-vénás oxigénkülönbség, azaz szisztémás túláramlás alakul ki, amely jelentős vérnyomás-emelkedést eredményez.

Mobil nélkül elveszettek vagyunk

Magyarországon az ELTE ELTE Etológia Tanszékének kutatásában 18-26 év közötti egyetemisták vettek részt, akik egyik felétől mondvacsinált indokkal elvették és elzárták a mobiltelefonjukat. A viselkedésüket videóra vették, és folyamatosan mérték a szívritmusukat is.

Miklósi Ádám, egyetemi tanár, az Etológia Tanszék vezetője elmondta, hogy amikor a stressz szintjük felmérése érdekében válaszolniuk kellett a pillanatnyi érzelmi állapotukra, akkor a telefonuktól megfosztott csoport tagjai nem számoltak be nagyobb mértékű stresszről – ennek viselkedésük és szívritmusuk is ellentmondott.

Fotó: Pixabay.com

A szívük is árulkodott szorongásukról: szívritmusuk olyan mintázatot mutatott, ami a stresszre jellemző, azaz a kötődés másik jelét, az elválasztáskor jelentkező szorongás élettani hatásait is megfigyelték a kutatók.

Amerikai szülők amerikai módszerei - gátat szabni

Az amerikai kutatásban részt vevő személyek keresik a módját, hogy csökkentsék a technológia stresszes hatását. A szülők 94 százaléka mondta, hogy tesz valamit annak érdekében, hogy korlátozza a gyermekek eszközhasználattal töltött idejét, például nem engedi az étkezőasztalhoz vinni az okostelefonokat, vagy korlátozza a lefekvés előtti telefonhasználatot. A szülők közel 60 százaléka mondta, hogy úgy érzi, mintha a gyermeke összenőtt volna a telefonjával.