Így tesz egészségesebbé a házasság!

Fotó: pixabay.com

Ugyan a kutatások nem teljesen egységesek, de jó néhány vizsgálatban állítják, hogy a házasságban élők egészségesebbek, mint az egyedül maradók (akár nem soha nem léptek házasságra, akár elváltak vagy az özvegyek lettek). Most egy friss kutatás rámutatott a lehetséges okra is: a házasságban élőknek alacsonyabb a kortizol szintjük – ez egy stresszhormon, amelyből ha túl sok termelődik, akkor az hozzájárulhat a gyulladások és egyéb krónikus betegségek kialakulásához.

A kutatási eredmények szerint a házastársak kevesebb pszichológiai stresszel szembesülnek, mint az egyedül élők – mondják a Carnegie Mellon Egyetem kutatói, akik az első olyan biológiai bizonyítékot nyújtották, amelyek megvilágították, a hosszú távú partnerkapcsolatok közvetlen egészségügyi hátterét.

Ahhoz, hogy összehasonlítsák az összeházasodott és az egyedül élő emberek kortizol szintjét, a kutatók 572 felnőttől vettek nyálmintát, akik 21 és 55 év közöttiek voltak, és a mintát naponta több alkalommal is levették, három nem egymás követő napon. Minden résztvevő jó egészségi állapotban volt, és a kutatók az elemzés során összevetették a mintákból nyert értékeket a részt vevők személyiségjegyeivel – olyan vonásokra kell gondolni, mint például az extrovertáltság, a neurotikusság vagy a barátságos viselkedés -, hisz ezek a vonások befolyásolhatják az eredményeket.

Általánosságban megállapítható, hogy a házasságban élők kortizol szintje alacsonyabb, mint azoké, akik sosem éltek házasságban vagy már megszűnt a házasságuk. A tartós párkapcsolatban lévők kortizol szintje a délutánok folyamán gyorsabban csökkent, mint azoké, akik sosem voltak házasok. (A kortizol szintje természetes módon reggel a legmagasabb, de az érték gyors csökkenése kapcsolatban van a szívbetegségek alacsonyabb előfordulási arányával, és emellett más kedvező egészségügyi következményei is vannak.)

Fotó: pixabay.com

A magas kortizolszint, amelyet a stresszhelyzet átélése okozhat, megzavarhatja a szervezetnek a gyulladást szabályozó képességét - mondják a tanulmány szerzői. A gyulladás számos betegséggel és állapottal van kapcsolatban, ilyen például a szívbetegség, az immunrendszer legyengülése, a cukorbetegség vagy éppen a rák is.

A tanulmányt a Psychoneuroendocrinology című folyóiratban publikálták, a kutatók ebben a cikkben csak a házasság és a kortizolszint kapcsolatát derítették fel; a kutatók más vizsgálatok alapján próbálnak következtetni arra, hogy ez hogy hat a hosszú távú egészségre.

A kutatók azt is megjegyezték, hogy a mintájuk viszonylag fiatal életkorúakból állt, ezért nem biztos, hogy az eredmények érvényesek lehetnek az idősebbekre is. Azt is elismerik, hogy a házasságnak különböző életkorúak számára más és más a jelentősége.

Összességében kijelentették a kutatók, hogy ezek az eredmények egy picit alátámasztják a házasság sokat emlegetett egészségügyi előnyeit. A tanulmány társzerzője, dr. Sheldon Cohen pszichológia professzor a sajtóközleményében így foglalta össze az eredményeket: „Ezek az adatok különösen érdekes bepillantást nyújtottak abba, hogy a társas kapcsolataink miként bújnak a bőrünk alá, hogy befolyásolják az egészségi állapotunkat.”