Miért erősíti fel a mentális betegség a fizikai betegségeket?

Fotó: pixabay.com

Azok az emberek, akik depresszióban szenvednek, vagy szoronganak, és ráadásul még valamilyen betegséget is diagnosztizálnak náluk a lelki betegség mellett, úgy érezhetik, hogy ők a világ legszerencsétlenebb emberei. Ám egy friss kutatásból kiderült, hogy ez a dupla diagnózis több mint egy véletlenszerű egybeesés. A kutatók azt tanulmányozzák, hogy ezek között a látszólag egymástól teljesen független lelki és fizikai állapotok között lehet-e mégis szorosabb kapcsolat.

Az orvosok korábban azt gondolták, hogy a mentális és a fizikai betegségek között kapcsolat egyszerű viselkedési okokra vezethető vissza. A depressziósok kevésbé hajlandóak bevenni a gyógyszereiket vagy egészséges életmódot élni, ezért lesznek könnyebben betegek. Ugyanakkor a beteg ember fájdalmai érez, illetve funkcionálisan korlátozva van, ami visszahat a lelki állapotára.

„Arra viszont már rájöttünk, hogy ez nem igazi magyarázat” – mondja dr. David Gitlin, aki az Amerikai Pszichiátriai Társaság Pszichoszomatikus Gyógyászati Tanácsának elnöke, valamint a Brigham and Women’s Kórház orvos igazgatóhelyettese. „Ezek a tényezők fontosak, de kell legyen valamilyen pszichológiai magyarázat is ezekre az esetekre.”

Fotó: pixabay.com

A kortizol nevű stressz hormon megemelkedett szintje lelki és a fizikai betegségekkel is kapcsolatban van. „Tudjuk, hogy a kortizol magas szintje összefügg a depresszió kialakulásával, és azt is tudjuk, hogy hozzájárul a gyulladásos állapothoz, és olyan betegségekhez, mint a cukorbetegség és a szívbetegségek” – mondta dr. Gitlin.

Előjelek

Korábbi kutatásokban már kapcsolatot találtak a depresszió és a stroke, a cukorbetegség és a rheumatoid arthritis között, és egy 2016-os kutatásban azt találták, hogy a depressziós hangulat – ami magában foglalja a szorongást és a kimerültséget is – a szívbetegségek erős előjele, emellett azokat a jól ismert kockázati tényezőket is növeli, mint a magas koleszterin szint és az elhízás. Olyan mentális betegségek, mint a bipoláris zavar vagy a skizofrénia szintén összefüggenek a fizikai betegségek megnövekedett kockázatával.

De van mindennek jó oldala is. A depresszió és más lelki betegségek kezelése (akár gyógyszeres, akár kognitív terápiával vagy mindkettővel együtt) hozzájárul a fizikai tünetek enyhüléséhez, vagy csökkenti az esélyét, hogy a későbbiekben valamilyen probléma alakuljon ki – mondta dr. Gitlin -, különöseb azzal, hogy csökken a kortizol szint és a gyulladások mértéke. Hasonló módon a fizikai betegségek kezelése és a tünetek enyhítése javítja a mentális állapotot is.

Fotó: Pixabay.com

A szervezet gyulladásos reakciójának alaposabb megismerése hozzásegíti a kutatókat ahhoz, hogy hatásosabb kezeléseket és megelőző módszereket dolgozzanak ki mind a fizikai, mind a lelki betegségek legkülönfélébb típusaira.

„A kutatók elkezdték tanulmányozni a gyulladáscsökkentő szereket, hogy megtalálják azokat, amelyek mindkét betegségtípusra hatásosak” – mondta dr. Gitlin, idézve azokat a tanulmányokat, amelyekben kapcsolatot találtak a koleszterinszint-csökkentő sztatinok és a depresszió kockázatának csökkenése közt, valamint az antidepresszánsok és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkenése közt. „Azt már tudjuk, hogy a gyulladás az egyedüli összekötő kapocs, és egyre jobbak vagyunk gyulladásokat célzottan csökkentő új módszerek kidolgozásában.”