5 olcsó, téli vitaminforrás - receptekkel!

Fotó: pixabay.com
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasóink rendszeresen találkozhatnak Hadarik Rita remek receptjeivel, azokkal, melyeket a Magyar Kardiológusok Társaságának dietetikusa szívbetegségben szenvedőknek is ajánl. Rita azt válogatta össze, hogy ilyenkor télen milyen zöldségekből érdemes többet fogyasztanunk.

Bár télen jóval kevesebb zöldség áll a rendelkezésünkre, azt azért érdemes tudni, hogy a télen is elálló, lassan érő zöldségek vitamin tartalma magasabb a gyorsan termő zöldségekénél. Így a hideg hónapokban is biztosítani tudjuk a vitamindús táplálkozást magunknak.

A helyben termett, szezonális zöldségek vásárlásával olcsóbban juthatunk hozzá a zöldségekhez, hiszen nem kell nekik országokat, esetleg kontinenseket átutazniuk, ráadásul ezzel a helyi termelőket is támogatni tudjuk.

Kevés hozzávalóval is lehetünk kreatívak, és készíthetünk ínycsiklandó ételeket.

Sütőtök

Fotó: pixabay.com

Készíthetünk belőle krémlevest, paradicsompürével keverve leturmixolt pépje remek szószalap lehet darált marhahúsos ételeknek. Fűszeresen, vajjal megsütve roston sültek mellé adhatjuk köretként, vagy sütemények tésztájába is keverhetjük a nyers, lereszelt húsát (pl. répatorta-sütőtök torta).

Sütőtökös receptek itt!

Csicsóka

A csicsóka régen a szegények krumplija volt, mostanában az egészséges táplálkozás egyik népszerű zöldsége. Alacsony glikémiás indexű, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják. Készíthetünk belőle krémlevest, rakottat, csipszet, pürét, vagy nyersen lereszelve savanyúságot is.

Csicsókára nekünk még nincs recept a Szívkonyhában. Ön tud ajánlani valamit?

Cékla

A cékla az egyik legnagyobb antioxidáns értékkel rendelkező téli zöldségünk. Sütve sokkal finomabb, mint ha egyszerűen csak megfőznénk. A meghámozott céklát tegyük sütőzacskóba, fűszerezzük kedvünkre, öntsünk rá pici vizet, olíva olajat, és süssük 200 fokon másfél-két órát. Készíthetünk belőle salátát, rakott burgonyához is adhatjuk.

Fotó: Bigstock

Naranccsal, tejszínnel párosítva remek krémleves készíthető belőle, de felkockázva, füstölt hússal ragulevest is főzhetünk belőle. Nyersen finomra reszelve salátának is tökéletes, kifacsart leve felér egy vitaminbombával.

Cékla a Szívderítőn itt!

Fehér-, és lila káposzta

A káposztafélék télen nyersen és savanyítva is rendelkezésünkre állnak. A lila káposztát dinsztelve, magában, vagy almával keverve köretként ehetjük, de a vagányabb szakácsnők krémlevest is főzhetnek belőle. Vékony cikkekre vágva, sóval, borssal, őrölt köménnyel megszórva, olívaolajjal meglocsolva meg is süthetjük sütőben. Remek körete lehet sült fehér húsoknak. A fehér káposztát szintén megdinsztelhetjük, de készíthetünk belőle paradicsomos káposztát, székelykáposztát (van aki a savanyított változatából készíti ezt).

Szívbarát töltöttkáposzta receptünkért ide kattintson!

Zellergumó

A zeller egy méltánytalanul elhanyagolt zöldségféleség, pedig nagy kár lenne érte, hogy csak a levesekbe tegyük. Hasábokra vágva, fűszerezve, olajjal meglocsolva sütőben kisüthetjük, és burgonya helyett ehetjük. Főzthetünk belőle krémlevest, amit ha almával vegyítünk, lágyíthatjuk a karalterét. Belefőzhetjük burgonyapürébe, vagy sertés húsos ragukba is belefőzhetjük. Remek, sűrű szaftot ad ezeknek a raguknak. Ha a zelleres sertéshez egy kid darált diót, és tejszínt is adunk, még pikánsabbá tehetjük az ételt.

Van egy jó receptje zellerrel? Ossza meg velünk!

Hadarik Rita receptjeit itt találják meg!