A jógának meglepő egészségügyi előnye van

Fotó: Bigstock
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ha az orvos arra figyelmeztet, hogy a magasvérnyomás-betegség határán vagyunk, akkor érdemes esetleg egy esélyt adni a jógának. Egy új kutatásnak köszönhetően ugyanis kiderült, hogy csökkent azoknak a betegeknek mind a szisztolés, mind a diasztolés értéke, akik még nem hipertóniások, de a magasvérnyomás-betegség határán vannak, és legalább három hónapon keresztül napi egy óra jógagyakorlatot végeztek.

A kutatási eredményeket az Indiai Kardiológiai Társaság éves konferenciáján mutatták be. A kutatás vezetői szerint az előzetes eredmények ígéretesek, és ezek szerint úgy tűnik, hogy a napi jógagyakorlatok megvédenek a magas vérnyomás kezdeti állapotának és a már kialakult magas vérnyomás káros hatásaitól.

„Mind a magas vérnyomás korai állapota, mind a magas vérnyomás emeli a kockázatát a szívrohamnak, a stroke-nak és a szívelégtelenségnek” - mondja Dr. Ashutosh Angrish az indiai Delhiben lévő Sir Gangaram Kórház  kardiológusa, aki a tanulmány vezető szerzője.

A magas vérnyomást megelőző állapot definiálása a következő: a szisztolés érték 120 és 139 Hgmm között van és a diasztolés érték 80 és 89 Hgmm között van, míg a valódi magas vérnyomás esetében a szisztolés érték 140 fölött, és a diasztolés érték 90 Hgmm fölött van. Valószínű, hogy a magas vérnyomást megelőző állapotban lévő betegekben kifejlődik a magas vérnyomás betegség is, ha nem változtatnak az életmódjukon – mondja Dr. Angrish.

Fotó: pixabay.com

Dr. Angrish ki akarta nyomozni a Hatha jóga – egy olyan tradicionális jóga irányzat, amely kombinálja a nyújtó, a kontrollált légző és a meditációs gyakorlatokat – hatását az olyan magas vérnyomást megelőző állapotban lévő személyekre, akik egyébként egészségesek. Tehát a kutatást végzők 60 olyan személyt toboroztak, akik 54 év körüliek, és mindenféle életmódváltásra vonatkozó eljárást előírtak a számukra. Olyanokat, mint például a közepes intenzitású aerobic, az egészséges étrend és a dohányzás abbahagyása.

Ezeknek a személyeknek a fele egy hónapon keresztül napi jógaleckét vett, amelyet egy erre felkért jógainstruktor tartott. Az első hónap után ezeket a személyeket arra kérték, hogy önállóan végezzék tovább napi egy órában a jógagyakorlatokat.

A három hónapos kutatási periódus elején és végén 24 órán keresztül mérték a résztvevők vérnyomását. Az eltelt idő alatt nem tapasztaltak változást a vérnyomás értékekben abban a csoportban, amely számára csak életmódváltást írtak elő.

Azonban a jóga csoportban mind a 24 órás, mind az éjszakai diasztolés értékek körülbelül 4,5 Hgmm-rel csökkentek. A szisztolés értékek is átlagosan 4,9 Hgmm-rel voltak alacsonyabbak.

„Bár a várnyomásérték csökkenése csak mérsékelt volt, ennek ellenére klinikailag nagyon jelentősnek számít” - mondta Dr. Angrish. A diasztolés érték mindössze 2 Hgmm-rel való csökkenése is 6%-kal csökkenti a szívkoszorúér betegség kialakulásának valószínűségét, és a stroke-ét 15%-kal.

Fotó: pixabay.com

A kutatók számára még nem világos, hogy a jógának miért van ilyen hatása, de más kutatásokból már kiderült, hogy a jóga nyugtatja a szimpatikus idegrendszert, amely szerepet játszik a vérnyomásérték szabályozásában.
„A kutatási eredményekből kiderült, hogy a három jógatechnika kombinálása (asanas, pranayama, és meditáció) jótékony hatású, de a mi kutatásunkból nem derül ki ezeknek a technikáknak az önálló hatása” - mondja Dr. Angrish.

Dr. Shirish Hiremath, az indiai Kardiológiai Társaság megválasztott elnöke sajtóközleményében kiemelte, hogy a jógának – ami az indiai kultúra hagyományos része – egyértelműen pozitív hatása van a magas vérnyomásra. Ráadásul szerinte könnyű megtanulni, és költség nélkül lehet gyakorolni.

„A jógához lehet fordulhatnak a kockázat alatt élő személyek a korrekt válaszért” - mondta, és ez a fiatal indiai generáció nagy arányát érinti. (Egy 2014-es felmérés szerint a lakosság 29%-a, azaz minden harmadik ember magas vérnyomásos, az Amerikai Egyesült Államokra vonatkozó előrejelzések ezzel megegyeznek.)

Dr. Roberto Ferrari, az Európai Kardiológiai Társaság indiai programjának a vezetője egyetértett abban, hogy a jóga fontos része lehet a szív egészségét megőrző stratégiának – de kiemelte, hogy ez csak egy összetevő. „A keringési betegségeket az egészséges életmóddal, a vérnyomás és a koleszterinszint karbantartásával lehet megelőzni” - mondta. „Az edzés, beleértve a jógát is, a jó minőségű étrend és a dohányzás mellőzése a jó irányba tett lépések sorozata.”